Legjobb rock zenék

Queen - Bohemian Rhapsody

Queen - Bohemian Rhapsody

Legjobb rock zenék

A rock zene világa mindig is egy nagyon összetett, és sokszor meg nem értett világnak számított. Nem egyszerű beskatujázni egy-egy rock számot bizonyos kategóriába és talán pont ez adja a műfaj igazi szépségét. Csapatunk most összedugta a fejét és együtt próbáltuk meg felállítani saját legjobb rock zenék listánkat, ami őszintén szólva is komoly konfliktusokat okozott nálunk J Végül a listánkat 5 számra csökkentettük, amivel csak megfejeltük az előbb említett nehézséget, mivel mindenki szeretett volna bekerülni a Top 5-be. Komoly kihívások árán, de íme a top 5 legjobb rock zenék listánk:

  1. Queen – Bohemian Rhapsody

Nagyon nehéz döntés volt, de mi végül a legjobb rock zenék lista első helyezettjének a Queen – Bohemian Rhapsody című számát választottuk. Ha csupán egyetlen számmal kellene kifejezni a Queen korszakalkotó munkásságát, mi ezt választanánk. A szám önmagában is 7 különböző szekcióra bontható kórus nélkül: intro, a balladai részleg, operai szekció, majd ezt követi a hard rock rész, és végül az egész számot átölelő befejező rész, ami csak felerősíti a szám teljességét. Számtalan díjat nyert a Queen ezzel a számmal, sőt 2004-ben a Grammy Hall of Fame-ben is bemutatták. A Bohemian Rhapsody-ban szinte minden megtalálható, amit a Queen megtestesített 1975-ben: komoly zenei tudás, tökéletes vokálok, de mégis bohém és szórakoztató, ami nem felejti el rock gyökereit. Egy tökéletes átjárót alkottak a srácok a rock zene és a komoly zene világa között, és nem féltek egy olyan dolgot kipróbálni, amit akkoriban a kor embere még csak elképzelni se tudott volna. 2019-ben a Queen sikere még mindig töretlen és generációról generációra öröklődik a hagyatékuk a rajongóik között. A fentebb leírtak alapján kétségtelenül úgy éreztük, hogy a Bohemian Rhapsody megérdemli a legjobb rock zenék listánk 1. helyezését. Ha Te is úgy érzed, hogy a Queen valóban a világ legjobb rock zenekara akkor mindeképpen érdemes beszerezned egy Queen pólót 😉

Queen - Bohemian Rhapsody
1. helyezett a legjobb rock zenék listán -Queen – Bohemian Rhapsody
  1. The Eagles – Hotel California

A legjobb rock zenék 2. helyezését csapatunkban a Hotel California kapta. Az Eagles kétségtelenül nem hagyott annyi klasszikust a háta mögött, mint például a Queen, de a Hotel California-val egy igazán maradandó, tökéletesen összekomponált számot alkottak. A dal szinte elvarázsolja az embert, egy olyan kép alakul ki a fejében, mintha a sivatag közepén járna, és végül megpillant egy hotelt, ahol pihenőre találhat az éjszakára, de közben rájön, hogy a hotelben semmi se az, aminek látszik. A Hotel California-ban az az igazi szépség, hogy nem egyértelmű a jelentése és minden hallgató azt láthat és találhat meg benne, amit csak a képzelete megenged. Rengeteg olyan kérdés van a dalban, ami nemhogy válaszokat eredményezne az emberben miután meghallgatta a számot, hanem egyre több kérdést vet fel. Például:

  • Mi lehet az a colita, amire az író gondolt a szám elején?
  • Miért Mercedes Bends és nem Benz?
  • Ki lehet az a Tiffany?
  • Miféle szörnyről énekelnek nekünk?

Sajnos a válaszokat nem kapjuk meg a szám végéhez érve se, cserébe elvarázsol minket egy tökéletes gitár szóló és annak kísérete, a titkok ugyanúgy megmaradnak, és mi újra meghallgatjuk a Hotel California-t, hátha újabb kérdésekre lelünk. A Hotel California a rejtélyeinek és tökéletes zenei összetételének köszönhetően a 2. helyet szerezte meg a legjobb rock zenék listánkon.

The Eagles - Hotel California
2. helyezett a legjobb rock zenék listán – The Eagles – Hotel California
  1. Led Zeppelin – Stairway to Heaven

A legjobb rock zenék utolsó dobogós helyét a Stairway to Heaven csípte el. Sokan most az olvasók között felháborodhatnak, hogy miért nem ők lettek az elsők, hiszen számtalan rock lista a világon ezt a számot választotta minden idők legjobb rock zenéjének. Mi kicsit más aspektusból közelítettük meg a legjobb rock zenék listánkat, így került végül a Zeppelin balladája a 3. helyre. A Bohemian Rhapsody-hoz hasonlóan a Stairway to Heaven is jól elkülöníthető részekből épül fel, kezdi egy lassú, balladai jellegű belépővel, majd azt követi egy lágyabb hatású rész, a vége fele közeledve belép egy igazán elképesztő gitár szóló, amit egy csöndesebb epilógus zár le végül. Szinte azt érezheti az ember, hogy a Queen ugyanezt a formulát használta 1975-ben, amit a Zeppelin már 1970-ben megteremtett, de a Queen valahogyan mégis másabb. Abban viszont megegyezhetünk, hogy mindkét balladának ott volt a helye a top 3 legjobb rock zenék listán, és ez még jódarabig így is fog maradni, amíg nem jön egy újabb korszakalkotó dal 🙂

Led Zeppelin - Stairway to Heaven
3. helyezett a legjobb rock zenék listán – Led Zeppelin – Stairway to Heaven
  1. Black Sabbath – Paranoid

Húú, ez egy igazán éles váltás lesz, készülj fel! 🙂

A rock balladák időszakában elindult egy keményebb, mocskosabb vonal, és megteremtette számunkra a Black Sabbath a heavy metalt, amit mi úgy gondoltunk elég erősen a legjobb rock zenék közé sorolható. Igen, ez valahol már nem a klasszikus rock zenét erősíti, de a Black Sabbath szinte úttörőnek számított a korszakban, és a mai napig őket tartják a heavy metál megalkotóinak. Tony Iommi és Ozzy Osbourne duoja szinte elképesztően tökéletesen működött, sőt működik még napjainkban is. Az előző balladák után az ember úgy érzi, hogy a gitár egy teljesen új formát ölt és kedve támad ráznia a fejét. Ozzy erőteljes hangja és Iommi nyers, fémes gitárjátéka azonnal elvarázsolja az embert és érzi, hogy egy új zenei világban találja magát.

Black Sabbath - Paranoid
4. helyezett a legjobb rock zenék listán – Black Sabbath – Paranoid
  1. Deep Purple – Smoke on the water

A legjobb rock zenék 5. helyezését a Deep Purple szerezte meg. A szám érdekessége, hogy teljesen valóságos történetet mesél el, hiszen a srácok azt énekelték meg, amit láttak: új stúdió albumuk készítése közben azzal kellett szembesülniük, hogy a környezetükben leég egy kaszinó, pontosan erre utal a dal címe és számtalan sora. A szöveg annyira nem is érdekes, viszont a gitár riff, ami az egész számot végig kíséri, azóta történelemnek számít. A dal riff-jét megválasztották több fórumon is a világ egyik legjobb gitár riff-jének, és lelkes kezdő gitározók nem egyszer ezt a számot választják első tanuló számuknak.

Deep Purple - Smoke on the Water
5. helyezett a legjobb rock zenék listán – Deep Purple – Smoke on the Water

Reméljük, neked is elnyerte tetszésedet írásunk a legjobb rock zenékkel kapcsolatban. Te hány kedvencedet találtad meg a listában? 🙂

Ha tetszett a cikk olvasd el hasonló témája, Legjobb zenék válogatásunkat is 🙂