Legjobb Bőrgomba Elleni Krém

Legjobb bőrgomba elleni krém

Legjobb bőrgomba elleni krém

A gombás fertőzések kezelése a legtöbb esetben nem olyan nehéz, mint gondolnánk. A kezelés időtartama függhet attól, hogy milyen típusú gombás fertőzést kaptál el, vagy hogy épp milyen egészségügyi problémától szenvedsz, sőt, az immunrendszer erőssége is nagyban befolyásolja az említett betegséget. Egyes esetekben elegendő a legjobb bőrgomba elleni krém használata, mely akár néhány nap alatt megoldást jelenthet a problémára, ám más esetekben akár 8 hétig is eltarthat.

Mik azok a gombaelleni gyógyszerek, és melyik lehet számodra a legjobb bőrgomba elleni krém?

Többféle gyógyszer létezik bőrgomba ellen. Ezek lehetnek krémek, spray-k, oldatok, hüvelyben oldódó tabletták (pesszáriumok), samponok, szájon át bevehető gyógyszerek és injekciók is. A legtöbb ezek közül a gomba sejtfalát károsítja, ami a gomba sejt elpusztulását okozza.

1. kép – a legjobb megoldás bőrgomba ellen a megfelelő ápolás

Krémek, folyadékok vagy spray-k

Ezeket a terméket a bőr, a fejbőr és a körmök gombás fertőzésének kezelésére használják. Néha a legjobb bőrgomba elleni krém kombinálható egy másik krémmel, hogy még hatékonyabb legyen a kezelés. Ennek legjobb példája, amikor egy gombaelleni krémet kombinálnak egy enyhe szteroid krémmel, például hidrokortizonnal, bizonyos kiütések kezelésére. A gombaelleni krém megelőzi a fertőzést, míg a szteroid tartalmú krém csökkenti a fertőzés okozta gyulladást.

Samponok

A ketokonazolt tartalmazó sampon használható a fejbőr gombás fertőzésének kezelésére, valamint bizonyos bőrbetegségek ellen is alkalmazható.

Pesszáriumok

Ezt a fajta tablettát úgy fejlesztették, hogy a hüvelyben oldódjon fel a hatóanyaga. A hüvelygomba kezelésére gyakran alkalmazzák gyógyszerként.

Szájon át bevehető gyógyszerek

A szájon át bevehető gyógyszerekre számos példa van:

 • Mikonazol: általában a szájra alkalmazzák, például Candida fertőzés ellen.
 • Terbinafin, itrakonazol, flukonazol, posakonazol, vorikonazol tabletta: Ezeket a tablettákat különböző gombás fertőzések ellen alkalmazzák. Alkalmazásuk nagyban függ a fertőzés típusától.

Injekciók

Injekciós kezelésre akkor kerülhet sor, ha súlyos, agresszív gombás fertőzés van a szervezetben.

Fontos tudnivaló: a gombaellenes gyógyszerek nagyban különböznek az antibiotikumoktól. Az antibiotikumok nem pusztítják el a gombát, hanem csak a baktériumokat képesek eliminálni a szervezetből. Emellett, ha antibiotikumot szedsz, sokkal fogékonyabb leszel a gombás fertőzésekre is. Például nők esetében ilyen körülmények között alakul ki leggyakrabban a hüvelygomba.

Milyen mellékhatások léphetnek fel a kezelés során?

 • Krémek, spray-k, folyadékok és samponok: ezek használata során általában nem várhatók mellékhatáson, valamint könnyen használhatók. Azonban a kezelt felületen sok esetben előfordulhat égő, viszkető érzés, esetleg kipirosodás. Amennyiben súlyosak ezek a tünetek, ne használd tovább a készítmény, és egyeztess háziorvosoddal.
 • Szájon át bevehető gyógyszerek: sok esetben ezek a készítmények sem okoznak mellékhatásokat, valamint akár már vény nélkül is beszerezhetjük őket. Rendkívüli esetekben azonban előfordulhatnak májproblémák.
 • Injekciók: injekciók esetében nagyobb a kockázata az okozott mellékhatásoknak. Ebben az esetben és a mellékhatások kockázatát egyensúlyba kell hozni a kezelés szükségességével, hiszen ezt a fajta kezelést csakis az kaphatja, akinek a gombás fertőzése már súlyos állapotban van.

Mennyi ideig szükséges a kezelést alkalmazni?

 • Gombás bőrfertőzések, például lábgomba: a legjobb bőrgomba elleni krém használata általában 2 hétig javasolt. Néha szükség lehet akár 6 héten át is a kezelésre.
 • Gombás körömfertőzések: gombaelleni tablettával 2 hónap alatt kezelhető a betegség.
 • Gombás fertőzések a tüdőben: ilyenkor beszélünk súlyos állapotról. Ebben az esetben a kezelés időtartamáról az adott szakterület szakembere dönt.

Milyen esetekben nem alkalmazható gombaelleni gyógyszer?

A tabletták erősebb kezelési lehetőségeknek számítanak, mint a krémek. Ezenfelül a tabletta kölcsönhatásba léphet más szedett gyógyszerrel, így mindenképp ellenőrizned kell háziorvosoddal, ha ilyen készítményt szeretnél alkalmazni.

Kisgyermekek sem szedhetnek gombaelleni tablettákat, azonban a legjobb bőrgomba elleni krém használata nem tiltott.

Idős emberek körében szintén érdemes lehet egyeztetni egy orvossal, mielőtt a tabletta szedését fontolgatnánk, ám a bőrgomba elleni krémek itt sem jelentenek veszélyt.

A legjobb bőrgomba elleni krémek:

 • Canesten Plus Bifonazol krém
 • NATURLAND Unguentum boraxatum FoNo VII
 • Canesten Plus bifonazol spray 25ml
 • Loceryl gyógyszeres körömlakk
 • Exolorfin gyógyszeres körömlakk

Lézeres körömgomba eltávolító

Az említett lehetőségeken felül még létezik egy olyan otthoni megoldás a körömgomba ellen, ami nem krém vagy lakk formájában alkalmazandó. A lézeres körömgomba eltávolító egy lézeres besugárzással hatol be a körömlemezbe, így pontosan megcélozza a kórokozókat a körömágyon. A többi szövetre nincs káros hatással a termék.

Használata is pofonegyszerű: a kezelendő felületre kell helyezni a terméket, be kell kapcsolni, majd a készülék 7 perc után automatikusan kikapcsol.

Naponta legalább egyszer érdemes kezelni az érintett felületet, hogy a kívánt hatást elérjük.