Legjobb Pixar mesék

Legjobb Pixar mesék - Merida, a bátor

Legjobb Pixar mesék - Merida, a bátor

A Pixar mesék készítői már több, mint 20 éve gyártanak olyan animációs filmeket, ami nem csak a gyermekek, de a felnőttek számára is kiváló szórakozást nyújthat. A Disney mellett a Pixar mesék is már egyre elterjedtebbek, mivel amellett, hogy önfeledt kacagást biztosítanak a néző(k) számára, szintén találkozhatunk sokszínű karakterekkel, akiknek a fejlődését nyomon követhetjük a rajzfilm során, valamint a tanulságokban sem szenvedünk hiányt.

Mielőtt bemutatnánk párat a legjobb Pixar mesék közül, nézzük, hogy vajon Ti is tudtátok-e az alábbiakat?

  • A Szörny RT eredetileg egy felnőtt férfiról szólt volna

Bizony, az eredeti ötlet az lett volna, hogy egy 30-as éveiben járó férfit fognak a szörnyek az őrületbe kergetni. A férfi egy könyvelő, aki utálja a munkáját, ám egy nap megtalálja azokat a rajzokat, amiket ő készített gyerekként – természetesen szörnyekről. A szörnyek ezután jelennek meg a számára, ám mások nem látják őket, csakis főszereplőnk. Ez is egy érdekes Pixar mese lehetett volna, nem igaz?

  • A L’ecsó után a házi patkányok eladása megnövekedett

Nem ez lenne az első eset, amikor a nézők impulzusvásárlásba kezdenek egy rajzfilm megtekintése után, ám senki sem gondolta, hogy a patkányok divatos háziállatok is lehetnek. Márpedig ebben az esetben ez történt. A L’ecsó megjelenésének következménye az lett, hogy a patkányok eladása 50%-kal nőtt. Reméljük, hogy a gazdik ezután nem rájuk bízták a főzést… 😊

  • Véletlenül majdnem törölték a Toy Story második részét

A Toy Story 2 majdnem 90%-át törölte egy szabotőr, egy évvel a tervezett megjelenés előtt. Mázli, hogy a rajzfilm műszaki rendezője megkapta a film másolatát, így a katasztrófa elhárításra került.

  • Az Agymanók Riley-ja a különböző országokban más-más zöldséget utál

A Pixar mesék azért is a legjobbak, mert a készítők ügyelnek arra, hogy a legszélesebb közönséget érjék el, amennyire csak lehet. Így nem meglepő, hogy a különböző országokban a főszereplő más-más zöldséget utál – Japánban például a zöldpaprika az utálat tárgya, és nem a brokkoli. Ezt viszont nem csak a zöldséggel csinálták meg a készítők – van olyan ország, ahol például a jégkorongot nem igazán ismerik, ezért a Riley édesapja fejében lejátszott meccs focimeccs lett.

1. kép – Legjobb Pixar mesék – Agymanók
  • A Némó nyomában c. rajzfilm következményei a bohóchal populációra

A rajzfilm megjelenése után természetesen minden gyereknek kellett egy imádnivaló bohóchal, aki olyan, mint Némó. Mivel túl sok állatot fogtak be az óceánokban, a populáció csökkenéséhez vezetett a megnövekedett igény. Néhány természetes élőhelyen a bohóchalak száma 75%-kal esett vissza.

Te is kíváncsi vagy már, hogy melyek lehetnek a legjobb Pixar mesék? Csapatunk az alábbi rajzfilmeket választotta ki:

1.  Szörny RT

A legjobb Pixar mesék közül szerintünk a Szörny RT semmiképp sem maradhatott volna ki – gondoljunk csak Sully és Mike barátságára. Ez már önmagában is megmutatja, hogy mennyire fontos, hogy olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akikre mindig számíthatunk, nem számít, mennyire nehéz is a helyzet, ők mellettünk maradnak és kiállnak értünk. Egy barátságban (vagy csapatban) nincs olyan, hogy Én. Ahogy a csapatmunkában, egy barátságban is szükség lehet egy irányító/támogató félre, aki egy picit ugyan dominánsabb, de ezzel ösztönözni tudja társát.

Emellett Boo megjelenése is egy érdekes tanulságot hozott magával: nem szabad ok nélkül utálni valakit, csak mert nem olyan, mint Te. Mike irtózik az emberektől (ami nem csoda, hiszen ez lett a szörnyekbe nevelve), így azonnal meg akar szabadulni Boo-tól. Később persze kiderül mind Sully, mind Mike számára, hogy nem Boo az, akitől tartani kellene.

Ha megnézted már a Szörny RT-t, akkor mindenképp ajánljuk, hogy nézd meg a Szörny Egyetemet is – nem fogsz csalódni, szintén tele van jobbnál jobb tanulságokkal! 😊

2. L’ecsó

„Főzni bárki tud.” – Mondja Gusteau séf. Azonban ez a mondat nem csak a főzésre, hanem az élet bármely területére is vonatkozhat. Ha nincs elég bátorságod ahhoz, hogy kockáztass, akkor nem sok jó eséllyel indulsz az életben. Persze a kockáztatás rizikós lehet, de ha nem teszed meg, Te magad sem fogsz fejlődni. Jó dolog lehet mások kitaposott útvonalán közlekedni, de szükség van az életben arra, hogy Te magad is kísérletezz és a saját utadat járd – a történet alapvető erkölcsi konfliktusa a családi kötelezettség és az egyén törekvései.

A másik nagyon fontos üzenete a L’ecsó-nak a következő: „Nem mindenkiből válhat nagyszerű művész; de egy nagyszerű művész bárhonnan érkezhet”. A rajzfilmben pedig szépen láthatjuk a párhuzamot: habár a főszereplő Linguini maga Gusteau, a nagy séf fia, mégsem képes főzni, viszont Remy, aki egy patkány, kiválóan tud és akar is! Ketten egymást remekül kiegészítik, hisz Linguini az emberi, fizikai megtestesítője Remy-nek, aki patkányként ugyan nem tudna boldogulni szakácsként az emberek világában, de ezzel a kompozícióval mindketten megvalósították álmaikat.

2. kép – Legjobb Pixar mesék – Merida, a bátor

3. Merida, a bátor

Merida egy lelkes és kissé fiús gondolkodású lány, aki az apja harcos nyomdokait szeretné követni (főleg, miután gyerekkorában egy íjat is kap tőle). Ám az élet nem ilyen egyszerű – édesanyja, hölgyet szeretne belőle faragni, és amint bejelentik, hogy Meridát férjhez fogják adni, a súrlódásokból már valódi konfliktus lesz.

Nem hiába került a legjobb Pixar mesék közé ez a rajzfilm se – a fantasztikus történet anyáknak és lányoknak kötelező mű! A mese nem tartalmazza a Disney cukormázt – Merida ugyan hercegnő, de nem olyan, aki a bájaival nyűgözné le az embereket, és Elinor, az édesanyja sem gonosz figuraként jelenik meg.

A „bátor” kifejezés ebben a mesében kicsit komplexebb jelentéssel bír: bátorság a félelemmel szemben, és bátorság azért, hogy kiállj amellett, amiben hiszel. Sőt, ezenfelül bátorság az is, ha bevallod, hogy rosszat tettél, vagy hogy szembeszállsz egy változással.

Megjelenik még a mesében az egyik alapvető emberi tulajdonság, a büszkeség is (mind az anya, mind a lánya oldaláról), ami arra késztet, hogy rossz dolgokat tegyünk vagy mondjunk ki, esetleg pálcát törjünk más felett. A saját hibáink ilyenkor háttérbe szorulnak, és nem látjuk a nyilvánvalót. Azonban, ha felismerjük saját hibáinkat, képesek leszünk a helyes cselekedetekre, melyek végül megkönnyebbülést fognak okozni.

Szerencsére nem csak ennyi a legjobb Pixar mesék listája, hiszen rengeteget tudnánk még mi is sorolni. Neked melyik mese tetszett a legjobban?