A legjobb téli gumi

Continental WinterContact TS860

Continental WinterContact TS860

Biztonságos közlekedés téli körülmények között

Bár még javában tombol az indián nyár, azonban ősz beköszöntével egyre aktuálisabbá válik a kérdés, hogy a biztonságos közlekedés érdekében milyen téli gumit vegyünk autónkra. A téli gumi alapvetően összetételében, mintázatában és szerkezetében eltér a nyári gumitól, ugyanis ezek az abroncsok jelentősen jobb tapadást biztosítanak téli körülmények (alacsony hőmérséklet, nedves/csúszós útfelület) között. Érdemes mielőbb kiválasztani a számunkra megfelelő típust, ugyanis a szezon beköszöntével gyorsan kimerülnek a népszerű típusok készletei. Tesztünkben három különböző gumiabroncsot vizsgáltunk meg, amelyek azonos méretűek, azonban más-más árkategóriába tartoznak, ugyanis kíváncsiak voltunk rá mit kapunk a több pénzért cserébe. És ha nem csak autós közlekedés mellett alkalomadtán futni is szeretsz, akkor ajánljuk a legjobb futócipőről szóló bejegyzésünket is, amit itt találsz.

Sokszor elhangzott már, de mindig érdemes megemlíteni, hogy a gumiabroncs autónk egyik legfontosabb alkotóeleme, hiszen ezen a négytenyérnyi tapadási felületen múlhat akár az életünk is, ezért semmiképpen nem érdemes kizárólag ár alapján vásárolni. Új gumival óvatosan közlekedjünk, hiszen szükség van néhány száz kilométerre, amíg bekopnak a gumik és megfelelően funkcionálnak az autónkon, a tesztelés során az abroncsok 450 km-en lettek bekoptatva. A gumik részletes technikai elemzésébe most nem szeretnék elmerülni, ezért csak a vásárlás szempontjából legfontosabb jellemzőkre térek ki néhány mondatban.

Tesztünk során 195/65 R15 méretű téli gumikat vettünk górcső alá, ezek az alábbi autók gyári méretei:

  • Škoda Octavia II
  • Opel Vectra C
  • BMW 3
  • Audi A4
  • Volkswagen Passat
  • Volvo V40
  • Hyundai i30
  • Mercedes C

Az R a radiál szerkezetre utal, ezen kívül diagonál fordulhat elő, azonban ebben a kategóriában a radiál gumi abroncsok dominálnak. A 15-ös szám a felni átmérőjét jelenti zollban, a 195 a szélességet mm-ben a 65 pedig egy arányszám, ami a gumi szélességének és oldalfal magasságának arányát adja meg %-ban kifejezve. Ezen kívül fontos még az úgynevezett DOT szám, ami egy négyjegyű szám, ez a gyártás hetét és a gyártási év utolsó két számjegyét adja meg. Érdemes ellenőrizni a DOT számot is, mivel gyakran találhatunk akciós új gumikat, amelyek akár 2-3 évesek is lehetnek, ezeket mindenképp át kell vizsgáltatni, mivel a nem megfelelő tárolási körülmények és az anyag természetes öregedése ennyi idő alatt is képes károsodást okozni az abroncsban. Végül, de nem utolsósorban a súly-, illetve sebességindexet is fontos ellenőrizni vásárlás előtt. Számos más jellemzője is van a gumiknak, azonban a terjedelmi korlátok miatt erre most nem térek ki, a témában érdeklődők nagyon sok tovább infót találhatnak az interneten.

A tesztek során különböző felületű útburkolaton lett próbára téve többek között a vezethetőség, az egyenesfutás, vészfékezés. Választásunk az alábbi téli gumikra esett:

Continental WinterContact TS860
Continental WinterContact TS860
Vredestein Snowtrack 5
Vredestein Snowtrack 5
Hankook Icept RS2 W 452
Hankook Icept RS2 W 452

A lenti táblázatban az értékek pontozása 1-5 között történt, minél kisebb a szám, annál jobb az eredmény. Látható, hogy száraz útfelületen a Vredestein teljesített legjobban és a lista legolcsóbb téli gumija azonos eredményt ért el, mint a legdrágább Continental gumi.

A nedves tesztpályán vészfékezés végrehajtása történt 80-ról 20 km/h sebességre, emellett gyorsítási feladatok, illetve az irányíthatóság elemzése történt meg. Nedves útfelületen, ami nem mellesleg az egyik legkomolyabb érv a téli gumi használata mellett a Continental toronymagasan megelőzte a másik két gyártó termékeit, azonban érdemes megfigyelni, hogy az alacsony árfekvésű Hankook is jobban teljesített, mint a Vredestein.

Havas úton szintén vészfékezés mellett történt a gumik vizsgálata, azonban ebben az esetben már csak 30-ról 5 km/h-ra, továbbá szintén szerepet kapott a gyorsítás és a vezethetőség is. Itt szintén tarolt a Continental téli által gyártott téli gumi és a Hankook ilyen körülmények között is képes volt megelőzni a Vredesteint.

Az utolsó menetdinamikai teszt elvégzése jeges felületen valósult meg. Aki vezetett már jeges útfelületen tapasztalhatta, hogy az autó irányíthatatlanná válik, a teszt is azt igazolta, hogy ebben az esetben kevésbé fontos a gumiabroncs típusa, egyszerűen megszűnik a tapadás a gumi és az útfelület között. A teszt vészfékezést tartalmazott 20-ról 5 km/h-ra.

A zajterhelés kényelmi szempontból és nagyobb sebességnél játszik szerepet, ennek mérése álló motorral, betonon és aszfalton gurulva az utastérben, illetve azon kívül történt. Ennél a pontnál érdemes figyelembe venni, hogy az utastérben hallható zaj nagysága az autó hangszigetelésének minőségétől függ, a gumiabroncsokon feltüntetett érték az elhaladási zaj mértékét adja meg, ami persze fontos a forgalmas utak közelében lakó emberek számára.

A következő vizsgálati pont az üzemanyag használatának hatékonysága, azaz, hogy az abroncsok mennyiben segítik elő a fogyasztás csökkentését. Ez a teszt állandó 100 km/h sebesség mellett történt, a különbség nem túl jelentős kb. 1-2 dl 100 kilométerenként a Continental javára.

Az utolsó kritérium a kopásállóság, ennek vizsgálata 15000 km futás után történt meg, a Hankook abroncsa kopott legkevésbé, azonban érdemes figyelembe venni, hogy a keményebb keverékű abroncsok kevésbé hajlamosak a kopásra, viszont ebből adódóan általában tapadásuk is rosszabb.

  Ár [Ft] Száraz úton Nedves úton Havas úton Jeges úton Zaj Fogyasztás Kopás
Súlyozás 15% 30% 20% 10% 5% 10% 10%
Continental WinterContact TS860

 

16855 2,2 1,8 1,9 2,5 3,4 1,9 2,5
Vredestein Snowtrack 5

 

15200 2,0 2,7 2,9 2,5 3,8 2,0 3,0
Hankook Icept RS 2 W 452 12900 2,2 2,6 2,7 2,5 3,7 2,2 2,2

 

Összegzésképpen elmondható, hogy a Continental téli gumija árához mérten hozza a minőséget is, azonban a középkategóriás Vredestein már nem ennyire meggyőző a Hankook téli gumijával szemben. Fontos, hogy mindenki döntse el, számára mely tulajdonságok fontosak és ez alapján érdemes abroncsot választani, mindenképpen ajánlott teszteket olvasni vagy független szakemberek tanácsát kérni a vásárláshoz, hiszen ahogy láthatjuk a Vredestein jól csengő gyártó neve önmagában nem garantálja, hogy a pénzünkért jelentősen jobb minőségű abroncsot kapjunk, mint a Hankook esetében. Szubjektív véleményünk alapján azok számára, akik sokat autóznak télen, a Continental téli gumiját ajánljuk, hiszen az árkülönbség kb. 7-16 ezer Ft szettenként a teszt másik két résztvevőjéhez képest, amit ha elosztunk a gumik használat idejével/élettartamával, akkor évente csak 2-3 ezer forinttal kerül többe a biztonság, azt gondoljuk ezen nem érdemes spórolni, kisvárosi közlekedés és kevés futásteljesítmény esetén egy olcsóbb gumi is megfelelő lehet.

 

A cikk az ADAC tesztjei alapján készült.