Táskás szemek? Íme néhány hasznos tipp az elerülése érdekében!

1. kép - a táskás szemek semmiképp sem nyújtanak esztétikus látványt

1. kép - a táskás szemek semmiképp sem nyújtanak esztétikus látványt

Mielőtt a táskás szemek kezeléséhez adnánk pár hasznos tippet, először is nézzük meg, hogy mi is okozza pontosan a szemek alatti táskákat?

Egy hosszú éjszakába nyúló buli, vagy esetleg egy kiadós sírás után bárki esetében előfordulhat, hogy utána táskás lesz a szeme. Azonban néhány esetben a szem alatti táskák sokáig tartanak, miután a könnyek is elapadtak.

Alap esetben a táskás szemek miatt felesleges aggódni, ám esztétikailag semmiképp sem előnyös a jelenlétük. Habár a megjelenésük jelezheti azt is, hogy bizonyos egészségtelen szokások bújnak meg a háttérben, melyekre érdemes odafigyelni. Mindenképp keress fel egy szakorvost, ha már fájdalmas, viszkető tünetekre lettél figyelmes, illetve, ha a szem alatti duzzanat nem mutat gyógyulást/visszahúzódást.

1. kép – a táskás szemek semmiképp sem nyújtanak esztétikus látványt

A szem alatti táskák kialakulásának okai

 • alvásproblémák: alvás közben a folyadékok (könnyek) leülepednek a szem alatti szövetekben. Túl kevés alvás esetén az erek szivároghatnak és keveredhetnek ezekkel a folyadékokkal, ami a karikás, táskás szemeket okozhatja.
 • allergia: a bedugult orr duzzanatot okozhat a szövetben, amely puffadásként jelentkezhet a szem környékén.
 • dohányzás: a dohányban levő nikotin rontja a természetes alvási folyamatot, aminek következtében a folyadék szintén a szem alatt összegyűlhet. Mivel tudjuk, hogy a dohányzásnak számos ártalmas hatása van, így nem meglepő, hogy a bőr rugalmassága nem a megfelelő lesz, így könnyedén kialakulhat a táskás szem.
 • alkoholfogyasztás: bár az alkohol is folyadéknak minősül, sajnos épp ellenkezőleg hat a testre, mint ahogy szeretnénk – dehidrálja azt. Ha a test kiszáradt, a szem alatti bőr gyengévé válik, így táskák képződését okozza.
 • öregedés: az életkor előrehaladtával az izmok és a szövetek gyengülnek, és a szemét természetesen támasztó zsír a szem alatti területre süllyedhet, duzzadttá válhat.
 • sós ételek fogyasztása: a sós ételek fogyasztása elvonja a vizet a szervezetből. Az egyik hely, amelyben ezek a folyadékok összegyűlnek, pont a szemed alatt helyezkedik el, szóval ne csodálkozz, ha sok sós étel után szem alatti táskákat tapasztalsz.
 • nem távolítjuk el a sminket: veled is előfordult már, hogy este túl fáradt voltál ahhoz, hogy alaposan lemosd magadról a reggel felkent sminket? Reméljük Te is tisztában vagy vele, hogy ez nem egy okos dolog. Természetesen, ha 1-2x előfordul, az nem egy visszafordíthatatlan probléma, de ha ez rendszeresen előfordul, akkor irritálhatja a szem alatti szövetet, amely duzzadáshoz vezethet.
 • túl sok napfény: a napfény károsíthatja a bőr sejtjeit és a kollagént, amely azért felelős, hogy „szilárdan” tartsa a szem alatti bőrt. Ne sajnáljuk hát a naptejet, viszont figyeljünk oda arra is, hogy a naptej az arcra is kenhető, bőrbarát legyen.
 • öröklés: rossz, hírünk van, ha Te ebbe a kategóriába tartozol, mivel vannak, akik egyszerűen hajlamosak a szem alatti táskák kialakulására. Ha a szüleidnél is előfordult gyakorta, hogy táskás szemekkel ébredtek, akkor nagy valószínűséggel előbb vagy utóbb nálad is kialakulhat.

Bemutatunk néhány praktikus házi megoldást a táskás szemek elkerülése, illetve gyógyítása érdekében:

 • megfelelő alvás: fontos, hogy a korodhoz mért legmegfelelőbb mennyiségű (és minőségű) alvást tartsd be. Ennek eredményeként nemcsak a bőrödön, de az egész testeden megfigyelheted a pozitív előnyöket.
 • allergiás panaszok kezelése: ha megfelelő orvosi kezelésben részesülsz, hamarosan csökkenni fognak a kellemetlen tünetek is, mint például a szem alatti duzzanat enyhülése.
 • mondj nem-et a ciginek: tudjuk, ez nem egyik pillanatról a másikra dől el, de hidd el, ha fejben erős vagy, és elhatározod, hogy a tested érdekében „áldozatot” hozol, meghálálja majd azt.
 • fogyassz kevesebb alkoholt: természetesen itt nem azt mondjuk, hogy időközönként nem fér bele 1 pohárka bör, vagy nyáron egy doboz frissítő sör, hanem a nagyobb mértékű alkoholfogyasztás az, ami kritikus lehet. Annak érdekében, hogy a táskás szemek eltűnjenek, sajnos le kell mondanunk a nagymértékű alkoholfogyasztásról.Alkohol helyett fogyassz inkább vizet – minimum napi 2 liter víz segíthet, hogy hidratáltabb maradj.
 • étrendmódosítás: próbáld meg minimalizálni a sóbevitelt. Ez nem kizárólag a szem alatti táskáknak nyújthat gyógymódot, de a szíved számára is jobb hatással lesz.
 • alapos arcmosás: lefekvés előtt ügyeljünk az alapos arctisztításra. Rengeteg kozmetikumot találhatsz a különféle drogériákban vagy az interneten, ahol megtalálhatod a bőrödnek legmegfelelőbb arctisztító szereket vagy akár krémeket is.
 • napozás mellőzése: nem azt mondjuk, hogy abszolút napra se menj (hisz nem vagyunk vámpírok), hanem ügyelned kell arra, hogy pontosan mennyi időt töltesz a napon. Ha tudod, hogy sok órán keresztül kell sétálnod verőfényes napsütésben, vagy egyszerűen csak napozni szeretnél, akkor javasoljuk, hogy használj megfelelő mennyiségű és minőségű naptejet. Megoldás lehet még ilyen esetekben egyébként, ha napszemüveget vagy kalapot viselsz, hiszen meg tudják védeni a nap káros sugaraitól a szem alatti bőrrészt.
2. kép – az alapos arctisztítás a táskás szemek elleni harc kulcsa lehet

Szóval összességében a fent említett egészséges szokások fenntartása meghatározó lehet, mint például a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel a hidratáltság fenntartása érdekében, a dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás csökkentése, a bőr megfelelő gondozása és a szükségtelen napsugárzás elkerülése, észrevehető változást okozhat a szem alatti táskák megjelenésében.