Legjobb Meditáció Tippek – 6 Tipp a Tökéletes Meditációért

Legjobb Meditáció Tippek - 6 Tipp a Tökéletes Meditációért

Legjobb Meditáció Tippek - 6 Tipp a Tökéletes Meditációért

A legjobb meditációs tippek elsajátítása kulcsfontosságú lehet, ha Te is szeretnéd meditációs gyakorlataidat maximális hatékonysággal és nyugalommal elvégezni. Az Interneten számtalan videó és írásos anyag áll rendelkezésre a témával kapcsolatban, már-már zavaróan sok is.

Cikkünkben éppen ezért kizárólag olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amik meditációs technikákától és stílusoktól függetlenül hasznosak lehetnek akár számodra is. Ezen tippek segítségével garantáljuk, hogy sokkal, nagyobb eséllyel kerülhetsz teljes nyugalmi állapotba és garantáltan önfejlesztésed részévé válik a meditációd.

Lássuk tehát a legjobb meditáció tippek listánkat!

Tipp 1. – Mindig nyugodt környezetben meditálj

A nyugodt környezetben történő meditáció kifejezetten kritikus lehet a kezdők számára. Ahogy egyre többet és többet gyakorlod a meditációt, úgy egyre nagyobb eséllyel fogsz tudsz kikapcsolni akár zajosabb környezetben is, de az elején mindenképpen érdemes egy olyan helyszínt keresned, ahol nem vonja el semmi a figyelmedet.

Ha mégis úgy döntesz, hogy a szabadban szeretnél meditálni, akkor semmiképpen se egy olyan helyszínt válasz, ami közel van egy zajos úttesthez vagy egy óvodához :). Természetesen, ha nincs lehetőséged az említett helyszín kiválasztására, akkor nagyon sokat segíthet egy-egy meditáló, relaxációs applikáció, de első körben próbáld gyakorolni a nyugalmat síri csendben.

Tipp 2. – Öltözz kényelmesen

Nem csupán a különböző hangok képesek elvonni figyelmünket önmagunkról, de akár ruházatunk anyaga és kényelmetlensége is. Meditáció előtt minden esetben szabadulj meg felesleges, nehéz ékszereidtől és kiegészítőidtől és az se árt, ha nem egy szűk farmerben vágsz neki a gyakorlatnak.

A legjobb ruhadarabok mindig azok, amik könnyedek, puhák és nincs rajtuk semmi olyan tényező, ami elvonhatja a figyelmedet önmagadról. Egy egyszerű edző cipő, melegítő alsó és egy pulcsi vagy póló ideális választás lehet meditációs szettnek.

Tipp 3. – Használt időzítőt

Mielőtt elkezded a meditációdat minden esetben ajánlott eldönteni, hogy meddig is szeretnél meditálni. A kutatók szerint egy ideális meditációs alkalom nem tart tovább 20 percnél, de ez egyénenként különböző lehet természetesen.

Az elején, amikor még nincs tapasztalatod a meditációval kapcsolatban igen frusztráló lehet, ha nem tudsz még 5 percig sem kikapcsolni, de ahogy minden új tevékenységhez, úgy ehhez is türelemre lesz szükséged. Ebből kifolyólag legelső próbálkozásaid során állíts be maximum 3 perc meditálási időt és az említett kis időben próbálj kikapcsolni.

1. kép – A legjobb meditáció tippek között megemlítendő a kényelmes ruházat is

Fontos, hogy ne veszítsd el türelmedet ha nem sikerül, a lényeg, hogy az időzítő végéiig próbálj eljutni az általad elképzelt nyugalmi állapotba. Ahogy egyre ügyesebb leszel úgy párhuzamosan növelheted a meditációs időtartamokat is.

Tipp 4. – Válassz kényelmes pozíciót és végezz nyújtásokat

A legjobb meditáció tippek fontos részét képezik a gyakorlatok előtt történő nyújtások és a megfelelő pozíció kiválasztása. Minden meditáció előtt érdemes eltöltened 5-10 percet vállad, nyakad és derekad nyújtásával.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy minek kellene nyújtani egy olyan tevékenység előtt, ami igazából nem egy testedzés, azonban valószínűleg Te se szeretnéd elterelni figyelmed különböző nyak és derékfájdalmak miatt a meditációd kellős közepén.

A pozícióval kapcsolatban egy kritérium van: legyen számodra a lehető legkényelmesebb. Lényegtelen, hogy ülsz, állsz vagy éppen fekszel – egy számít, hogy érezd magad 100% komfortban.

Tipp 5. – Hunyd le a szemeidet

A legjobb meditáció tippek között természetesen helyet kap látásunk fontossága is. Léteznek olyan meditációs formák, ahol a nyitott szemmel történő meditációt preferálják, mondván, egy tárgyra történő koncentráció nagyban segítheti a kívánt nyugalmi állapot elérését, azonban a kezdők számára, ez a technika nem ajánlott.

A meditáció során ahogy már hangsúlyoztuk kifejezetten fontos, hogy semmi ne tudja elterelni figyelmünket, beleértve a vizuális ingereket is. Lehetőség szerint próbálj csukott szemmel meditálni, de azért ne aludj el! 🙂

Tipp 6. – Kövesd a lélegzeted

A meditáció során kifejezetten nagy szerepeket kap a lélegzetünk figyelme, hiszen nagyszerű nyugtató tulajdonsággal rendelkezik. Számtalan légzési technika létezik, ami használható meditáció közben, de gyakran a saját kis ritmusunk tud a legmegnyugtatóbb lenni, hiszen az a természetes légzési stílusunk.

Mindenképpen érdemes több légzési technikát kipróbálnod meditációid során majd végül eldönteni, melyik vált be számodra a legjobban.

A legjobb meditációs tippek személyenként különbözhetnek, azonban egy kis kísérletezésnek mindig érdemes lehetőséget adnod, hiszen sose tudhatod, melyik apró tényező fog téged még jobban kikapcsolni.