Legjobb kutyatáp

Legjobb kutyatáp

Állatbarátként és felelős kutya gazdiként rengeteg dologra kell figyelnünk: Mikor vigyem állatorvoshoz? Mennyit sétáltassam? Milyen gyakran fürdessem? Mennyit játsszak vele? és még hosszan lehetne sorolni a kérdéseket… Az egyik legfontosabb kérdés azonban az, hogy mit adjak enni a házi kedvencemnek, ezért mai cikkünkben a legjobb kutyatáp kerül górcső alá.

Legjobb kutyatáp
Fontos a megfelelő étrend

Az üzletek sorai között sétálva könnyen összezavarodhatunk a kínálat bőségétől, konzervek, száraz tápok, jutalom falatok töménytelen mennyiségben, különböző ízekben és kiszerelésben, ebből adódóan még a felelősségteljes és alapos gazdiknak sem egyszerű a választás. A legjobb kutyatáp kiválasztásakor számos szempontot figyelembe kell venni a teljesség igénye nélkül az alábbiakat: a kutya fajtája, kora, testmérete, mozgásigénye, esetleges betegségei, stb. A választáskor igyekeztünk közepes testméretű 3-6 éves, egészséges, kertben élő kutya igényeinek megfelelő tápot választani. Elsősorban a beltartalmat érdemes megvizsgálni, ugyanis sajnos nagyon sok piacon lévő termék van, ami nem biztosítja megfelelő arányban a tápanyagokat (fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok, rostok), fontos megnézni az ajánlott napi mennyiséget is, ilyenkor derül ki, hogy a drágább táp valójában kedvezőbb árfekvésű, mert napi szinten kevesebb mennyiségre van szükség belőle. Vigyázzunk azonban az olcsó kutya tápokkal is, mert az sem mindegy milyen alapanyagból adódik ki a fehérje tartalom.

Éppen ezért fontos megnézni, hogy az adott eleség milyen mennyiségben tartalmaz állati illetve növényi anyagokat, továbbá ízfokozókat. Sokan tévesen azt gondolják, hogy kis kedvencük azért falja a tápot, mert az nagyon jó minőségű, holott ez sokszor csak az ízfokozóknak és annak köszönhető, hogy nem megfelelő a kutyaeledel tápértéke. Ez amellett, hogy félrevezető még egészségkárosító hatást is gyakorolhat a kutyánkra. Az alábbi arányokat érdemes irányadó értékekként betartani a kutyatáp kiválasztásakor:

  • fehérje: 20-25%
  • zsír: 8-15%
  • rost: 2-5%
  • hamu: 3-8%

Ha kutyánknál emésztési nehézséget, nagymértékű szőrhullást és alacsony energiaszintet tapasztalunk, azonnal cseréljük le a kutyatápot és váltsuk ki azt változatosabb étrenddel. Vemhes és szoptató kutyák esetében kiemelten fontos a megfelelő táplálás, ezért nekik kifejezetten erre a célra fejlesztett tápot kell adni.

A csomagolás minősége, kutyatáp alakja, színe másodlagos tényező, inkább csak a gazdi számára fontos, a kutyákat kevésbé érdekli :).

És akkor most lássuk szerintünk melyik a legjobb kutyatáp, amit az alábbi oldalon akciós áron be is szerezhetsz 😉

Taste of the Wild – Southwest Canyon

Legjobb kutyatáp
Legjobb kutyatáp

Ez a táp többek között azért is nyerte el tetszésünket, mert több féle húsból épül fel, többek között vaddisznó-, bárány-, marhahús, tojás és hal is található benne. Emellett impozáns tápértékkel rendelkezik, ugyanis 29%-os fehérje és 15%-os zsírtartalom jellemzi. Nem mellékes az sem, hogy zsír- és aminosavak is megfelelő mennyiségben találhatóak benne, lehetővé téve ezzel kutyánk kiegyensúlyozott táplálását. Fontos megemlíteni, hogy a megszokottal ellentétben gabonafélék helyett borsó felhasználásából adódik a megfelelő arányú szénhidrát tartalom. További előnye ennek a tápnak, hogy kutyák étrendjének megfelelő zöldségek és gyümölcsök is megtalálhatóak benne, sokan nem tudják, de ezekre is szükség van állataink megfelelő étrendjének fenntartásához. A minőséget meg kell fizetni, ezért ennek a tápnak kicsit magasabb az ára is, de mindenképp megéri az árát. És hát végül, de nem utolsósorban, de a puding és a kutyatáp próbája is az evés, ezért bátran ajánljuk mindenkinek, hogy vesse alá kedvencét egy evés tesztnek. 🙂