Legjobb reflux gyógyszer

Legjobb Reflux Gyógyszer

Legjobb Reflux Gyógyszer

A legjobb reflux gyógyszer megtalálása előtt fontos tisztázni, hogy valóban ez a betegség áll-e a probléma mögött. A reflux gyakorlatilag alkalmi gyomorégést jelent, ami bárkivel előfordulhat élete során. Ha azonban ez a probléma tartósan fennáll, érdemes lehet háziorvosoddal egyeztetni, hogy kiderüljön a valódi ok.

A reflux akár vény nélkül kapható gyógyszerekkel is kezelhető vagy enyhíthető, például antacidokkal, emellett az életmód- és étrendbeli változások is jelentős javulást érhetnek el. Súlyosabb esetekben azonban szükség lehet vényköteles gyógyszerekre a nyelőcső károsodásának megelőzése érdekében.

Nyilvánvaló, hogy a hagyományos orvoslást nem helyettesítheti semmi, ám a kezelésnek léteznek olyan házi praktikái, amelyekkel megpróbálhatod csökkenteni a savas reflux eseteit. Természetesen ebben az esetben is egy gasztroenterológussal érdemes lehet konzultálni, mielőtt a legjobb reflex gyógyszer vagy gyógymód megtalálására adnánk a fejünket.

1. A helyes testsúly elérése és megtartása

Habár a gyomorégés bárkinél előfordulhat, a savas reflux már annál kevésbé: a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek esetében igen gyakori jelenség. A hasi területen előforduló túlsúly nagyobb nyomást gyakorolhat a gyomorra, ennek következtében magasabb a kockázata annak, hogy a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe így előidézve a gyomorégést.

1. kép – a legjobb reflux gyógyszer, ha egészséges a testsúlyod

Annak érdekében, hogy elkerüljük ezt az alattomos betegséget, érdemes lehet fontolóra venni a különféle diétákat. Ha már elérted az egészséges testsúlyt, mindenképp ügyelj rá, hogy meg is tartsd azt rendszeres testmozgással és egészséges étrenddel.

2. Bizonyos ételek és italok elkerülése

Vannak olyan esetek is, amikor mindegy, hogy az ember hány kiló, a kiváltó ok egy bizonyos étel vagy ital lehet. Ilyenkor különösen oda kell figyelned, hogy mit eszel és iszol, mert a kiváltó tényezőt ki kell iktatnod az étrendedből. Az alábbi ételek és italok kerülendők reflux esetén:

 • paradicsomszósz és más paradicsom alapú termékek/ételek
 • magas zsírtartalmú ételek
 • sült ételek
 • citrusfélék
 • szóda
 • koffein
 • csokoládé
 • fokhagyma
 • hagyma
 • menta
 • alkohol

Ha korlátozod vagy teljesen elkerülöd ezeket az ételeket/italokat, akkor kevesebb tünetet fogsz tapasztalni. Ha szükséges, vezess egy élelmiszer-naplót, hogy tudd, mi válthatta ki a gyomorégést.

Látod? A legjobb reflux gyógyszer sokszor nem egy pirulában, hanem az étrendedben rejlik.

3. Kis adagok, kevesebb pihenéssel fűszerezve

A kisebb adagok fogyasztása kevesebb nyomást gyakorol a gyomorra. Ennek következtében a gyomorsav visszafolyása megakadályozható. Tehát a cél: fogyassz mindig kisebb mennyiségű ételt. Ezzel nemcsak a gyomorégés, de a fogyás is elérhető lesz számodra.

Emellett kerüld az étkezés utáni pihenéseket: ne feküdj le azonnal pihenni, ha étkeztél, ezzel elkerülheted a gyomorégést. Étkezés után kb. 3 órát várj, mielőtt lefeküdnél.

4. Egyél olyan ételt, ami segíthet

Természetesen a legjobb reflux gyógyszer nem egy olyan varázspirula, amely azonnal meggyógyít, sőt, igazából nincs is olyan „varázsszer”, amely képes kezelni a savas refluxot. Habár tény, hogy a kiváltó ételek elkerülése és egyéb étrendbeli változások segíthetnek a problémán.

A szakemberek az alacsony zsírtartalmú és magas fehérjetartalmú ételeket ajánlják fogyasztani. Elegendő mennyiségű fehérje és rost fogyasztásakor megakadályozhatjuk a túlevés kockázatát.

Emellett a nem mentolos rágógumi is megoldást jelenthet: elősegítheti a nyál növekedését a szájban, és megakadályozhatja a gyomorsav visszajutását a nyelőcsőbe.

5. Hagyj fel a dohányzással

Okokat keresel, hogy miért kéne leszoknod a dohányzásról? Nos, a savas reflux talán elegendő okot jelenthet.

A dohányzás károsítja az alsó nyelőcső záróizomzatot, amely azért felelős, hogy megakadályozza a gyomorsav visszajutását a nyelőcsőbe. Ha ez az izomzat meggyengül a dohányzástól, gyakoribb gyomorégésekre számíthatunk.

Szóval a megoldás „egyszerű”: ne dohányozz!

6. Fedezd fel a gyógynövények gyógyító erejét

A legjobb reflux gyógyszer gyógynövény formájában is jelen lehet, mint például:

 • kamilla
 • édesgyökér
 • mályvacukor
 • csúszós szil

Ezeket akár teaként is fogyaszthatod.

Csupán egyetlen gond van ezzel a megoldással: nincs elég tanulmány, amely bizonyítaná megfelelően, hogy ezek a gyógynövények valóban képesek kezelni a gyomorégést.

Azonban a személyes tapasztalatok alapján arra következtetnek a szakemberek, hogy a gyógynövények természetes és hatékony módszerek lehetnek a tünetek csökkentésére.

7. Kerüld a szoros ruhadarabokat

A szűk ruházattal nincs semmi baj, hacsak nem szenvedsz savas refluxtól. Ebben az esetben a túl szűk ruházat viselése növelheti a savas reflux kockázatát. A túl szorosan meghúzott övek szükségtelen nyomást gyakorolnak a hasra, ezáltal hozzájárulva a gyomorégés kockázatához.

Ezért a reflux elkerülése érdekében lazítsd meg a ruházatod.

8. Relaxálj

A gyomorégés egy megterhelő folyamat nemcsak a test, hanem az elme számára is. Ahogy említettük, a nyelőcső izomzatának kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a gyomorsavat a helyén tartsa.

A jógának óriási előnyei vannak az elme-test tudatosságának előmozdításával. Ha távol áll tőled a jóga, az sem jelent problémát, hiszen akár egy pár perces meditáció is lehet a legjobb reflux gyógyszer. Meditáció során sajátítsd el a mély lélegzés technikáját, hogy a stressz szinted is csökkenjen.

Összefoglalva

A legjobb reflux gyógyszer nemcsak a patikában vásárolható készítmény lehet. A házi gyógymódok segíthetnek alkalmanként egyesesetek enyhítésében, ám a hosszan tartó betegség kezelésére nem alkalmasak. Ha sokáig ellenőrizetlenül marad a betegség, előfordulhat a nyelőcső károsodásának kockázata. Ez lehet fekély, beszűkült nyelőcső, sőt nyelőcsőrák is.