Legjobb termékek

A legjobb diéta 4. rész – 160 grammos szénhidrát diéta

A legjobb diéta rovatunk 4. részében a hazánkban igen nagy népszerűségnek örvendő 160 grammos szénhidrát diétát szeretnénk bemutatni.

Mi is ez a 160 grammos szénhidrát diéta?

A hazánkban nagy népszerűségnek örvendő diétát Dr. Breyer Helga és Zentai Andrea dietetikusok dolgozták ki, amelynek az volt a célja, hogy a cukor és inzulinproblémákkal küzdő betegek számára a vércukorszintet stabilan tudják tartani. A napi 5-6-szori, alacsony szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása tökéletesen alkalmas a vércukorszint stabilizálásra. Természetesen ebből a fajta diétából nem csupán a cukorbetegek tudnak profitálni, tökéletesen alkalmazható teljesen egészséges emberek esetében is, ha például a fogyás a cél.

Hogy néz ki egy napi étrend a 160 grammos szénhidrát diéta esetében?

A 160 gramm szénhidrátot a nap folyamán az alábbi módon érdemes elosztani:

Reggeli 6-7 óra között: 30 gramm lassú felszívódású szénhidrát.

Tízórai: 20 gramm szénhidrát, ebből 10 gramm lassú, 10 gramm pedig gyors felszívódású.

Ebéd 12-14 óra között: 50 gramm szénhidrát, 33 gramm lassú, 17 gramm gyors felszívódású.

Uzsonna 15-17 óra között: 20 gramm szénhidrát, lehet az egész gyors felszívódású.

Vacsora 19-20 óra között: 30 gramm szénhidrát, 20 gramm lassú, és 10 gramm gyors felszívódású.

Pótvacsora 22 óra-kor: 10 gramm lassú felszívódású szénhidrát, aminek a célja, hogy stabilizáljuk az éjszakai vércukorszintet.

1. kép – A 160 gramm szénhidrát diéta alapjai

A 160 grammos szénhidrát diéta alapjai

Ahogy láthatod, ez a diéta elég nagy odafigyelést és mérést igényel, nem olyan egyszerű, mint például egy káposztaleves diéta. Sok étkezés van, és ott is fontos a pontos szénhidrát mennyiség, így nem lehet a dolgokat félvállról venni. Azt már tudjuk, hogyan oszlik meg a napi szénhidrát bevitelünk, de milyen ételeket érdemes választanod vagy milyen ételeket érdemes elkerülnöd, ha szeretnél belevágni a 160 grammos szénhidrát diétába?

Ételeket, amiket érdemes elkerülnöd

Ha szeretnéd ezt a diétát megfelelő odafigyeléssel és kitartással végezni, akkor az alábbi élelmiszereket érdemes elkerülnöd:

Milyen ételeket érdemes választanod a 160 grammos szénhidrát diétába?

Az alábbi ételeket 100%-ban nyugodt szívvel választhatod egy-egy napi étkezésedhez:

Azt már tudjuk, hogy milyen ételeket lehet és nem lehet fogyasztani, de milyen italokat érdemes választanod?

A 160 grammos szénhidrát diétába az alábbi italokat fogyaszthatod:

Az biztos, hogy azzal nem lesz gondod, hogy megjegyezd az italok listáját

Na de mi a helyzet a rágcsikkal? Valamit csak muszáj nassolni!

Ne aggódj, a 160 grammos szénhidrát diétában is van lehetőséged a nassolásra, csak okosan kell megválasztanod a nasikat, de az alábbiak esetében zöld a lámpa.

2. kép – Légy erős, ellenállj a kísértésnek

Milyen hibákat követhetsz el a 160 grammos szénhidrát diéta során?

Sokan abban a hibába esnek, hogy nagyon dedikálják magukat erre a diétára, tökéletesen mérik a grammokat, figyelik az ételeket, de sajnos a jóból is megárt a sok, és itt is kifejezetten fontos az aranyközépút. Az alábbi hibákat próbáld Te is elkerülni:

1. Túl sok fehérjét eszel

Az emberek hajlamosak abba a hibába esni, hogy a fehérjét az egekbe magasztalják. Nyilván nagyon jó választás, hiszen sokkal kevesebb kalória tartalma van, mint a szénhidrátnak vagy a zsírnak, de a kiegyensúlyozott működéshez nem csupán fehérjére van szükségünk, hanem zsírra és szénhidrátra is. Próbálj mindig figyelni arra, hogy megfelelő arányban alakítsd étrendedben a fehérje-szénhidrát-zsír arányt.

2. Túl kevés zsiradékot eszel

Az első ponthoz szorosan kapcsolódik a második pont, ez pedig, hogy túl kevés zsiradékot fogyasztasz. Nyilvánvalóan a 160 grammos szénhidrát diéta esetében a szénhidrát korlátozott mértékben elérhető, így más energiaforrásra lesz szükséged a mindennapi tevékenységeidhez. Vajon honnan nyerheted ezeket az energiákat? Segítünk: a zsiradékokból. Ne félj a fentebb leírt zsírfajtákból fogyasztani és próbálj ne úgy tekinteni a zsírokra, mint valami közellenségre.

3. Túl hamar feladod

A 3. legnagyobb hiba, és ez általában a legtöbb embert érinti, az hogy túl hamar feladják. Nyilvánvaló, hogy a 160 grammos szénhidrát diéta nem csupán egy diéta, hanem egy életstílus. A szervezetednek időre van szüksége, hogy adaptálja az új szokásodat, ez pedig türelmet igényel a részedről is. Lehet néha kicsit jobban éhes leszel, fáradékonyabbnak fogod magad érezni, de hidd el, néhány hét után a tested alkalmazkodik az új helyzethez és ezeket a rossz érzéseket hamar felváltják az új, pozitív érzések.

4. Nem pótlod a nátriumot

A 160 grammos szénhidrát diéta egyik fő mechanizmusa az inzulinszint csökkentése. Az inzulinnak sok funkciója van a testben, például megmondja a zsírsejteknek, hogy tárolják a zsírt illetve a veséknek, hogy visszatartsák a nátriumot. Alacsony szénhidráttartalmú diéta esetén az inzulinszint lecsökken, és a test elkezdi a felesleges nátrium – és a víz elvezetését. Ez az oka annak, hogy az emberek gyakran megszabadulnak a túlzott puffadástól néhány napon belül az alacsony szénhidráttartalmú étkezés után. A nátrium azonban elengedhetetlen elektrolit. Az alacsony nátriumszint problémás lehet, ha a vesénk túl sokat ürít. Ez az egyik oka annak, hogy az emberek mellékhatásokat jelentenek az alacsony szénhidráttartalmú étrendben, mint például a fejfájás, fáradtság, fejfájás és még a székrekedés is. Mi a megoldás a fentiekre? Próbálj több sót csempészni az étkezéseidbe!

Igyekeztünk elég részletesen bemutatni a 160 grammos szénhidrát diétát. Mi úgy gondoljuk, hogy ez a diéta igen hatékony lehet és bátran besoroljuk a legjobb diéták egyike közé.