A legjobb stream program

Átmenetek, egyedi logók, jól kevert hang, nagy felbontás – mind ezek jelentik a különbséget az egyértelműen amatőr streamelés, illetve a professzionális minőségű produkció között, mely csakis a legjobb stream program segítségével érhető el. Szerencsére nem kell drágának lennie a nagyszerű megjelenéshez szükséges szoftvernek, és a legjobbak egy része ingyenesen is elérhető. Trükkös lehet számunkra a megfelelő ingyenes stream szoftver kiválasztása, ugyanis itt is – mint minden másban – a legjobb stream program az, amit keresünk.

A streaming egyre növekvő piac, és a fejlesztők a jobb teljesítmény, a könnyű használat és a gyors telepítés igényeivel harcolnak a figyelemért, így hogyan is választhatjuk ki számunkra a legmegfelelőbbet? Nos adunk egy kis segítséget. Néhány kulcsfontosságú funkció az, amikre figyelnünk kell a legjobb stream program keresésekor. Ezek a támogatott platformok, a bemeneti források kiválasztása, a felhasználói támogatás és a támogatott játékok (néhány streaming alkalmazás segítségével választhatunk a címek listájáról, míg más platformok bármit rögzítenek).

Lássuk hát szerintünk mi a Top3 legjobb stream program!

1.OBS Studio

A nyílt forráskódú, erőteljes és rugalmas OBS stúdió könnyen elérhetővé teszi az ingyenes streaming szoftvert. Rendelkezésre áll a Windows, Mac és Linux rendszerekhez, és rendszeres frissítéseket kap a lelkes munkatársak csapatától. Hogy miért ez az első a legjobb stream program listánkban? Olyan jó hírnévre tett szert, hogy bonyolultnak kell lennie, de ha csak az egyszerű streaming érdekli, akkor nincs szükség a kifinomultabb rögzítési beállításokra.

1.ábra: OBS

Ha nagyobb mértékű irányítást szeretnénk, akkor minden rendelkezésünkre áll hozzá. Több forrásból (ablakok, képek, szövegek, webkamerák, felvételi kártyák stb.) jeleneteket hozhat létre, keverheti a hangokat és módosíthatja a patakok minden szempontját. A lehetőségek széles körűek, de egyértelműen vannak megfogalmazva és könnyen érthetőek.

Az OBS Studio egyenesen a Twitch, a YouTube, a Mixer, a Facebook és a sok más platform számára is elérhető – sokkal szélesebb körben, mint a többi streaming szoftverben. Egyszerre több platformra is lehetséges a stream vele.

Az OBS Studio akkor is a legjobb stream program, ha kiváló minőségű ingyenes képernyőfelvevőt keresünk. Más eszközök egyszerűbbek lehetnek, de ha a játékokat vagy bármi mást az asztalon szeretnénk rögzíteni, akkor nem találunk ennél rugalmasabb eszközt a munkához.

2. Bebo

Bebo egy új kölyök a streaming blokkban, és még mindig egy folyamatban lévő munka. Közvetlen versenytársa az OBS Stúdiónak, azonban különbözik tőle az alacsonyabb rendszerkövetelményekkel, mely kisebb hatást gyakorol a játék teljesítményére.

Amiért a legjobb stream program listán a helye az az is, hogy kevesebb funkciója van, mint az OBS-nek, de az igényeinktől függően, ami mindenképp a program mellett szól – az interfész egyszerűbb és kevésbé tűnik bonyolultnak az új felhasználók számára. Bebo további jópontokat kap tőlünk a  támogatásért, mely 24/7 rendelkezésünkre áll élő chat applikáció formájában.

Egyes felhasználóknak sokkal stream-barátibbnak tűnhetnek majd az effektek a programban, mint másoknak. Viszont hátránya programnak, hogy csak a Twitchre lehet sugározni, és csak a támogatott címek listájából választhat, Facebook, illetve Youtube itt kizárva. A támogatott címek katalógusa meglehetősen széles, de az OBS-sel tetszőleges teljes képernyős játékot lehet letölteni.

Amennyiben újak vagytok a streaming terén, úgy az a javaslatunk, hogy próbáljátok ki mind az OBS-t, mind a Bebo-t és az alapján döntsétek majd el, hogy melyik a legjobb stream program a számotokra! 🙂

3. Nvidia Shadowplay

Amennyiben GeForce videokártyával rendelkezünk, ez a csúcs, a tényleges legjobb stream program. Nagy előnye a legtöbb streaming szoftverrel szemben, hogy a GPU-ban, nem pedig a CPU-ban kódol, vagyis elhanyagolható hatása van a teljesítményre, de sokkal kevésbé rugalmas, mint az OBS Studio. Nincsenek különböző felületek, sem több forrásból eredő jelenetek, csupán a játék maga.

2.ábra: Nvidia Shadowplay

Ha csak játékokat akarunk stream-re küldeni, akkor az Nvidia Shadowplay a legjobb stream program a munkára. Azonban ha ennél kifinomultabbat szeretnénk létrehozni, akkor jobb lesz az OBS-el operálni különösen azért, mert beállíthatjuk az OBS-t az Nvidia NVENC kódolására is.

A Shadowplay video felvevő és képrögzítő eszközei kiválóak bár, de a streamelés mégsem a legerősebb jellemzője. Ezért csupán a harmadik nálunk a legjobb stream program listán.

Ha tetszett a listánk, esetleg van már tapasztalatotok valamelyikkel, vagy kérdésetek lenne bátran írjatok a komment szekcióba! 🙂