Legjobb interjú kérdések 2020

Legjobb interjú kérdések 2020

Legjobb interjú kérdések 2020

A legjobb interjú kérdések megválaszolása gyakran izzasztó lehet egy-egy interjú során, ezért álláskeresőként mindenképpen érdemes kiemelt figyelmet fordítanod a felkészülésre.

Természetesen a munkáltató részéről elhangzó kérdések abszolút nem a véletlen művei, minden kérdésnek megvan a megfelelő szerepe az kiválasztás során. Csapatunk most összegyűjtött egy jó pár interjú kérdést, amelyek igen nagy valószínűséggel felbukkanhatnak akár a követkető meghallgatásodon is, így mindenképpen javasoljuk a megfelelő válaszokkal történő felkészülést! Lássuk tehát a legjobb interjú kérdések 2020-as listánkat!

1. Hogyan találta meg a pozíciót?

Ez a kérdés talán furcsán hangozhat, de nagy segítséget nyújthat jövőbeni munkáltatódnak. Szinte az összes vállalkozás komoly összegeket invesztál a megfelelő munkaerő megtalálására, így a válaszod igen nagy jelentőséggel bírhat költségvetési szempontból. Ráadásul, a nem online alapú toborzási hirdetések igen nehezen mérhetők, így gyakran egy-egy interjúztatási alkalom nyújt egyedüli lehetőséget a visszacsatolásra. Ennél a kérdésnél igazából nincs tökéletes válasz, nyugodtan megemlítheted őszintén, hogy hogyan talált rá a meghirdetett pozícióra, pirospont lehet továbbá, ha jelzed, hogy láttál hirdetéseket Facebookon, Jófogáson stb.

2. Mit tudsz rólunk?

Egy ideális világban az interjúztatók olyan jelöltet szeretnének felvenni, akik nem kizárólag a pénzforrást látják a pozícióban, hanem valóban érdeklődnek a munkakör nyújtotta feladatok iránt. Egy izgatott és felkészült jelölt szinte biztos, hogy olvasni fog egy pár mondatot a lehetséges munkáltató profiljáról, eredményeiről és így tovább. Neked is ugyan ezt tanácsoljuk: mielőtt bárhova is jelentkezel, mindenképpen tölts el 5-10 percet a kiválasztott vállalkozás profiljának megismerésével.

3. Miért jelentkeztél a pozícióra?

Az egyik legjobb interjúkérdések között említhető ez a kérdés. Nyilván, azért jelentkezel, mert szeretnéd kifizetni a számláidat és megélni, de egy munkáltató nem csupán ennyit akar hallani. Mindenki szívesebben dolgozik egy olyan munkatárssal, aki vidám és produktív, nem csupán pénzügyi motivációkkal rendelkezik. Itt az alábbi válaszokat érdemes megemlítened:

  • ha megnyerő számodra a cég profilja, akkor mindenképpen emeld ki! – például egészségügyi szektorban tevékenykedő cégek esetében nagyobb lehet az elköteleződés, hiszen olyan embereket szolgálnak ki, akik segítségre szorulnak
  • megemlítheted, a pozíció néhány sajátosságát – komplexitás, rugalmasság, új kihívások és így tovább. Bármi olyasmi említésre kerülhet, amely izgatottsággal tölt el Téged a pozíció leírásának olvasása közben

4. Mik a legnagyobb erősségeid?

A másik legjobb interjúkérdések között megemlíthető kérdés. Itt a helyes választ természetesen nem az lesz, hogy egy szupersztár vagy, hiszen nem létezik olyan szervezeti kultúra, amely támogatja az arroganciát, azonban a magabiztosságot gyakran értékelik. Az alábbi válaszok egyike garantáltan sikeres lehet:

  • nagyon precíz vagy és szeretsz hibátlan munkát kiadni a kezeid közül
  • előszeretettel keresed az új kihívásokat, még akkor is, ha nem szerves részei az új munkakörödnek
  • a határidők számodra szentek, nincs olyan, hogy késve teljesítés
  • szeretsz csapatban dolgozni, de ha a szituáció úgy hozza önálló döntéseket is tudsz hozni egy kritikus helyzetben
Legjobb interjú kérdések 2020
1. kép – A legjobb interjú kérdések szinte minden kiválasztási folyamat során elhangzanak

5. Miért téged válaszunk a pozícióra?

A kérdés megválaszolásához az előző kérdések válaszainak kombinácijára lesz szükséged. A munkáltatók olyan jelölteket szeretnek felvenni, akik nem kizárólag elvégzik a munkát, hanem kiemelkedő eredményeket is képesek felmutatni és tökéletesen illeszkedni fognak a szervezeti kultúrába. Röviden tehát: proaktív vagy, keresed a kihívásokat, szeretsz másokkal dolgozni és úgy érzed ez lenne az a pozíció, amiben kitudnál teljesedni.

6. Van esetleg bármilyen kérdésed felénk?

A legjobb interjú kérdések egyik klasszikus interjú záró kérdése. Gondolhatod, hogy nem az a helyes válasz, hogy nincs kérdésed. Az interjú közben elhangzottak alapján próbálj frappáns kérdésekkel előállni, ami tökéletesen fogja mutatni a potenciális munkáltatód felé, hogy még fel se vettek a pozícióra, de máris érdeklődsz. Akár felhozhatsz aktuális híreket a cég életéből és nyugodtan rákérdezhetsz arra is, hogyan kezelnek 1-1 problémát.

7. Mesélj el egy esetet, amikor hibáztál.

A legjobb interjú kérdések közül, talán ez a kérdés fogja legjobban tesztelni a jelentkező alázatát és öntudatát. Senki sem tökéletes, mindenki hibázik és ezt nyilván nagyon jól tudják a cégek is, azonban ez a válasz erre a kérdésre megmutathatja, hogy milyen ember vagy igazából. Ha a felelősséget elhárítod, illetve külső tényezőkre próbálod terelni a hibázásod okát, az semmiképen se fog jó fényt vetni rád.

Azonban, ha megemlíted, hogy mennyi mindent tanultál a hibából az egy igen fontos jellemvonásról fog árulkodni. A kérdés megválaszolása nem utolsó sorban megmutatja a munkáltatónak azt is, hogy milyen felelősséget tud vállalni a lehetséges befutó a munkája iránt.