Legjobb okostermosztát: Nest Generation 3

Legjobb okostermosztát

Legjobb okostermosztát

A legjobb okos termosztát

Nest Generation 3 okostermosztát

Az utóbbi időben egyre inkább divattá válik mindennapi használati tárgyaink „okos” jelzővel történő jellemzése. Nem maradhatott ki a trendből a környezetünk hőmérsékletét szabályzó egység, a termosztát sem, hogy mitől okos és miért jó ez nekünk, az kiderül a tesztünkből. 🙂

Kiválasztottunk néhányat a piacvezető okos termosztátok közül, ezek közül egyedi formatervének, energiahatékonyságának, gyors tanulásának és távvezérelhetőségének köszönhetően a Nest 3. generációs okos termosztátjának ítéltük oda a képzeletbeli dobogó legfelső fokát. A termék kiemelkedő terméktámogatásának, más eszközökkel való kompatibilitásának végül, de nem utolsósorban az ex-google mérnökök fejlesztési tapasztalatainak köszönhetően az egyik legkedveltebb okos otthon kiegészítővé vált.

Kezdjük rögtön annak a kérdésnek a megválaszolásával, ami ilyenkor elsőként felmerül a vásárlókban, mitől is okos ez a termosztát?

A Nest termosztátjai nyomonkövetik a felhasználó hőmérséklet beállításait, preferenciáit, ami alapján képesek önmagukat a felhasználói igényeknek megfelelően, a legideálisabb módon programozni, ezáltal energiát és pénzt spórolni a felhasználóknak (érdekesség, hogy a hőmérséklet 1 °C-kal történő csökkentése akár 10% fűtési költség megtakarítást is eredményezhet).

A Nest okostermosztát egy rendkívül hatékony, könnyen kezelhető és programozható termosztát. Automatikusan, szokásaink alapján működő programkészítése a legfejlettebbek közé emeli az okos termosztátok piacán, egy szó, mint száz ez a termék nagyon értékes kiegészítője lehet bármilyen okos otthonnak.

Vessünk egy pillantást a termosztát menürendszerére:

Off (Ki): értelemszerűen az okos készülék kikapcsolása végezhető el vele.

Schedule (Ütemterv): Áttekintés és módosítás. A Nest okostermosztát megtanulja a felhasználó adott időszakhoz tartozó hőmérséklet beállításait, ami bármikor megváltoztatható.

Energy (Energia fogyasztás): Megmutatja az elmúlt 10 napban elhasznált energia mennyiségét.

Settings (Beállítások): Beállítási opciók találhatók ebben a menüpontban, mint pl. termosztát zárolása, optimális fűtés, aminek segítségével optimalizálható az energia felhasználás.

Away (Távollét): További energia megtakarításához érdemes ezt a funkciót használni, ha nincs otthon senki, a hőmérséklet csökkenthető.

Bár ára kicsit borsos versenytársaihoz képest, mégis megéri egyszeri kiadásként kicsit több pénzt rászánni és cserében egy profi terméket vásárolni, ugyanis előnyei kárpótolják a vásárlót az árával szemben. Akik mégis sokallanák a termék árát, nekik ajánlja a gyártó az olcsóbb változatú, hasonló funciókkal rendelkező, bár kevesebb HVAC beállítási lehetőséget tartalmazó Nest Thermostat E modellt.

A Nest 3. generációs okostermosztátja nagyon gyors reakcióidővel és könnyen kezelhető menüvel rendelkezik, minimalista dizájnjának köszönhetően a legkényelmesebben használható termosztát, amit teszteltünk. Külső gyűrűjének megnyomásával, illetve tekerésével könnyedén kiválaszthatod a menü elemeit és egyszerűen állíthatod be a kívánt hőmérsékletet.  A fejlesztők az apró részletekre is figyeltek, pl. a képernyő megérintésekor egy “klikk” hang hallható :).

Ma már alapvető elvárás az okos otthon kiegészítők piacán, hogy legyen elérhető mobil applikáció, amivel az eszköz működtethető. A Nest applikációja ezen a téren is kitűnik a kategória társak közül, mert felhasználóbarát, ingyenes és könnyen kezelhető alkalmazást kínál a termékhez.

A Nest termosztát beüzemelése nagyon egyszerű, ez kb. negyed órát vesz igénybe. Tesztünk során ezt a készüléket tudtuk leggyorsabban telepíteni. Ráadásul a mobil app végigvezet a folyamaton ábrák és tutorial videók segítségével. További bónuszként a Nest okos termosztátja csavarhúzóval kiegészítve kerül postázásra, ami jelentősen segíti az összeszerelést. Sajnos a versenytársak nem mellékelik a beüzemeléshez szükséges szerszámokat, ezért jár egy újabb piros pont a Nestnek. 🙂

A Nest beépített akksival rendelkezik, ezért az egység töltése szükséges lehet az első használat előtt, igaz esetünkben erre nem volt szükség.

A gyártó ajánlása alapján célszerű profikra végezni az installálást, amennyiben rendelkezel párásító/párátlanító rendszerrel vagy környezeti tényezőket befolyásoló kiegészítőkkel, amiket összekapcsolnál az okos termosztáttal. Az általunk tesztelt lakásban ez nem állt rendelkezésre, ezért azt megerősíthetjük, hogy ilyen esetekben a termosztát önálló beüzemelése egy laikus számára nem okoz problémát :).

Ha az okos otthonodban rendszert szeretnél létrehozni és összekötnéd a termosztátot más okos eszközökkel, akkor erre Wi-Fi-n és Bluetooth-on keresztül van lehetőséged.

Természetesen a Nest okos termosztátja más Nest által gyártott termékekkel is kiválóan kommunikál, pl. füstérzékelő, biztonsági kamerák, stb. Ezen kívül más gyártók termékeivel is kiválóan képes együttműködni, ezek közül a legnagyobbak a Google Home, Amazon Alexa, August Smart Lock, IFTTT.

A Nest okos termosztátot terméktámogatása is kiemeli versenytársai közül, ugyanis számos mód létezik a gyártói támogatás elérésére: pl. közösségi média, élő chat, e-mail és telefon, így nagyon gyorsan és egyszerűen kaphatunk választ kérdéseinkre a nap bármely időszakában.

A termosztátban beépített szenzorok is találhatók, amelyek monitorozzák a páratartalmat, hőmérsékletet, fényviszonyokat és a mozgásokat, ezeket az adatokat a készülék összegyűjti és felhasználja az automatikus programkészítés során. Továbbá képes ellenőrzni a helyi időjárási viszonyokat, így meg tudja állapítani mennyire hatékony az otthonod energia felhasználása. Igény esetén emlékeztet mikor szükséges légszűrőt cserélned és jelzi a légkondi, illetve a fűtési rendszer meghibásodásait.

Az energia költségek alacsonyan tartásának további lehetősége az auto-away mód aktiválása, ami a szenzorok segítségével aktiválódik és csökkenti  a hőmérsékletet, amikor nincs otthon senki. Ezt beállíthatod a mobilod helymeghatározásának segítségével is, ezt a funkciót “geofencingnek” nevezzük. A rendszer abban az esetben is aktiválódik, ha néhány kilométeren belülre kerülsz a házadtól, tehát ezáltal komfortos hőmérsékletű környezetbe érkezel haza.

A Nest okostermosztátja havi riportokat készít, amelyben megnézheted mennyi energiát használált fel és további tippeket kapsz arra vonatkozóan hogyan tudnál még többet spórolni.

Összegzésképpen a Nest 3. generációs termosztátját mindenkinek ajánljuk, aki szeretné okosítani otthonát, automatizálni a hűtési- és fűtési rendszerét úgy, hogy mellette pénzt is spórol 🙂