Legjobb Disney mesék

Legjobb Disney mesék

Szerintem nincs olyan ember, aki legalább egy Disney mesét ne nézett volna meg gyerekkorában (vagy akár felnőttkorában). Nem fogok újat mondani, de a gyermek agya, mint egy szivacs, szívja magába a megannyi dolgot, amit lát/hall/érzékel a világból, így nem mindegy az sem, hogy milyen mese elé ültetjük le őket.

A legjobb Disney mesék cikkünkben most tippeket adunk, hogy melyek azok a rajzfilmek, amiket érdemes megnézetni csemeténkkel, vagy akár saját szórakoztatásunkra (a legjobb vígjáték sorozatokról már korábban írtunk 🙂 ) Próbáltunk olyan Disney meséket összeválogatni, amiket a nagyobb korosztály is élvezhet, vagy a mondanivalója olyan tartalommal bír, amiből tanulhat felnőtt és gyermek egyaránt. 😊

Tudtad, hogy:

  • Walt Disney már gyerekkorában elkezdett a rajzolással foglalkozni. Mivel farmon nőtt fel, kénytelen volt saját magát szórakoztatni, így például a szomszéd lovairól is örömmel készített rajzokat.
  • Disney 16 éves korában feladta tanulmányait, csak azért, hogy a hadseregbe beléphessen, azonban elutasították fiatal kora miatt.
  • Nem Mickey egér volt az első ikonikus szereplője. Az első ilyen szereplő Oswald volt, a szerencsés nyúl.
  • Mickey-t eredetileg Mortimer-nek hívták volna, azonban Disney felesége szerint a Mortimer név túlságosan fenséges lett volna, így meggyőzte férjét, hogy a Mickey nevet adja a népszerű egérnek. A Mortimer név sem tűnt el – a rivális egér kapta meg ezt a nevet.
  • 1928-tól 1947-ig maga Walt Disney adta az eredeti hangját Mickey egérnek.
  • Disney kedvenc karaktere Goofy volt.
  • Az utolsó rajzfilm, amit Disney maga felügyelt A dzsungel könyve volt, még mielőtt 1966-ban meghalt tüdőrákban.

Reméljük, tetszettek a kis érdekességek. Most pedig kezdjük is el az általunk megítélt legjobb Disney mesék listáját:

A dzsungel könyve

A Rudyard Kipling regénye alapján készült Disney mese kissé eltér az eredeti műtől, hiszen ezt rajzfilmet a fiatalabb korosztálynak szánták a film készítői, de a rövid leírás alapján majd meglátod, hogy miért ez az egyike a legjobb Disney meséknek.

A történet főhőse Maugli, aki a dzsungelben nevelkedett farkasok között, majd az idő során Bagira, a párduc veszi szárnyai alá, aki bölcsességével próbálja terelgetni Mauglit az emberek világába, aki viszont minden porcikájával ellenkezik az ötlettől. Mivel úgy látja, hogy csak a szökés jelenthet kibúvót az alól, hogy az emberek világába vigye Bagira, rengeteg kaland és tanulság részesévé válik. Azonban Maugli hozzáállása okozza ugyanakkor a sok galibát is – életünk során sok új dolgot ismerünk meg. Néha olyat is, ami nem biztos, hogy tetszeni fog elsőre, de idővel szembe kell nézni a félelmünkkel, mert ezekből az élményekből csakis profitálhatunk, ha jó, ha nem jó.

1.kép – A dzsungel könyve

A dzsungel könyve másik legnagyobb tanulsága, hogy nem szabad hagyni, hogy a félelmeink/aggodalmaink uraljanak minket. Sajnos lesznek olyan élethelyzetek, amiknél tehetetlenek leszünk (vagy legalábbis úgy tűnik, hiszen egy adott ember gondolkodásmódja is sokmindent tud befolyásolni), de el kell fogadnunk és meg kell tanulnunk a helyén kezelni ezeket a szituációkat. A mesében itt Balu, a medve erre a legjobb példa – kis problémákat nem szabad hatalmassá fokoznunk, azaz nem csinál a bolhából elefántot. Muszáj néha megpihenni egy kicsit, és végig gondolni az adott helyzetet tiszta fejjel, és látni fogjuk, hogy nem is annyira kilátástalan a helyzet, mint amilyennek elsőre tűnt (lásd Maugli tiltakozását az emberek világával szemben).

Rengeteg egyéb tanulságot vonhatunk még le a rajzfilm során, szóval hagyom, hogy Ti is tudjatok mélyebben elmélkedni erről a nem is annyira gyerekmeséről, és látni fogjátok, hogy miért került bele A dzsungel könyve a legjobb Disney mesék közé. 😊

A szépség és a szörnyeteg

Az eredeti történetet 1740-ben írta meg Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, azonban elég sok időnek kellett eltelnie, mire megkapta a „méltó” figyelmet ez a mestermű is. Igazság szerint az eredeti történet nem tündérmeseszerű, hiszen akkoriban a nők nem szerethettek bele akárkibe, nekik meg kellett tanulniuk megszeretni azt, akik nekik lettek szánva. Érződik ez a gondolat némileg a Disney mesében is – gondoljunk csak Gaston-ra, aki azon is megrökönyödik, hogy Belle, a történet főszereplője, könyvet olvas nőként, hiszen neki nem ez a dolga?!

2. kép – A szépség és szörnyeteg

Ám félretéve az előbbi gondolatot, a rajzfilm megmutatja, hogy mennyire fontos, hogy hogyan bánunk a másikkal, legyen az akár egy rút „szörnyeteg”. Az emberek képesek a változásra, azonban sok esetben időnek (nem is kevésnek) kell eltelnie, hogy egyes rossz szokásokon tudjunk változtatni. Ugyebár a történet alapján a herceg irigy és gőgös volt (éppen ezért lett elátkozva), viszont a végén már nem azt a makacs és mogorva karaktert látjuk, akit az elején megismertünk – ez mind Belle-nek köszönhető, hiszen a pozitív kisugárzásával és életvidám jellemével sikerül megtörnie a jeget, és segít a hercegnek, hogy a rossz szokásait hátrahagyva a változás útjára lépjen.

Természetesen ez a Disney rajzfilm is happy end-del végződik, de nem azt a sablonos tündérmesét kapjuk, mint amire számíthatnánk, és éppen ebben rejlik a szépsége.

Aladdin

A cselekmény, azon kívül, hogy szórakoztató fiúknak és lányoknak egyaránt, rendkívül sok mondanivalóval rendelkezik, többek között:

  • Légy önmagad: Aladdin és Jázmin hercegnő (a két főhős) is egyértelműen bemutatja, hogy nem minden esetben kell mások elvárásainak megfelelni. Aki igazán szeret téged, az nem azt fogja szeretni ami vagy, hanem aki.
  • Higgy önmagadban: nem mindig fogják támogatni az ötleteidet/álmaidat, de ha elég kitartó vagy, elérheted azokat! Nem szabad feladni az első kudarc után. Gondoljunk csak a sok garázsban született ötletekre: ha a sok „feltaláló” is feladta volna az első kudarcok után a próbálkozást, nem tartana ott az emberiség, ahol jelenleg.
  • Értékeld a barátaidat: a történet bemutatja a jó (Aladdin és Genie kapcsolata) és a rossz barátságot is, hiszen gondoljunk csak bele – a szultán vakon bízik a barátjának hitt Jarfar-ban. Itt nem arra kell gondolni, hogy nem bízhatunk meg senkiben, csak figyelmességre int, hogy nem minden szándék lesz jó az életben.
3. kép – Aladdin

Mulan

A történetben egy kínai harcos nőről tudhatunk meg többet, így ne számítsunk habos Disney hercegnős ruhákra és díszletekre – épp ellenkezőleg, a főhősnőnk nem engedi, hogy a külső szépsége határozza meg önmagát. Gondoljunk csak például a Csipkerózsikára vagy a Hamupipőkére: csinos, vékony derék, hosszú lábak és meseszép arc. Mulan viszont kivételt képez ezalól, hiszen ő férfiruhát húz magára, levágja a gyönyörű, hosszú haját (!), és beáll az édesapja helyett a katonák közé.

Mulan megtöri a Disney mesékben szereplő sztereotípiákat – bebizonyítja, hogy egy nő is ugyanolyan méltó ellenfélt tud jelenteni a csatában, mint egy férfi. A rajzfilm során már a kiképzésen is láthatjuk a fejlődést, ezen felül a hun katonák legyőzése is jó példa erre – kihasználja azt, hogy az ellenfél alábecsüli őt.

4. kép – Mulan

A szerelem sem a jól megszokott módon tűnik fel, ami szerintünk egy elég pozitív dolog, mivel a való életben sem szabad torzítanunk saját öntudatunkat azzal, hogy majd a szőke herceg fehér lovon fog bekopogtatni az ajtónkon. A történetben a főhősnő és Li Shang, a kiképzője, egymást próbálják formálni, így megtanulhatjuk mit jelent a bizalom, a tisztelet, vagy az őszinteség.

Dióhéjban Mulan megmutatja a nézőnek, hogy nem a nemünk határoz meg minket, hanem a saját személyiségünk tesz azokká, akik vagyunk, és ez az egyik legfontosabb aspektusa, ami miatt ez a történet a legjobb Disney mesék közé sorolható.

Az oroszlánkirály

Szerintem sok lelkiismeretes szülő rémálma megismertetni a gyereket a halál gondolatával. Sajnos ez a beszélgetés nehezen kerülhető el, viszont, ha van a tarsolyunkban egy ilyen Disney rajzfilm, mint Az oroszlánkirály, talán szülőként könnyíthetünk a saját helyzetünkön.

Ez a rajzfilm is rengeteg új dologgal ismerteti meg a gyerekeket, mint például az élet körforgása. A mese ugyebár Szimba születésével kezdődik, és a rajzfilm során az édesapja, Mufasza halálával megismerkedhetünk azzal, hogy milyen érzés elveszíteni valakit, aki nagyon fontos számunkra.
Ezzel a gondolattal szorosan összefügg a barátság fontossága, hiszen nem mindenki képes egymaga megbirkózni egy ilyen eseménnyel, és ez nem csak a fiatal korosztályra érvényes. A segítség sokféle formában jelentkezhet, így nem szabad elzárkóznunk semmi elől sem.

5. kép – Az oroszlánkirály

Azért is soroltuk bele Az oroszlánkirályt a legjobb Disney mesék közé, mert itt a múlthoz való hozzáállást is nagyon szépen bemutatják a készítők: Rafiki ismerteti a gondolatot Szimbával, hogy a múlt ugyanúgy a részünk, viszont nem szabad, hogy az határozzon meg minket. A múltbéli hibáinkból tudunk a legjobban tanulni, de ennél többet nem érdemes azon agyalni, hogy mit csinálhattunk volna jobban vagy másképp. A sorsunk kovácsai csakis mi magunk vagyunk. 😊

Nos, rengeteg elemzést tudnánk még írni a legjobb Disney mesékről (hisz a lista itt még nem érhet véget), viszont jelenleg ezt az 5 rajzfilmet tartottuk olyannak, amik könnyen „emészthetőek”, morális tartalmuk is akad bőven, és emellett még szórakoztatóak is.

Neked melyik mese volt a kedvenced? Te is sírtál Az oroszlánkirályon? 😊