Legjobb nyári gumi

Legjobb nyári gumi

Autóval közlekedve a saját és minket körülvevők biztonsága jelentős mértékben rajtunk múlik és azon a négy tenyérnyi felületen, amelyeken keresztül az abroncsok kapcsolódnak a talajhoz. Egyáltalán nem mindegy tehát milyen abroncsot vásárolsz. Ha vásárlás előtt állsz és szeretnéd tudni melyik a legjobb nyári gumi, olvasd el mai cikkünket!

A gumik legfontosabb jellemzőit legjobb téli gumiról szóló cikkünkben már bemutattuk, ezért erre most nem szeretnénk kitérni, aki szeretné megismerni vagy feleleveníteni ezeket a jellemzőket, itt olvashatja el a cikket. Az autók elterjedésének köszönhetően az alkatrész gyártók piaca is jelentősen bővült, igaz ez a gumikra is, ezért ha abroncsokat keresünk, nincs egyszerű dolgunk, könnyen elveszhetünk a gyártók által kínált márkák között. Mivel a terjedelem véges, ezért nincs lehetőségünk mindenféle típust és méretet részletesen jellemezni, ezért egy viszonylag gyakori méret mellett döntöttünk (185/65 R15), amit kisautó kategóriában (pl. Punto, Clio, i20, Corsa, Polo, A osztály, stb.) használnak. Ebben a méretben mutatjuk be az általunk legjobbnak ítélt nyári gumit, fontos azonban megemlíteni, hogy az azonos típusú gumik többféle méretben is elérhetőek és természetesen méretétől függetlenül hasonló adottságokkal rendelkeznek.

Tekintsük át a gumi specifikációját
Vásárlás előtt tájékozódjunk a gumik specifikációjáról

Normál, rendeltetésszerű használat mellett a száraz- illetve nedves útfelületen biztosított tapadást, zajszintet, fogyasztást, kopást és az ezen tulajdonságokhoz társított árat érdemes figyelembe venni nyári gumi vásárlás előtt, ezért elsősorban mi is ezeknek a jellemzőknek figyelembevételével hoztuk meg döntésünket. A száraz útfelületű tesztelés során vészfékezés, kanyarodás és egyenesen történő haladás mellett történik a nyári gumik vizsgálata. Nedves útfelületen az előzőekben felsoroltak mellett a megcsúszás közbeni irányíthatóság is tesztelésre kerül. Zajmérés elvégezhető szabvány szerint, illetve mivel a közel azonos hangerejű zajok mellett is lehetnek különbségek a frekvencia miatt, ezért ezt kissé szubjektív módon, tesztelők véleménye alapján is figyelembe veszik a gumi teszteken, különböző útfelületen, leállított motorral gurulva is, ráadásul az sem mindegy, hogy utasként vagy külső szemlélőként észleljük a tapadási súrlódás által keltett zajt. Ezeket a kritériumokat figyelembe kell venni a zaj értékelésekor. A fogyasztás mérésekor az autókat állandó sebesség mellett, különböző tesztpilóták több alkalommal vezetik végig a tesztpályán, majd ezeknek az eredményeknek az átlagát tekintik végső eredményként. A gumik kopásának mérése is érdekes kérdés, hiszen általában egy puhább keverék jobban tapad, de ebből adódóan általában gyorsabban is kopik, de erre vannak ellenpéldák is (vannak olyan rossz minőségű gumik, amik rosszul tapadnak és gyorsan kopnak). A kopás mértékét adott táv megtételét követően értékelik ki, természetesen a teszt során ebben az esetben is több tesztpilóta váltja egymást annak érdekében, hogy az eredmény minél életszerűbb legyen.

A rövid leírás után lássuk melyik gumiabroncs kapja tőlünk a legjobb nyári gumi címet.

Bridgestone Turanza T005

Talán kicsit meglepő, hogy nem egy nagyobb hírnevű márka nyert, de a Bridgestone annyira jól eltalálta ezt a nyári gumit, hogy száraz- és nedves útfelületen is kiváló tapadást biztosít, emellett kopásra sem hajlamosabb az átlagostól, zajszintben némiképp elmarad a kategória társaktól és fogyasztási értékekben is vannak tőle jobbak, azonban ezek a különbségek annyira kis mértékűek, hogy a tapadási tulajdonságokkal bőven kárpótol minket a Turanza T005.

Legjobb nyári gumi
Legjobb nyári gumi

Vásárlás előtt mindenképp gondoljuk át melyik tényező a legfontosabb számunkra és azt is, hogy mennyi pénzt tudunk rászánni a gumikra, viszont ha valamin, akkor ezen egyáltalán nem érdemes spórolni, hiszen akár az életünk is múlhat rajta.

Végezetül érdemes még figyelembe venni, hogy a gumikon található címke gyártónként más-más mérési módszerrel végzett eredményeket tükrözhetnek, ezért azok nem minden esetben összehasonlíthatóak egymással.

Te milyen abroncsokat tartasz jónak?

Oszd meg nyári gumikkal kapcsolatos tapasztalataidat a komment szekcióban. 🙂