Legjobb Sörök 2021

Legjobb Sörök 2021

Legjobb Sörök 2021

Jelenleg a sör aranykorát éljük. Éppen ezért ez egy remek alkalom arra, hogy bővítsd kicsit a látóköröd: nem csak a Borsodi és a Soproni létezik. Noha jelenleg nehezebb ezt a foglalkozást csoportosan űzni, szűk társaságban, vagy akár egyedül is érdemes lehet a minőségi söröket kipróbálni. Hidd el, a legjobb sörök nem állnak meg a Kőbányai szintjén. 😊

De hogyan is kategorizálható a sör?

A sör lehet láger vagy ale. A típusát az erjesztési folyamat során használt élesztő típusa határozza meg. A láger söröket olyan élesztővel készítik, amely a sörkeverék alján erjed, az ale viszont a tetején erjedő élesztővel készül. Azonban léteznek spontán erjedő élesztőgombák is, amelyek kissé vad, vagy savanykás ízt adnak a sörnek.

Azonban ez még nem minden! Tovább lehet még kategorizálni ezt a kesernyés, ám nyáron kétségkívül frissítő italt: a további kategóriákat a sör íze, színe és aromája határozza meg. Ezekből a stíluscsaládokból pedig erednek a legkülönlegesebbnek számító sörök, vagy röviden: a legjobb sörök.

Például egy szakértő kiválóan különbséget tud tenni láger és láger között is: az amerikai láger és a német láger között óriási különbségeket vélnek felfedezni. Habár fajtájukat tekintve hasonlók, mégis kifejezetten különböznek.

Mi a felső erjesztés?

Ez csupán annyit jelent, hogy az ale gyártása során a felhasznált élesztő az egész sörben erjed és a folyadék tetején ülepedik le. Íme néhány példa a felső erjesztésű sörökre:

 • Barna Ale
 • Halvány Ale
 • India Pale Ale (IPA)
 • Belga sör
 • Búzasör

Mi az alsó erjesztés?

A láger, ahogy fentebb is említettük, olyan élesztővel készül, amely az erjedés utána a folyadék aljára telepedik. Lassabban és hűvösebb hőmérsékleten kell erjednie, ellentétben az ale sörökkel. Az alkohol toleranciája is alacsonyabb, mint az ale esetében. A láger sörökre a legjobb példák:

 • Halvány lágerek és Pilsners
 • Sötét lágerek
 • Német Bocks

Mi a spontán erjesztés?

Ez a fajta erjedés akkor fordul elő, amikor a sört vad baktériumoknak és élesztőnek tesszük ki. Ilyen fajta söröket főleg a belgák készítenek, ám már az egész világon elterjedt ez a fajta erjesztési módszer. A spontán erjedő sörök legjellemzőbb típusai:

 • Amerikai savanyú
 • Belga gyümölcs lambic
 • Flandria Red Ale
 • Belga Gueuze

Lássuk tehát, hogy melyek lehetnek a legjobb sörök, amiket választhatunk (nem feltétlenül csak a hagyományos boltok polcairól).

1.  Estrella Damm Inedit

Az Estrella Damm Inedit egy árpa és búza alapú láger, mely egy spanyol sörfőzdéből ered. Gondoltad volna, hogy egy séf is közreműködött a sör elkészítésében? Nos, Ferran Adrià, egy Michelin-csillagos séf segítségével készült el ez a rendkívüli sör, amely kiválóan ötvözi a malátás-árpás pilsnert és az ale-stílusú búzasört.

1. kép – a legjobb sörök közül kiemelkedő minőségű

Mit kapunk cserébe? Egy könnyed, koriander- és narancshéj-aromával megspékelt lágert, amely tiszta és mégis selymes, szinte már-már gyümölcsös édesség egy kis fűszerrel keverve. Bármilyen étkezéshez kiválóan alkalmas frissítő.

2. Weihenstephaner Hefeweissbier

A német sörökért vagy oda? Szerintünk ez abszolút normális, hiszen a legjobb sörök valóban Németországban készülnek (természetesen a belgákkal karöltve). A több, mint 1000 éves gyakorlattal a német Weihenstaphaner az egyik legrégibb sörfőzde napjainkban, és az arany búza sör az egyik legismertebb, melyről méltán híresek.

A Hefeweissbier egy testes, banán- és szegfűszeg aromával ellátott sör. Ám ne tévesszenek meg ezek az ízek: sima és frissítő alkoholos italról beszélünk, amely rendkívül jól párosul a bajor kolbász és sajt kombinációval.

3. Pilsner Urquell

Ez a márka már ismerősen hangzik, nem igaz? A legjobb sörök természetesen nemcsak Németországban vagy Belgiumban találhatók, hanem a csehek is igazán ügyesen odatették magukat. Csehország a Pilsner szülőhelye, és bizton állítjuk, hogy ez az egyik legjobb láger. Tudtad, hogy az első ilyen sör 1842-ben készült? Josef Groll eredeti receptje máig használatban van (emellett szigorúan őrzött).

A kemény munka és a titoktartás eredménye a kiegyensúlyozott édes, komló, maláta és szénsav együttese.

4. St. Bernardus Abt 12

Ha rákeresel erre a sörre, a címke biztos máris elnyeri majd tetszésed: egy vidám szerzetes dundi képe fog fogadni. Ez a sör nem mondható gyengének, épp ellenkezőleg, erős, ám mégis sima, könnyen fogyasztható. A mazsola, a szilva és a cseresznye jellegzetességei azonnal felfedezhetők benne, valamint a pirítós és kekszes malátás édesség is. Emellett egyensúlyba került még a nemes komló keserűsége is. Mindez egyetlen sörben.

Egyszerű, zamatos, természetesen erjesztett és tökéletes egyensúlyt tartalmazó maláta sör, ami biztos, hogy kis mosolyt fog csalni az arcodra, ha ezt választod a legjobb sörök közül.

5. Modelo Negra

Számunkra meglepő volt a tény, hogy Mexikó a világ legnagyobb sörtermelője, emellett a nemzetközi stílusok is szerepelnek a termékpalettájukon. A legjobb sörök egyike a Modelo Negra, amely egy müncheni stílusú láger.

Ízét tekintve karamellás, puha komlót, valamint finom és sötét malátát fedezhetünk fel benne. A mély borostyánszín az édes és a keserű jegyek kellemes harmóniáját hordozza magában. Alkoholtartalma nem épp alacsony (5,4%), ám fogyasztása mégis könnyű, hiszen tökéletesen kiegészíti az ízét a pirított csokoládé.