Legjobb motorolaj

legjobb motorolaj

Gondoskodj az utántöltésről

Köztudott, hogy a motorolaj nagyon fontos szerepet játszik a motor működésében, hiszen nélküle nagyon gyorsan tönkremenne kedvenc járművünk motorja. Különösen a téli hidegben fontos, hogy megfelelő műszaki állapotban lévő járművel közlekedjünk (a legjobb téli gumi cikket itt olvashatod), amihez hozzájárul az is, hogy megfelelő kenőanyagot használjunk, ezért érdemes a legjobb motorolaj mellett dönteni, hiszen az alkatrészek kenése mellett több funkciót is ellát: tisztít, hűt és hozzájárul a motor megfelelő működéséhez. Ebből a cikkből kiderül melyik a legjobb motorolaj és mivel tudjuk, hogy az átlagember számára nem egyszerű a döntés, ezért segítünk a legjobb motorolaj jellemzőinek megismerésében is.

legjobb motorolaj
A legjobb motorolaj használata már rövid távon megtérül

Legfontosabb jellemzők

A motorolajok alapvetően két fő összetevőből épülnek fel: az alapolajból (bázisolaj) és az adalékokból (formulák). Az alapolaj lehet ásványi, fél-szintetikus vagy szintetikus, utóbbit vegyi úton, nem természetes alapanyagokból állítják elő, ezek jobb tulajdonságokkal rendelkeznek viszont drágábbak, mint az ásványi olajok. Az adalékok segítségével lehet megfelelően beállítani a motorolaj tulajdonságait, pl. viszkozitás, folyáspont, szennyeződés megkötési képesség, oxidációállóság, stb.

A legjobb motorolaj megtalálásának egyik legfontosabb tényezője a viszkozitás, ami megadja a kenőanyagot jellemző folyadéksúrlódási értéket, köznapi nyelven a folyóképességet. Fontosságát mutatja, hogy a flakonon található címkéken a hidegoldali (winter) viszkozitás van feltüntetve a W előtt. Minél nagyobb a viszkozitás, annál „sűrűbb” az olaj, vagyis annál nehezebben jut el a megfelelő helyekre. Tehát minél kisebb a W előtti szám, annál kisebb a motorolaj folyadéksúrlódása. A viszkozitás a hőmérséklet függvényében változik, azonban a viszkozitás módosító adalékoknak köszönhetően manapság már nincs szükség téli és nyári motorolajra. A melegoldali viszkozitást a második szám jelöli, pl. egy 5w-40-es olaj esetében a melegoldali viszkozitást 100°C-on mérik, és minél kisebb ez a szám, annál kisebb a motorolaj viszkozitása is. Azaz annál jobb egy motorolaj, minél kevésbé változik a viszkozitása a hőmérséklet változás hatására. A tervezés során kompromisszumot kell kötni, hiszen a túl nagy viszkozitású olaj kedvezőtlenül befolyásolja az üzemanyag fogyasztást – nehezebb keringetni, ha viszont túl kicsi a viszkozitás, akkor nem tud kialakulni megfelelő kenés, mert az alkatrészek kinyomják a motorolajat.

legjobb motorolaj
Gondoskodj az utántöltésről

Személyes véleményünk alapján a Mobil1 Extended Performance szintetikus terméke érdemelte ki a legjobb motorolaj címet. A Mobil1 hosszú, dicsőséges múltra visszatekintő létező márka, egyike a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb márkáknak. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy számos neves autógyár pl. Porsche, Mercedes is ezt az olajat ajánlja. Emellett a Nascarban is a Mobil1-et tartják a legjobb motorolajnak, hiszen ezt a terméket használják. Ráadásul a Mobil1 extended performance szintetikus motorolaj speciális adalékolásának köszönhetően problémamentesen kibírja a 20.000 km-es csereintervallumot.

legjobb motorolaj
A legjobb motorolaj – Mobil1 Extended Performance 5W-30

Ez a megbízhatóság a SuperSyn technológiának köszönhető, ami extrém alacsony és extrém magas hőmérséklet mellett is biztosítja az olaj ellenálló képességét az elhasználódással szemben. Bizonyítottan kiváló termikus és oxidációs stabilitással rendelkezik. Ha fontos Neked, hogy széles hőmérsékleti skálán jól működő olaj legyen a motorban, akkor a Mobil1 a legjobb motorolaj számodra.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy a Mobil1 motorolaj egy viszonylag jó árfekvésű, hosszú élettartamú, extrém körülmények között is jól teljesítő termék, ezért kapta meg tőlünk a legjobb motorolaj címet.

Előnyök:

  • Kiváló élettartam extrém hőmérsékleti viszonyok mellett
  • Megbízható, elismert márka
  • Jó ár-érték arányú

Hátrányok:

  • Nem használható 2 ütemű/repülőgép motorokhoz