Legjobb társasjátékok

A legjobb társasjátékot elég nehéz megtalálni, hisz amennyi társaság, annyi ízlés. Persze mindenkinek megvannak már a jó öreg klasszikusok, mint a Monopoly, Catan telepesei, vagy Carcassone, de mi a helyzet akkor, ha valami újdonságra vágyunk, de nem tudjuk, merre induljunk?

Nem kell tovább keresni; mi összegyűjtöttük nektek a legjobb társasjátékokat, melyeket garantáltan érdemes kipróbálni!

 1. FEDŐNEVEK

Jelenleg az elmúlt év során agyondíjazott Fedőnevek (Codenames) a legjobb társasjáték egy partihoz. Ugyanazért, amiért 25 éve az Activity volt a legjobb társasjáték a partikon, szóval valószínűleg sokan belefutottak már. Ha valakinek nincs meg a játék, ez egy bombabiztos választás, sőt, már kijött két új változata is – de mielőtt azokra rátérünk, ismerjük meg gyorsan az alapokat!

1.ábra: Fedőnevek társasjáték.

Adott két csapat, és mindkettőnek a lehető leggyorsabban kell megtalálnia az asztalon lévő két tucat kártya közül a saját szavait. De a csapatnak csak az egyik tagja tudja, hogy mik ezek a szavak, ezért egy olyan szót kell mondania, amivel a lehető legtöbb szót össze tudja kötni a csapata: például ha azt a kódot adja, hogy „spicc négy”, abban benne van a törpe, a kutya, a cuki, a balett és a részeg.

Csapattagunk azért mondta a négyet, mert négy kártyára gondolt, szóval az öt szó közül az egyik lehet, hogy senkié, rosszabb esetben a másik csapaté, legrosszabb esetben meg a bérgyilkosé (és akkor kész, vége, buktuk a kört). Vagy lehet, hogy csak simán elrontotta a csapattagunk, és mondhatott volna ötöt is, de akkor a következő körben úgyis lecseréljük őt.

A játék sokkal izgalmasabb, ha időre megy, és bármilyen szellemi állapotban tök jól lehet játszani. Azóta megjelent a játék két új változata: a Codenames Deep Undercover, aminek a legnagyobb újítása, hogy csúnya szavak vannak benne (de ez csak angolul jelent meg), a Codenames Pictures pedig egy kisebb táblán játszódik, viszont csak képek vannak benne szavak helyett (szóval nyelvfüggetlen). És hogy ezek milyenek?

Mindkettő nagyon jó visszajelzéseket kapott, ráadásul mindkettőt lehet kombinálni az alapjátékkal is, így véleményünk szerint mindenképp ez az egyik legjobb társasjáték egykellemes esti összejövetelre a barátokkal

 

 1. T.I.M.E STORIES

Az elmúlt években egyre kevésbé az a fontos a társasokban, hogy ki nyeri a játékot, és sokkal érdekesebb lett az, hogy milyen maga a játékélmény: egyre több társas szól a csapatmunkáról és a közös döntésekről. Erre az egyik legjobb társasjáték példa a T.I.M.E STORIES, ami egy kooperatív játék az Idétlen időkig köntösében: ugyanabba a történetbe kerülünk újra és újra, nekünk pedig rá kell jönni, hogy mi lehet itt maga a rejtély, hogyan jutunk el a megoldásig, és ehhez kiket kell legyőznünk.

Ha ez az adott időkeretben nem sikerül, visszakerülünk egy hiperkapszulába vagy mibe, ahonnan a jövőbeli szuperszervezet néhány instrukció és szigorítás kíséretében visszaküld minket egy új képességekkel bíró karakter bőrében a pálya elejére – persze a korábban megszerzett tudásunk birtokában, viszont egyre szigorúbb feltételekkel.

2.ábra: T.I.M.E. Stories társasjáték

Három dologra van szükség a játékban:

 • a karakterek képességeit összehangolni,
 • az időt beosztani
 • és a memóriánkat megdolgozni, hogy ne fussuk minden szobában, minden szereplővel ugyanazokat a köröket, mert csak így lesz esélyünk egy-egy történet kibogozására. Az alapjátékhoz egy sztori tartozik, ami egy 1920-as évekbeli elmegyógyintézetben játszódik, de azóta is érkeznek hozzá a kiegészítők.

Ezek különálló kártyapaklikat jelentenek, amikből újabb forgatókönyv rajzolódik ki egy új időben (pl. a középkorban), új helyen és új rejtéllyel. Egy-egy történet elég hosszú, félnapos elfoglaltság, de úgy alakították ki a dobozt, hogy „el lehet menteni” a sztorit, amikor összepakolunk. Viszont a játék nem fog hetente az asztalunkra kerülni, mert ha egyszer kijátszottuk az egyik pakliját, érdemes egy ideig pihentetni – vagy kölcsönadni valakinek, akinek szintén az egyik legjobb társasjáték lehet amit valaha játszott. 🙂

 

 1. ISLE OF SKYE: FROM CHIEFTAIN TO KING

A játékban klánvezéreket alakítunk a skóciai Skye hegyes-völgyes-tavas szigetén, akik a lehető legjobb területet akarják kialakítani maguknak, ezzel pedig a legnagyobb hatalomra szert tenni. A középkori skót hangulat nagyjából eddig tart, a játékmenetben ezután nem sok minden erősíti azt az érzést, hogy egy gyönyörű brit szigeten építjük a Conneryk és McGregorok skót dudától hangos birodalmát – helyette viszont kapunk egy elég okos és kiegyensúlyozott játékot.

A rakosgatós-várépítős Carcassonne sokaknak ismerős lehet, itt is ez a játék alapja – adná magát a vele való összehasonlítás, de ennél trükkösebb a társas. Alapból tizenhatféle pontozási lehetőséget tehetnénk fel a táblára, de ebből egy-egy játékban csak négyet szabad, ráadásul a felrakási sorrendjük is megváltoztatja a taktikánkat. Szóval oké, nyilván mindig az lesz a jó, ha van sok erődünk, állatunk, hegyünk, tavunk, hajónk és whiskys hordónk, de ezeknek az elhelyezkedése, mérete, szerepe minden egyes játékban más lesz.

3.ábra: Isle of Skye: from chieftan to king

A területkockákat nem ingyen kapjuk: mielőtt hozzácsatolnánk őket a földünkhöz, egymástól kell megvennünk őket, miközben a saját jó kártyáinkat is meg kell védenünk. Mindezekért a pénzünkkel fogunk fizetni, szóval aki szanaszét vásárolta/védte magát és sokat építkezett, az most jól jár, a következő körben viszont nagyon könnyen fogják elkapkodni előle a jobb területeket. Sőt, ha az adott kör elején mi állunk a legrosszabbul, olyankor plusz pénzt is kapunk, hogy legyen esélyünk lenyomni azokat, akik a pontozótábla elején járnak.

A tavaly megjelent játék nem találta fel a spanyolviaszt, sok elemét láttuk már máshol is, de olyan egyveleget gyúrtak belőle, amitől egy érthető, élvezhető és taktikus társas lett belőle. Ha az eddigiek helyett inkább egy hagyományosabb társasélményt keres, akkor ez lesz számára a legjobb társasjáték ebben a kategóriában.

 1. A PANDEMIC-SOROZAT

A többéves alapjáték arról szól, hogy van négy vírus, amik elkezdik körbefertőzni a világot, mi pedig versenyt futunk az idővel, hogy időben eljussunk elég városba, megtaláljuk egy-egy vírus ellenszerét, végül beváltsuk őket, és megszerezzük az ellenszert mind a négyhez. A játékosok együtt vannak, ezért a lépéseiket közösen tervezhetik meg, hogy a végén magát a játéktáblát tudják legyőzni. Ennek a menete többnyire így néz ki:

 • Nem állunk valami jól.
 • Még rosszabbul állunk.
 • Végre megvan egy-két ellenszer.
 • Van remény.
 • Nem, még sincs.

Ezután elpusztul a világ, de ez arra jó, hogy egyből újrakezdjük a játékot, mert majd most biztosan új karakterkártyákat kapunk, még jobban összedolgozunk, és még közelebb jutunk a célhoz.

De miért írunk egy 8 éves játékról? Egyrészt azóta is folyamatosan jönnek ki hozzá a kiegészítők (angolul), másrészt idén megjelent a játék első magyar nyelvű kiegészítője (Pandemic – Pengeélen/On The Brink).

4.ábra: Pandemic társasjáték – élőben!

Illetve azért kapott mégis helyet nálunk a legjobb társasjátékok között, mert az utóbbi egy évben minden a Pandemic – Legacyről szólt: arról a játékról, ami egy 12 hónapos sztorit ölel fel, ráadásul minden döntésnek különösen nagy súlya van. Ez évtől már magyarul is kapható, ráadásul a társasnak ez csak az „első évada”, érkezik hozzá a folytatás is. A 12 részes sztori 12 játékot jelent, amit ezzel a szettel soha nem fogunk tudni újrajátszani, mert a döntéseinket egy leragasztott játéktábla és széttépett kártyalapok fogják követni. Bármilyen fura is, de ez egy egyszer (jó, igazából tizenkétszer, plusz mindegyik hónapnak összesen kétszer lehet nekiveselkedni, szóval maximum huszonnégyszer) használatos játék, telis-tele fordulatokkal, ami a korábbi verziók végzetes döntéseit még kegyetlenebbé teszi.

 1. BANG!

A Bang! egy egyszerű kártyajáték, ráadásul nagy előnye, hogy kis helyen, akár a zsebünkben is elfér, így utazójátéknak ez a legjobb társasjáték. A rejtett szerepek, pörgős játékmenet, valamint a tizenhat választható karakter, melyek mindegyike egy-egy rá jellemző különleges képességgel bír, biztosítják, hogy egyhamar nem fogunk unatkozni a spagetti western és a vad tűzpárbajok világában.

Egy játékos köre így néz ki: húzol, kijátszol lapot, lősz valakire, vagyis párbajoztok, majd eldobsz lapot.

A Bang társasjáték nem bonyolult, az akció lapok és különböző fegyverek, téged segítő vagy akadályozó használati tárgyak teszik igazán izgalmassá, változatossá a játékot.

Eleinte nem akárkire lőhetsz, mert nem lő messzire a fegyvered. A játék során kell jó fegyvert szerezned, hogy akár minden játékost megtámadhass.

A játékban lassan kiderül, hogy kinek kell összejátszania, kinek mi a szerepe. Ezután pörög fel igazán a játék. Kevés játékban van ilyen összejátszás lehetősége. Ne aggódj, ha sokan ellened vannak, legközelebb lesz lehetőséged a revansra, mert a Banget úgysem akarjátok abbahagyni!

5.ábra: BANG! társasjáték

Amennyiben érdekesnek találtad cikkünket, vagy meg szeretnéd osztani a véleményedet velünk, esetleg próbáltad már valamelyik játékot, kérlek ne habozz tudatni velünk, hogy szerinted melyik a legjobb társasjáték! 🙂