Legjobb Vitaminok 2021

Legjobb vitaminok 2021

Legjobb vitaminok 2021

A világ teljesen a feje tetejére állt köszönhetően a koronavírusnak. Megjelenése óta szinte az összes fórumon jobban hangsúlyozzák a kutatók a megfelelő mennyiségű és típusú vitaminok rendszeres bevitelét, éppen ezért született meg a legjobb vitaminok 2021-es cikkünk.

A 2020-as évnek már mindjárt vége, azonban 2021-re már most érdemes felkészíteni immunrendszerünket, hiszen ki tudja meddig marad életünk szervese része a koronavírus. Lássuk tehát a legjobb vitaminok 2021 jelöltjeit!

1. C-vitamin

A C vitamin egy olyan esszenciális vitamin, amit szervezetünk nem tud előállítani, így mindenképpen kénytelenek vagyunk külső forrásokból pótolni. De vajon miért is érdemes extra C-vitamint bevinni a szervezetünkbe? Lássuk röviden, hogy milyen előnyökre tehetsz szert!

 • a C-vitamin egy természetes antioxidáns, így képes erősíteni szervezeted védekező mechanizmusát. Az erősebb védekező mechanizmus pedig kitűnő szolgáltot nyújthat a különböző krónikus betegséggel szemben
 • a C-vitamin csökkentheti a vérnyomást, így a magas vérnyomástól szenvedőknek kifejezzen ajánlott a szedése
 • csökkentheti a rossz koleszterolt szintet ezáltal pedig csökkenti a különböző szívügyi betegségek kockázatát is
 • érdekessége, hogy segíti a vas felszívódását a szervezetben, így jelentős szerepet játszhat a vashiány megelőzésében
 • segíti a sebek gyógyulásának folyamatát, erősíti bőrünk természetes védelmi vonalát, sőt még a vérsejtek működésének hatékonyságát is serkenti
 • az egyik legismertebb pozitív hatása a C-vitaminnak, hogy csökkenti a megfázás kialakulásának kockázatát, illetve a rákos megbetegedéseket

Ha a fentebb leírt előnyök nem győztek meg a C-vitaminnal kapcsolatosan, akkor nyugodtan keress tovább az Interneten, mivel ennél jóval több előnnyel rendelkezik, mint amit mi felsoroltunk. A téli napokban felnőtteknek akár napi 2000-4000 mg C-vitamint is ellehet fogyasztani!

2. D-vitamin

A legjobb vitaminok 2021-es listánk egyik nagy kedvence a D-vitamin lett. Kombinálva a C-vitaminnal igazán remek párost tudnak alkotni és ha már csak ezt a 2 vitamint szedjük folyamatosan, már jóval többet tettünk a szervezetünk immunrendszeréért, mint az elsőre gondolnánk. A D-vitamin hatásai a következők lehetnek:

 • a D-vitamin jelentős szerepet játszhat az egészséges, erős csontozat és fogazat kialakulásában és fenntartásában
 • csökkenti az influenza kialakulását
 • támogatja az immunrendszer, az agy és az idegrendszer működését
 • kontrollálja az inzulinszintet ezáltal segíthet megelőzni a különböző cukorbetegségek kialakulását
 • támogatja a tüdő és szív egészségét

Ahogy Te is láthatod, mindkét vitamin esetében említésre került a megfázás illetve az influenza, ezért is javasolják egyre több helyen a két vitamin együttes fogyasztását, hiszen akár a koronavírussal szemben is nyújthat védelmet (ehhez azonban még további kutatásokra lesz szükség). A felnőttek esetében az ajánlott napi adag 15-30 mcg.

3. Halolaj

A halolajról szinte mindenki halott már, főleg szívproblémákkal kapcsolatban kerül szóba a neve, ezért is került fel a legjobb vitaminok 2021-es listánkra. Mik lehetnek tehát a halolaj pozitív hatásai?

 • támogatja szívünk működését (növeli a jó koleszterol szintjét, minimálisan hozzájárul a vérnyomás működéséhez)
 • az omeg-3 zsírsav segítheti a különböző mentális betegséges kialakulását
 • hozzájárulhat a fogyáshoz
 • támogatja a szem egészségét
 • gyulladáscsökkentő hatással bír, kifejezetten előnyös lehet ízületi problémák esetében
 • kiemelkedő szerepet játszhat terhességnél és a várandós kismamák esetében pozitív hatással lehet a születendő gyermekre is
 • bizonyos esetekben mérsékelheti a depresszió különböző tüneteit is
1. kép - A legjobb vitaminok között mindenképpen érdemes megemlíteni a halolaj kapszulákat
1. kép – A legjobb vitaminok között mindenképpen érdemes megemlíteni a halolaj kapszulákat

A különböző drogériákban rengeteg halolaj kapszula kapható, ha esetleg nem fogyasztunk elegendő halat. Adagolásukat tekintve általában napi 1-2 kapszula elengedő felnőtteknek, természetesen mindig a kiválasztott vitamin dobozán feltüntetett adagolási javaslat az irányadó!

4. Multivitamin

A legjobb vitaminok 2021-es listához szeretnénk még megemlíteni a különböző multivitaminok jelentőségét. A multivitaiminok olyan komplex vitaminok amelyek több különböző vitamint tömörítenek egybe. Millió fajta és féle multivitamin kapható a piacokon, hiszen minden gyártó különböző vitaminokat mix-el egybe, különböző mennyiségekben. Léteznek olyan típusok is amelyek kifejezetten egy csoportot céloznak meg pl. porcerősítő multivitaminok, terhes és sportolói vitaminok stb.

Ha a korábban megemlített 3 vitamin fogyasztását betervezted étrendedbe, akkor célszerű olyan multivitamint kiválasztanod ahol az említett vitaminok kisebb mennyiségben szerepelnek, hiszen ezeket más forrásból megoldod, nem szükséges, hogy még a multivitamin is tartalmazza őket. A lényeg, hogy mindig igyekezz olyan vitamint kiválasztani, ami tökéletesen illeszkedik életmódodhoz!