Legjobb Sörök 2021

Legjobb Sörök 2021

Legjobb Sörök 2021

Jelenleg a sör aranykorát éljük. Éppen ezért ez egy remek alkalom arra, hogy bővítsd kicsit a látóköröd: nem csak a Borsodi és a Soproni létezik. Noha jelenleg nehezebb ezt a foglalkozást csoportosan űzni, szűk társaságban, vagy akár egyedül is érdemes lehet a minőségi söröket kipróbálni. Hidd el, a legjobb sörök nem állnak meg a Kőbányai szintjén. 😊

De hogyan is kategorizálható a sör?

A sör lehet láger vagy ale. A típusát az erjesztési folyamat során használt élesztő típusa határozza meg. A láger söröket olyan élesztővel készítik, amely a sörkeverék alján erjed, az ale viszont a tetején erjedő élesztővel készül. Azonban léteznek spontán erjedő élesztőgombák is, amelyek kissé vad, vagy savanykás ízt adnak a sörnek.

Azonban ez még nem minden! Tovább lehet még kategorizálni ezt a kesernyés, ám nyáron kétségkívül frissítő italt: a további kategóriákat a sör íze, színe és aromája határozza meg. Ezekből a stíluscsaládokból pedig erednek a legkülönlegesebbnek számító sörök, vagy röviden: a legjobb sörök.

Például egy szakértő kiválóan különbséget tud tenni láger és láger között is: az amerikai láger és a német láger között óriási különbségeket vélnek felfedezni. Habár fajtájukat tekintve hasonlók, mégis kifejezetten különböznek.

Mi a felső erjesztés?

Ez csupán annyit jelent, hogy az ale gyártása során a felhasznált élesztő az egész sörben erjed és a folyadék tetején ülepedik le. Íme néhány példa a felső erjesztésű sörökre:

 • Barna Ale
 • Halvány Ale
 • India Pale Ale (IPA)
 • Belga sör
 • Búzasör

Mi az alsó erjesztés?

A láger, ahogy fentebb is említettük, olyan élesztővel készül, amely az erjedés utána a folyadék aljára telepedik. Lassabban és hűvösebb hőmérsékleten kell erjednie, ellentétben az ale sörökkel. Az alkohol toleranciája is alacsonyabb, mint az ale esetében. A láger sörökre a legjobb példák:

 • Halvány lágerek és Pilsners
 • Sötét lágerek
 • Német Bocks

Mi a spontán erjesztés?

Ez a fajta erjedés akkor fordul elő, amikor a sört vad baktériumoknak és élesztőnek tesszük ki. Ilyen fajta söröket főleg a belgák készítenek, ám már az egész világon elterjedt ez a fajta erjesztési módszer. A spontán erjedő sörök legjellemzőbb típusai:

 • Amerikai savanyú
 • Belga gyümölcs lambic
 • Flandria Red Ale
 • Belga Gueuze

Lássuk tehát, hogy melyek lehetnek a legjobb sörök, amiket választhatunk (nem feltétlenül csak a hagyományos boltok polcairól).

1.  Estrella Damm Inedit

Az Estrella Damm Inedit egy árpa és búza alapú láger, mely egy spanyol sörfőzdéből ered. Gondoltad volna, hogy egy séf is közreműködött a sör elkészítésében? Nos, Ferran Adrià, egy Michelin-csillagos séf segítségével készült el ez a rendkívüli sör, amely kiválóan ötvözi a malátás-árpás pilsnert és az ale-stílusú búzasört.

1. kép – a legjobb sörök közül kiemelkedő minőségű

Mit kapunk cserébe? Egy könnyed, koriander- és narancshéj-aromával megspékelt lágert, amely tiszta és mégis selymes, szinte már-már gyümölcsös édesség egy kis fűszerrel keverve. Bármilyen étkezéshez kiválóan alkalmas frissítő.

2. Weihenstephaner Hefeweissbier

A német sörökért vagy oda? Szerintünk ez abszolút normális, hiszen a legjobb sörök valóban Németországban készülnek (természetesen a belgákkal karöltve). A több, mint 1000 éves gyakorlattal a német Weihenstaphaner az egyik legrégibb sörfőzde napjainkban, és az arany búza sör az egyik legismertebb, melyről méltán híresek.

A Hefeweissbier egy testes, banán- és szegfűszeg aromával ellátott sör. Ám ne tévesszenek meg ezek az ízek: sima és frissítő alkoholos italról beszélünk, amely rendkívül jól párosul a bajor kolbász és sajt kombinációval.

3. Pilsner Urquell

Ez a márka már ismerősen hangzik, nem igaz? A legjobb sörök természetesen nemcsak Németországban vagy Belgiumban találhatók, hanem a csehek is igazán ügyesen odatették magukat. Csehország a Pilsner szülőhelye, és bizton állítjuk, hogy ez az egyik legjobb láger. Tudtad, hogy az első ilyen sör 1842-ben készült? Josef Groll eredeti receptje máig használatban van (emellett szigorúan őrzött).

A kemény munka és a titoktartás eredménye a kiegyensúlyozott édes, komló, maláta és szénsav együttese.

4. St. Bernardus Abt 12

Ha rákeresel erre a sörre, a címke biztos máris elnyeri majd tetszésed: egy vidám szerzetes dundi képe fog fogadni. Ez a sör nem mondható gyengének, épp ellenkezőleg, erős, ám mégis sima, könnyen fogyasztható. A mazsola, a szilva és a cseresznye jellegzetességei azonnal felfedezhetők benne, valamint a pirítós és kekszes malátás édesség is. Emellett egyensúlyba került még a nemes komló keserűsége is. Mindez egyetlen sörben.

Egyszerű, zamatos, természetesen erjesztett és tökéletes egyensúlyt tartalmazó maláta sör, ami biztos, hogy kis mosolyt fog csalni az arcodra, ha ezt választod a legjobb sörök közül.

5. Modelo Negra

Számunkra meglepő volt a tény, hogy Mexikó a világ legnagyobb sörtermelője, emellett a nemzetközi stílusok is szerepelnek a termékpalettájukon. A legjobb sörök egyike a Modelo Negra, amely egy müncheni stílusú láger.

Ízét tekintve karamellás, puha komlót, valamint finom és sötét malátát fedezhetünk fel benne. A mély borostyánszín az édes és a keserű jegyek kellemes harmóniáját hordozza magában. Alkoholtartalma nem épp alacsony (5,4%), ám fogyasztása mégis könnyű, hiszen tökéletesen kiegészíti az ízét a pirított csokoládé.

2 thoughts on “Legjobb Sörök 2021

 1. באתר CoWorkers תוכלו לחפש בין מאות קליניקות להשכרה בחדרה והסביבה בקלות ובמהירות ולסנן תוצאות לפי מחירים, דירוגים, חוות דעת, מיקומים, כמות אנשים, שירותים במתחם ועוד..
  אך אם אתם מעוניינים בעיסוי מפנק ברמת גן לצורכי הנאה
  ורגיעה או לרגל אירוע שמחה מסוים, תוכלו לקרוא
  במאמר זה על שלושה סוגי עיסויים אשר מתאימים למטרה זו ויעניקו
  לכם יום בילוי מפנק ואיכותי במיוחד אשר סביר להניח שתרצו לחזור
  עליו שוב כבר בשנה שאחרי. גם אם כבר התנסיתם
  בעיסויים, סביר כי אינכם מכירים לעומק את כל סוגי העיסויים שונים.
  בשיחת התיאום כבר תדעו מה אותה נערה
  תהיה מוכנה לעשות עבורכם, עד כמה זה קל?
  לאחר שביקרתם בפורטל הבית שלנו נותר לכם לבחור , נערה מושלמת שעונה על הציפיות, על ההתרגשות שגואה בכם ובעיקר
  על הסרט שרץ לכם בראש. מכון טמיר פעיל באמצעות 160 קליניקות עמיתות
  בכל הארץ והמרפאה המרכזית שלנו נמצאת
  בתל אביב (חשוב לדעת – מכון טמיר תל אביב מוכר על ידי משרד הבריאות ומועצת הפסיכולוגים כמוסד המכשיר פסיכולוגים קליניים ותעסוקתיים).

  אבותינו עשו גם עיסוי ברמת הגולן באמצעות שמנים מרגיעים, בליווי מנגינות נעימות.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *