Legjobb téli szélvédőmosó folyadék

legjobb téli szélvédőmosó folyadék

Fokozottan balesetveszélyes a jeges szélvédő

Autónk téli felkészítésének fontosságával kapcsolatban már korábban is írtunk cikkeket – a legjobb téli gumiról itt, a legjobb motorolajról szóló írásunkat pedig itt találjátok. Mai tesztünkben annak jártunk utána melyik a legjobb téli szélvédőmosó folyadék. A biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele, hogy adottak legyenek a megfelelő látási körülmények, éppen ezért fontos a szélvédőnk tisztán tartása is, különösen a téli időjárási viszonyok mellett. Ráadásul, ha nem gondoskodunk időben a szélvédőmosó „téliesítéséről”, ez amellett, hogy a látási viszonyok romlása miatt növeli egy baleset bekövetkezésének kockázatát, a tartály és az ellátórendszer vagy rosszabb esetben akár a szivattyú meghibásodását is okozhatja.

legjobb téli szélvédőmosó folyadék
Fokozottan balesetveszélyes a jeges szélvédő

Olyan termékek esetén, amelyek nem túl érdekesek számunkra, hajlamosak vagyunk impulzusvásárlóként viselkedni, csak gyorsan legyünk túl rajta,ilyen termék a téli szélvédőmosó folyadék is, azonban, aki vásárolt már valaha rossz minőségűt az tudja, hogy nem érdemes rajta spórolni. Leggyakrabban csak a címkén feltüntetett dermedéspontot vesszük figyelembe, azonban sajnos a termékek között szép számmal akadnak olyanok, amelyek nem teljesítik ezeket az értékeket.

Alapvetően két csoportra osztható a szélvédőmosó folyadékok kínálata: koncentrátumra (amit hígítani kell a használat előtt), illetve már előre bekevert változatok. Utóbbi kényelmesebb használatot tesz lehetővé, ezzel szemben a koncentrátum használata esetében környezetkímélőbb megoldásra van lehetőségünk, a kevesebb hulladék miatt és általában a költségeket tekintve is kedvezőbb, ha saját magunk állítjuk elő a megfelelő keveréket.

legjobb téli szélvédőmosó folyadék
Jól látni és jól látszani, mindkettő egyformán fontos

A legjobb téli szélvédőmosó kiválasztásához több gyártó termékét vizsgáltuk azonos környezeti és keverési (a csomagoláson található hígítási aránynak megfelelően -20 Celsius-ra keverve) körülmények között. Szubjektív véleményünk alapján, ár-érték arányban a Prelix téli szélvédőmosót találtuk a legjobbnak, ez a termék az általunk tesztelt szeles, -10 Celsius fokos külső hőmérsékleti körülmények között is megfelelően tisztította a szélvédőt és nem dermedt rá a felületre. Tesztünk során a Prelix téli szélvédőmosó csak vékony hártyát képzett a szélvédőn, ezt követően néhány pillanat múlva újra átlátszóvá vált a szélvédő. Ára alapján a középmezőny felső részébe sorolható.

Nem mellékes szempont az ablakmosó szaga sem, hiszen sok esetben nagyon erős szaghatással jár – ami zavaró tud lenni – az ablakmosó használata, ezért ezt is figyelembe vettük a teszt során. A legjobb téli szélvédőmosónak választott Prelix kellemes illatú folyadék, használata közben is valamilyen édes gyümölcsre hajazó illatot árasztott magából, ami kifejezetten tetszett a tesztelő csapatnak.

legjobb téli szélvédőmosó folyadék
Prelix téli szélvédőmosó folyadék

Összességében a Prelixet választottuk a legjobb téli szélvédőmosó teszt győztesének, ugyanis nem jegesedett, nem hártyásodott jelentősen a szélvédő még -10 Celsius fokos használat mellett sem, további jó pont, hogy illata is kellemes és nem mellékesen árát tekintve a hasonló tudású folyadékok alatt helyezkedik el.

Végezetül néhány tipp a téli szélvédő tisztításhoz:

Ha időnk engedi, indulás előtt érdemes felmelegíteni a szélvédőt (a fűtőszállal szerelt első szélvédővel rendelkező autósok előnyt élveznek), hiszen ezzel jelentősen javítható a szélvédőmosó hatékonysága, ugyanis a hideg felületre sokkal gyorsabban ráfagy a folyadék, megnehezítve ezzel a szélvédő tisztítását. Emellett az is nagyban megnehezíti a tisztítást, ha koszos, poros a szélvédőnk, ezért ajánlott rendszeresen megtisztítani azt akár otthon, akár a benzinkúton. Plusz egy tipp, hogy amíg hideg a szélvédő, jobb hatás érhető el, ha álló helyzetben pumpáljuk az ablakra a mosófolyadékot, mert a menetszél is rontja a szélvédőmosó hatékonyságát.