Legjobb stratégiai játékok

A legjobb stratégiai játékok mindig idális mértékben vegyítik a túléléselemet egynagyszerű történettel, melyet egyjátékos módban lejátszhatunk, vagy a másik lehetőség, hogy olyan többjátékos módot tesznek mellé, melylehetővé teszi a barátainkkal való megmérettetéseket is.
Lehet itt szó fantasy világról, sci-fi alapú, vagy történelmen alapuló játékról, a legjobb startégiai játékok azok, melyek órákra lekötnek minket. Azonban mielőtt megmutatnánk, hogy szerintünk  melyek a legjobb stratégiai játékok, fontos megkülönböztetni két fajtáját ezen kategóriának: körökre osztott, illetve valós idejű stratégiai játékok.

A körökre osztott stratégiai játékok általában hosszabb ideig tartanak, és igazi hatalom érzetet nyújtanak, mikor végre teljesítettük kitűzött céljainkat. Szintén jellemzőjük, hogy sokkal inkább a nagybetűs STRATÉGIÁRA koncentrálnak, mintsem a történetre.

A valós idejű stratégiai játékok ezzel szemben színes történettel rendelkeznek, a játékmenetük sokkal gyorsabb, hiszen minden pontosan most történik!
Ezen kívül rengeteg kisebb küldetést, úgynevezett al-küldetéseket kell teljesítenünk, melyek végig vezetnek minket a történeten, mindeközben külön kitűzött célokat próbálunk teljesíteni, illetve túlélni, túlélni, túlélni! Szerencsére rengeteg nagyszerű startégiai játék közül tudunk válogatni manapság, melyek kiváló élményt nyújtanak. Ezek közül foglalkoztunk mi is jópárral, hogy megleljük a legjobb stratégiai játékok csoportba illőket.

1. Civilization 6

A Civilizáció a legjobb stratégiai játékok közé tartozik, mivel egy nagyszerű, körökben játszott játék, ahol a fő cél az, hogy egy választott civilizációt vezetünk át a kőkorszaktól a mai napig és mindezt körökre osztott játékmenetben egy kis hadsereg irányítással egybekötve, csak az élvezet kedvéért. A civilizációk tárháza, melyek közül válogatni lehet, mint játszható népek elég széles, így a verseny azért megy, néhány eltérő kategóriában győzedelmeskedhessünk.
Értjük ezalatt azt, hogy a Civilizationben haladnunk kell a kutatással, fejleszteni a technológiánkat, a kultúrát sokszínűsíteni, illetve a katonai törekvések megvalósítása sem elhanyagolható.

1.kép: Civilization 6

Alapvetően 3 lehetséges útja van a játékban a győzelem elérésének. Az első a kutatás, itt akkor győzünk, ha elsőként alapítunk egy kolóniát a Marson. A második a kultúra, ennek feltétele, hogy az elsőszámú turista paradicsommá váljunk művészetek és zene által. A harmadik mód a győzelem elérésére, hogy katonai úton meghódítsuk az összes többi civilizációt a térképen.

Egyszerűen hihetetlen jó érzés, ahogy az egyes korokon keresztülhaladunk, használva minden egyes technológiai vívmányt és fejlesztést, melyeket menet közben elértünk, és ezáltal felülkerekedve minden kihíváson, melyek utunkba kerülnek a hadjárat során.

2.ábra: Civilization 6

További nagyszerűsége a játéknak az is, hogy a térképek, melyek közül választhatunk, mindig eltérőek lesznek, ugyanis véletlenszerűen generálódnak, így minden egyes alkalommal más-más élményt ad.

Ha az igazi stratégiai, menedzselős játékokat keresed, a Civilization 6 a neked való! Nálunk is a legjobb stratégiai játékok egyikeként került fel a listára!

2. StarCraft II: Wings of Liberty

A StarCraft egy katonai tudományos-fantasztikus valós idejű stratégiai játék, amely a stratégiai játékok keményebb elemeire összpontosít, ahogyan azt mi is ismerjük.

3.ábra: StarCraft II: Wings of Liberty

A világunk túlnépesedés áldozata lett, így a vezetők elhatározták, hogy kolonizáló hajókat küldenek ki, hogy új fővárosokat építsenek valahol a Tejútrendszerben.
Természetesen ez csak vicc, a StarCraft II-nek ennél sokkal összetettebb és mélyebb története van, mely egy az egyben hivatkozik előzmény gyanánt a StarCraft I. részére, így javasoljuk, hogy először azt is játsszátok végig (egyébként 1998-as játék, de nem régiben kijött a „Remastered” verziója, mely mai grafikát kölcsönöz már a játéknak), hogy értsétek is, miről szól a II. rész története.

A StarCraft a legjobb stratégiai játékok egyike, melyben 3 különböző faj történetét játszhatjuk végig, melyek a földi emberek (Terran), egy több mint 1000 éves űrlény faj (Protoss), akik az univerzum első szülötteinek vallják magukat, illetve a köztes lények, amolyan bogarak (Zerg), akik csak pusztítani vágynak és raj szinten gondolkoznak.

Természetesen többjátékos módban is megmérettethetünk, akár barátokkal, akár online idegen ellenfelek ellen, bármelyik fajjal játszva. AStarcraft olyannyira populáris stratégiai játék, hogy Esporton is folyamatos versenyeket tartanak, mely szemlélteti, mennyire is populáris a többjátékos módja.

3. Total War: Warhammer 2 és Total War: Thrones of Britannia

A Total War sorozat minden bizonnyal a legjobb stratégiai játékok egyike, melyben tökéletes egyensúlyt teremtettek a kör alapú felosztás és a valós idejű játékmenetben.

Egy Total War játék képes, és lefoglalja az embert (attól függően, mennyit játszunk vele) napokra, hetekre, sőt, akár még hónapokra is, és ez csak a hadjárat része! Ezen kívül olyan többjátékos résszel is rendelkezik, mely masszív valós idejű csatározásokra ad lehetőséget, melyek bármeddig tarthatnak, egy órán át is akár.

4.ábra: Total War: Warhammer 2

A játékban kulcsa, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az ökonómia menedzselése és a háborús taktikázás között, így a lehető legjobb eredményt kihozva a hadjáratunkban. Egyébként pontosan ez az, ami a játékot igazán érdekessé teszi. Masszív kampányok és stratégiai fontosságú csaták várnak ránk, bármelyik hadjáratot is választjuk. A Total War sorozat rendkívül széles választékot adott stratégiai játékok terén az idők során Európában, Amerikában és Japánban egyaránt.

A játék készítői szintén kiadták a Total War 1. és 2. részét is, melyek teljesen fantasy alapúak, kiváló ezen műfaj kedvelőinek. A legutóbbi cím a Total War játékok között a Thrones of Britannia, mely Anglia legsötétebb korszakain kalauzol keresztül minket a történelem során.

5.ábra: Total War: Thrones of Britannia

Mint láthatjátok a Total War igencsak sokszínű és rendkívül szórakoztató játék. Varázsa nem csak abban áll, hogy ötvözi a körökre osztott és valós idejű stratégiai játékokat, de történetének sokszínűsége és maga a helyszínek, történések, választható hadjáratok mennyisége is bőven elegendő ok arra, hogy a legjobb stratégiai játékok közé válasszuk.

Ennyi fért a mostani topikunkba, de ha ti is próbáltátok már valamelyiket, vagy csak kíváncsiak lennétek több hasonló játékra, akkor ne habozzatok tudatni velünk, és bátran írjatok a komment szekcióba!