A legjobb robotporszívó

legjobb robotporszívó

Xiaomi Mi

50 évvel ezelőtt még meglehetősen furcsán néztek volna ránk, ha valakinek azt mondjuk egy robot végzi helyettünk a házi munkát, pedig már akkor is sokan töltötték volna mással a szabadidejüket mentesülve a porszívózástól. Szerencsére már 2018-at írunk, a futurisztikus jóslat beteljesült, hiszen egy átlagos magyar háztartás számára is elérhetővé váltak a robotporszívók, mai tesztünkben megnézzük mit tud a Xiaomi Mi robotporszívója, ha érdekel, olvass tovább!

Néhány szó a Xiaomi-ról

Az emberek többsége okostelefonjairól ismeri a Xiaomi-t, ami nem alaptalan, hiszen Kína legnagyobb okostelefon gyártójáról van szó. Versenyelőnye főként abból származik, hogy folyamatosan fejleszt és nagyon jó áron kínálja csúcskategóriás termékeit.

Xiaomi Mi
Legjobb robotporszívó

Miért vásároljak robotporszívót?

 • nincs időd porszívózni
 • nem szeretsz porszívózni
 • olyan helyekre is eljut, ahova hagyományos porszívóval nem lehetséges
 • allergiás vagy a porra
 • alacsony energiafelhasználás

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni robotporszívó vásárláskor?

 • Mire szeretnéd használni: csak porszívózás vagy felmosás is?
 • Mekkora területen üzemeltetnéd?
 • Milyen a padló burkolata, szintkülönbségek?
 • Rendelkezel-e kisállattal a tisztítandó helyiségben?
 • Vannak-e tiltott zónák a porszívó számára?
 • Mennyire szeretnéd automatizálni, előre programozni a működését?
 • Szeretnéd-e okostelefonnal irányítani a robotporszívót?

Xiaomi Mi robotporszívó műszaki adatai

Xiaomi Mi

Xiaomi Mi robotporszívó tapasztalatok

A Xiaomi robotporszívója úgynevezett SLAM (simultaneous localization and mapping) algoritmus alapján működik, azaz egyidejű lokalizációs és térképezési algoritmust használ működés közben, ami annyit jelent, hogy valós időben készíti el a helyiség térképét, miközben optimalizálja az útvonalat is, ebben ultrahangos radar érzékelő, lézeres távolságmérő és giroszkóp segíti. A lézeres távolságmérő másodpercenként 1800-szor vizsgálja a robot környezetét és 360 fokos „képet” kap a helyiségről. A robotporszívó könnyedén megbirkózott az elhelyezett akadályokkal, útvonalát ennek megfelelően alakította ki.

legjobb robotporszívó
Legjobb robotporszívó-Xiaomi Mi

Porszívók kapcsán nagyon fontos tényező a teljesítmény, méretükből adódóan ezek a robotporszívók kisebb teljesítményre képesek, mint egy hagyományos porszívó, de a Xiaomi ezen a téren sem panaszkodhat, bár papíron kb. tizedét tudja mint egy 1000W-os hagyományos eszköz, mégsem okozott neki gondot a padlón elhelyezett kosz, törmelék felszippantása. A sikerhez hozzájárul a nagyteljesítményű kefe nélküli motor, ami akár 1800 Pa légnyomást is képes kialakítani, továbbá a fő lehúzó ecset automatikus magasság beállítása, ezáltal szoros tömítést alakít ki a padlóval, alkalmazkodva annak egyenetlenségeihez.

Mivel akkumulátorral működő eszközről van szó, ezért nagyon fontos tényező az üzemidő is, ez az Mi robotporszívó esetében kb. két órát fed le, ezt követően a készülék automatikusan visszaáll a töltőállomásra és feltöltődik. Nagy előnye a kis robotnak, hogy megjegyzi az utolsó pozícióját, ezért, ha takarítás közben lemerül az akkumulátor, töltés után erre az utolsó pontra áll vissza és folytatja a munkát.

legjobb robotporszívó
Xiaomi Mi

Ez a típus applikáció segítségével is irányítható, ami nagyon kényelmessé teszi a berendezés használatát, emellett infót kaphatunk többek között a robotporszívó üzemeltetéséről, karbantartásáról, aktuális töltöttségéről, fő egységek állapotáról, valós idejű pozíciójáról, stb. Ráadásul az automatikus ütemezés is beállítható az app segítségével.

Nagyon tetszett még, hogy kompakt méretének és oldalkeféjének köszönhetően a faltól 10 mm-es távolságban képes eltávolítani mindennemű szilárd szennyeződést. Érdemes még megemlíteni a dizájnt is, fehér színben jól passzol bármilyen háztartáshoz, az ABS anyagnak köszönhetően strapabíró, kopásálló kis szerkezetet kapunk a pénzünkért.

És ha már a pénznél tartunk, mindannyian tudjuk, hogy nincs ingyen ebéd, a kényelemnek ebben az esetben is megvan az ára, ugyanis tesztünk alanya kb. 100.000 Ft-ért vásárolható meg, ami ugyan jóval drágább, mint egy hagyományos porszívó, de úgy gondolom a hosszú távon felszabaduló szabadidő és folyamatos tisztaság kárpótol minket a felárért. 🙂

Előnyök

Hátrányok
kiváló ár-érték arány nem működik az Alexa-val
hatékony tisztítás és navigáció hagyományos porszívóhoz képest még mindig drága
könnyen kezelhető applikáció sarkok, bútorok tisztítása nem lehetséges
hosszú akkumulátoros üzemidő