A Legjobb Böngésző

A mindennapok során hatalmas különbséget jelenthet, hogy a legjobb böngésző áll-e rendelkezésünkre, és segíti munkánkat, függetlenül attól, hogy a cél a gyorsabb teljesítmény, a nagyobb biztonság, vagy a rugalmasság letölthető bővítmények terén.

Mindig nehéz kitörnünk a komfort zónánkból. A jelenleg használt, nem biztos, hogy a legjobb böngésző használatát már megszoktuk, régóta használjuk, így alkalmazkodtunk a hibáihoz. Pedig lehetséges, hogy idő közben jobb lehetőségek is felmerültek, csupán nem látjuk őket, holott sokkal könnyebbé tenné életünket, ha a legjobb böngésző lenne az, amit használunk mindennapjaink során, főleg, ha a legjobb monitorunkon élvezhetjük!

Most összeszedtük nektek a legnagyobb ágyúkat, (melyeket nyilván mindenki ismer), hogy megmutassuk, melyik a legjobb böngésző közülük. Tartsatok velünk!

 

1. Mozilla Firefox

A Mozzilla Firefox épp mostanság kapta meg az egyik legnagyobb frissítését az elmúlt 13 év során, mely olyan érdekesre sikerült, hogy rögtön az első helyre lőtte magát a böngészők körében, jó eséllyel pályázva a legjobb böngésző címre.

1.ábra: Mozzilla Firefox

A Firefoxot mind úgy ismerjük, mint az egyik legnyitottabb böngésző a bővítményeket, illetve felxibilitását tekintve, azonban az elmúlt években eléggé lemaradt gyorsaság tekintetében a többi társához képest. A Firefox Quantum, mely tavaly jelent meg, a böngésző kódbázisának teljes átépítését jelentette, így a sebessége most már a Google Chrome-hoz hasonló. Sőt! Ez nem csak a csúcskategóriás gépeken értendő, ugyanis az új Firefox sokkal rugalmasabbá teszi a RAM használatát, nem telepszik rá a gépünkre még akkor sem, ha tucatnyi ablak van nyitva egyszerre.

2.ábra: Firefox Quantum

 

Nem mellékes megemlítenünk a Firefox biztonsági beállításait, melyek szintén kiemelkedőek. Mozzilla egy non-profit társaság, mely elég fontos szempont, ha azt nézzük, hogy nem áll érdekében eladnia a felhasználók adatait mástársaságoknak, a többi böngésző fejlesztőtől eltérően. A szervezet rendszeres frissítéseket ad ki annak érdekében, hogy megóvja a felhasználók adatainak védelmét, mivel az internetes cégek egyre inkább vizsgálják az emberek adatainak kezelését. A legújabb kiegészítések közé tartozik a jelszó nélküli bejelentkezések támogatása és a hirdetéskövetők automatikus blokkolása.

Ezen felül létezik egy új Firefox-verzió is, amelyet kifejezetten az internetes böngészéshez terveztek a virtuális valóságban, és a Mozilla az új funkciók béta verzióit gyakran a Test Pilot program segítségével teszteli, mely így nem befolyásolja a jelenlegi böngésző verziót.

Bát továbbra sem mindig a leggyorsabb, néhány lapra még mindig előbb jutunk el a Google Chrome által – ezt a Mozilla is elismeri saját videojában – ám mégis a rengeteg előnye miatt mi aFirefoxot tartjuk a legjobb böngésző névre alkalmasnak.

 

2. Google Chrome

A Chrome-mal a Google egy bővíthető, hatékony böngészőt készített, mely tényleg megérdemelné a legjobb böngésző megnevezést a böngészők rangsorolásakor. A w3schools böngésző analízise alapján a Chrome felhasználói bázisa csak növekszik, még annak ellenére is, hogy a Microsoft Edge telepítéseinek száma szemmel láthatóan nő. Hogy miért? A válasz egyszerű: Cross-Platform, elképesztően stabil, zseniálisan beállítható, hogy a lehető legkisebb képernyőteret töltse be, és szinte a legszebb böngésző, melyet manapság használhatunk.

3.ábra: Google Chrome

Széles választékot nyújt a könnyen beszerezhető és telepíthető kiegészítők terén is, mellyel eléri, hogy ténylegesen mindenki sajátjaként kezelheti, egy saját verziót teremthet belőle. Továbbá támogatja a szülői felügyeletet külön erre acélra kialakított beállítással, illetve további, finomított beállításokat kínál a maximum hatékonyság eléréséhez.

A Chrome természetesen hátrányokkal is rendelkezik. Nyugodtan nevezhetjük az egyik leg-erőforrás igényesebb böngészőnek, így nem igazán ajánlatos olyan gépeken használni, melyeknek limitáltan kevés RAM adatott. Teljesítménye a benchmarking szempontjából nem teljesen egyezik meg másokéval, illetve ha a Google csápjai futnak rajta, akkor kényelmetlenül érezhetjük magunkat a böngészési adatok használatával kapcsolatban. Ez alatt azt kell érteni, hogy a Google megteszi a szükséges lépéseket a biztonság felé, és különösen keményen nyomja a HTTPS-t. A tervek szerint a böngésző jövőbeli verziója már egyértelművé fogja tenni a felhasználó számára, mely oldalak nem használnak HTTPS titkosítást, ezáltal próbálva elérni, hogy ez legyen a jövőben a standard a weben.

A Firefox-hoz hasonlóan a Chrome is támogatja a jelszó-mentes bejelentkezéseket a WebAuthn segítségével. Ez lehet azért, hogy teljesegészében lecseréljék az emberek a hagyományos jelszavas rendszert, vagy egy két lépéses azonosítás részeként is szolgálhat. A böngésző még több kiegészítőt és lehetőséget kínál a webes applikáció készítőknek.

 

3. Microsoft Internet Explorer

Microsoft Internet Explorer élete soráén volt fent is lent is, volt amikor ez volt a legjobb böngésző, mostanra azonban jelentősen háttérbe szorult a két versenytársához képest. Ez részben a választás kérdése – különösen a böngésző választása, amelyet a Microsoft bírósági döntést követően kénytelen volt ügyfeleinek adni -, részben azért, mert a régebbi verziók a renderelési és a kompatibilitási görbe mögött álltak.

4.ábra: Internet Explorer

Viszont nincs ilyen probléma az Internet Explorer 11 programmal. Tiszta, erőteljes, nagyon kompatibilis, és kevesebb RAM-ot és CPU-t igényel, mint az egyenértékű oldalak a Chrome-ban vagy a Firefoxban. Mindemellett a WebKit Sunspider benchmarkjához hasonlóan mindkettőt felemésztette.

Sajnos ez koránt sem azt jelenti, hogy ez a böngésző tökéletes. A Google V8 benchmark-ja küszködik, és az IE nem igazén képes olyan szinten kezelni a kiegészítőket, mint versenytársai. Így tehát okunk nincs arra, hogy elkerüljük az IE-t (mint ahogyan korábban volt rá okunk), ha a legjobb böngésző az amit keresel, szerintünk nem ez lesz az.

 

Köszönjük, hogy most is velünk tartottatok. Ha érdekesnek találtátok a cikkünket és szeretnétek hozzá tenni valamit, vagy kérdésetek lenne, bátran feltehetitek őket a komment szekcióban! 🙂