Legjobb megoldás penész ellen

Penészes fal

A penész megjelenésének egyik formája.

Legjobb megoldás penész ellen

A penész rengeteg ember életét megkeseríti, és sajnos a megelőzése és kontrollálása sem egy egyszerű feladat. Te is szeretnéd végre megfelelően kordában tartani a penész terjedését? Most megmutatjuk neked az egyik legjobb megoldást a penész ellen!

Mielőtt azonnal rávilágítanánk az egyik legjobb megoldásra a penész ellen, fontos megértenünk, hogyan is alakul ki a penész közvetlen környezetünkben, például szeretett lakó otthonunkban.

A penész a legelső stádiumában csupán kis spóraként jelenik meg, és a levegőben megtalálható biomassza részét alkotja, így akaratlanul is jelen van, még a legtisztább, legsterilizáltabb környezetben is. A probléma a penész esetében akkor kezdődik, ha olyan környezetet talál, ahol tökéletes fejlődésnek indulhat.

Penészes fal
1. ábra: A penész megjelenésének egyik formája.

Az ideális páratartalom egy zárt, otthoni környezetben 40-60% között van, de az igazán tökéletes választás az 50% körüli páratartalom, míg a hőmérsékletet érdemes 20-22 Celsius fok között tartani. A probléma akkor kezdődik a penész esetében, amikor az említett páratartalom 60-70% közé szökik, az ilyen környezet már tökéletes alapot ad a penész terjedésének és szaporodásának.

De miért látunk egyre több penészes lakást?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. A modern társdalomban a fűtés árak egyre magasabbak, és az építkezések során is arra törekednek, hogy tökéletesen szigetelt lakások jöjjenek létre. Ez egy oldalról nagyon jó, hiszen a rezsiköltségeink csökkenni tudnak viszont a lakások, házak nem tudnak szellőzni. Gondold csak végig: egy zárt, erősen szigetelt környezetben a páratartalom először 40-60% között mozog. Kicsit főzöl otthon, mosogatsz, megszárítod a ruhákat. Ezek a tevékenységek önmagukban is növelik a környezet páratartalmát, ami kedvezni fog a penész kialakulásának. Mivel az épület tökéletesen szigetelt, így nincsen természetes szellőzése, így szép lassan, egyre jobban felerősödik a penész kialakulásának környezeti adottsága.

Szóval a környezeti adottságok egyre jobban kedveznek a penésznek. De mit tehetsz annak érdekében, hogy megtaláld a megfelelő megoldást penész ellen?

Először is, ne használj semmiféle vegyszeres, helyi fertőtlenítőt. Ezeknek az eszközöknek nagyjából semmi értelme, hiszen csak felületi kezelést biztosít és ha egy pici penész is marad például a falon 2-3 hét múlva ismételheted az eljárást. Ráadásul ezek a penész elleni vegyszerek gyakran a saját egészségedre is károsak lehetnek vagy akár kárt is tehetnek benned egy rosszul sikerült kezelés után.

Az egyik legpofonegyszerűbb és azonnal kivitelezhető megoldás a penész ellen a folyamatos, rendszeres szellőztetés a lakásban, hogy a páratartalmat minél lejjebb tartsuk a környezetben. Persze ez önmagában elég kevés, és szükséged lesz speciális megoldásra is. Itt jön a képbe az ózonos kezelés.

A mi általunk javasolt legjobb megoldás a penész ellen nem más, mint egy ózongenerátoros kezelés. Miért is javasoljuk az ózonos fertőtlenítést penész ellen?

  • az ózon nem csupán felületi kezelést ad a környezetben, hanem kontrollálja a spórák elszaporodását
  • vegyszermentes, a kezelés után nem marad semmi a környezetben csak friss oxigén
  • roppant kényelmes, csupán 2-3 hetente megismétled az eljárást az adott környezetben, kiszellőztetsz a kezelés után és kész is vagy
Ózongenerátor
2. ábra: Kis teljesítményű ózongenerátor ideális lehet otthoni penész ellen

Ne értsd félre, természetesen az ózon se ad 100%-os megoldást a penész ellen, hiszen, ahogy eddig is említettük, amíg a környezeti tulajdonságok kedveznek a penész kialakulásának, addig sajnos nincs konkrét megoldás, maximum a kontrollált környezet kialakítása, és pont ebben a legjobb az ózongenerátor. Míg más penészmentesítő megoldásoknál csupán felületi kezelést végzel, addig az ózongenerátoros penész elleni kezelésnél nem csupán megszűnteted a penész okozta felületi problémákat, de a tovább terjedést is kordában tarthatod.