Legjobb zsírégető edzés – 7 egyszerű gyakorlat a gyors fogyásért!

Legjobb zsírégető edzés – 7 egyszerű gyakorlat a gyors fogyásért!

Legjobb zsírégető edzés – 7 egyszerű gyakorlat a gyors fogyásért!

Mindenki életében eljön az a pont, amikor megálljt akar parancsolni az önfeledt étkezésnek. Egy bizonyos kor felett már nem ugyanúgy működik az ember anyagcseréje, mint fiatal korban, ezért nem is csoda, hogy a kilók sokkal gyorsabban kúsznak fel, mint valaha. Ilyenkor a legtöbb ember megijed, és azonnal rákeres az alábbira: legjobb zsírégető edzés. Ismerős?

Elsősorban fontos tisztázni, ha gyorsan szeretnél pár kilótól megszabadulni, nem elég, ha csinálsz napi 20 felülést. Hidd el, semmi eredménye nem lesz. Emellett fontos az is, hogy a megfelelő tápanyagokat juttasd a szervezetedbe, kerüld az üres kalóriákat. Viszont önmagában a helyes táplálkozás vagy a koplalás sem jelent megoldást, mivel csak egy bizonyos időszakig vagyunk képesek ezt csinálni, utána pedig akarva akaratlanul is visszatérünk a „bűnöző” életmódhoz.

A testsúlycsökkenés mellett a testmozgás számos más előnyt biztosít: az általános közérzet javulása, erősebb csontok, valamint számos krónikus betegség kockázatát elkerülheted.

Készen állsz a legjobb zsírégető edzés bemutatására?

Íme a 7 legjobb gyakorlat a gyors fogyásért!

1. Gyaloglás

A gyaloglás a fogyás egyik legjobb módja, nem is akármiért. Kezdők számára ez az egyik legegyszerűbb módszer, és abszolút nem terheli túl a szervezetet. Emellett nem szükséges felszerelést sem vásárolnunk ehhez a tevékenységhez.

Kisebb hatású gyakorlat, tehát nem terheli az ízületeket.

Mennyi kalóriát égethetsz el a gyakorlat segítségével? Becslések szerint egy kb. 70kg-os testsúllyal rendelkező felnőtt 167 kalóriát tud elégetni 30 perc gyaloglás során. Ehhez nagyjából 6,4 km/óra sebességgel kell sétálnod.

Miért sorolható ez a gyakorlat még a legjobb zsírégető edzés listához? Mivel egyszerű beilleszteni a napi rutinba! Ha úgy érzed, nem sétáltál eleget, a munkahelyen ebédszünetben is tehetsz néhány extra lépést, vagy lépcsőzz többet. Emellett, ha Te is a kutyatartók táborát erősíted, nyugodtan vidd csak el napjában többször is kedvencedet egy sétára. Ezzel nem csak magadnak, hanem neki is kellemes kikapcsolódást nyújtasz.

Kezdésképp törekedj arra, hogy heti 3–4 alkalommal 30 percet sétálj. Ezután fokozatosan növelheted az időtartamot vagy a gyakoriságot is.

2. Futás vagy kocogás

A futás és a kocogás két nagyszerű gyakorlat, amely segíthet a fogyásban. Ne tévesszen meg a hasonlóságuk: lényegesen fontos különbséget jelent a tempó. A kocogási tempó általában 6,4–9,7 km/óra közé tehető, míg a futási tempó gyorsabb, mint 9,7 km/óra.

Egy 70kg testsúllyal rendelkező felnőtt 298 kalóriát égethet el 30 perc kocogással (8 km/óra átlagtempóval), vagy 372 kalóriát szintén 30 perc futással (9,7 km/óra átlagtempóval).

A legjobb zsírégető edzés főleg a hasra fókuszáljon, nem igaz? Nos, ez a két gyakorlat tökéletes lesz számodra, ha a hasi zsírtól szeretnél megszabadulni. A káros zsigeri zsírok égetésével megelőzheted a különféle krónikus betegségek kialakulását, mint például a különböző szívbetegségek vagy cukorbetegség.

1. kép – A legjobb zsírégető edzés során fontos a megfelelő gyakorlatok megválasztása

További előnyeik közé sorolható, hogy szintén bárhol elvégezhetők és könnyű beépíteni a napi rutinba. Kezdetként elegendő, ha heti 3-4 alkalommal 20-30 percet kocogsz/futsz.

Azonban nem árt óvatosnak lenni, hiszen a nem megfelelő talaj negatív hatással lehet az ízületeidre, ezért próbálj puhább felületeken, például fűben futni. Sőt, a jó minőségű futópadok már beépített párnázással rendelkeznek, amely segíthet ezen a problémán.

3. Kerékpározás

A kerékpározás az egyik legnagyszerűbb edzési forma, amely javítja az edzettséged és elősegíti a zsírégetést. Ez az egyik legjobb zsírégető edzés, amit csak választhatsz, mivel ezt is akár a szabadban vagy otthon/edzőteremben is elvégezheted.

A kalóriaégetés a következőképpen alakul egy 70kg testsúllyal rendelkező felnőttnél: 30 perc kerékpározás során 260 kalóriát égethetsz el mérsékelt ütemben.

Egészségügyi szempontból is kiváló választás a kerékpározás, mivel a kerékpározó emberek esetében minimális a kockázata annak, hogy valamilyen szívbetegség vagy rák alakul ki a szervezetben.

Nem számít, hogy kezdő vagy, vagy élsportoló, a kerékpározás minden esetben kiváló szórakozást és edzést biztosít. Emellett az ízületeidet sem teszi úgy próbára, mint a futás.

4. Súlyzós edzés

Manapság a súlyzós edzés az egyik legjobb zsírégető edzés a fogyni vágyók körében. 30 perc súlyzós edzés során egy 70kg-os felnőtt nagyjából 112 kalóriát égethet el.

Azonban ebben az esetben nem csak a fogyást támogatja ez a tevékenység, hanem segíthet az általános erőnlét felépítésében és az izomnövekedésben, ami növelheti a nyugalmi anyagcsere sebességét.

Egy tanulmány során kiderült, hogy csupán heti 3×11 percnyi erőalapú gyakorlat elvégzése átlagosan 7,4% -kal növelte az anyagcserét. Sőt, azt is kimutatták, hogy a test több órával a súlyzós edzés után továbbra is kalóriát éget, összehasonlítva az aerob edzéssel.

5. Úszás

Sok esetben az úszást tartják az egyik legegészségesebb gyakorlatnak.

Tudtad, hogy fél óra úszás során akár 233 kalóriát is elégethetsz? Viszont az úszásnem is hatalmas befolyással bír, hiszen pillangóúszással ez a szám 409 is lehet.

Egy tanulmány során bebizonyosodott, hogy a középkorú nők esetében a heti 3x60perces úszás jelentősen csökkentette a testzsírt, javította a rugalmasságot és számos szívbetegség kockázati tényezőjét.

Másik előnye ennek a tevékenységnek, hogy az ízületekre rendkívül alacsony hatással van, tehát akinek valamilyen sérülése vagy ízületi fájdalma van, nyugodt szívvel belekezdhet ebbe az egészséges sportba.

6. Jóga

A jóga nemcsak a tested, de a lelked is segíti. A stressz enyhítésének egyik legnépszerűbb módja.

Általában nem kötik össze a súlycsökkenéssel, mégis elég sok kalóriát el lehet égetni a gyakorlatok során, és számos további egészségügyi előnyt kínál, melynek során a fogyás is elérhető.

Egy fél órás jógagyakorlat során akár 150 kalóriát is elégethetsz, de ez még nem minden! A jóga csoportokon belül számos esetben tapasztalható a fizikális és mentális jólét.

Sőt, egyesesetekben azt is bebizonyították, hogy a jóga megtaníthatja azt a fajta éberséget, melynek során a testmozgást végző egyén képes lehet ellenállni az egészségtelen ételeknek, kontrollálni a túlfogyasztást és jobban megérteni a test éhségjelzéseit.

A jóga akár csoportban, akár otthoni környezetben, vagy online is elérhető.

7. Pilates

Kezdők számára az egyik legjobb zsírégető edzés. 30 perces edzés során akár 110 kalória is elégethető csupán egy kezdők számára tartott óra alkalmával.

Habár nem égetsz el vele annyi kalóriát, mint egy aerob edzéssel, mégis sokan jobban élvezik, mivel megkönnyíti a betartás folyamatát.

Ezzel a gyakorlattal jelentősen csökkenthető a derék, a gyomor és a csípő kerülete. Ezenkívül csökkenti az alsó hátfájást és javítja az általános erőnlétet, az egyensúlyt, a rugalmasságot és az állóképességet.

A heti rutinodba is könnyedén beépíthető edzésforma, melyet akár otthon is el tudsz végezni.

Számos gyakorlat képes lehet segíteni a fogyásban, ha elég elszánt vagy.

A legjobb zsírégető edzés lehet akár a séta, kocogás, futás, kerékpározás, úszás, súlyzós edzés, jóga vagy pilates, sőt, ezek kombinációja is.

A legfontosabb, hogy olyan gyakorlatot válassz, amit szeretsz is elvégezni, és nem csak kötelességből csinálod. Ezzel megnő az esélye annak, hogy nem válik ki az edzés a napi rutinodból, és folyamatosan fenn tudod tartani az egészséges testsúlyt.