Legjobb női munkák

Legjobb női munkák

Legjobb női munkák

Habár a mai modern világban már kevésbé érzékelhető nőként az a különbség, mint régen, a nemek közötti bérszakadék továbbra is fennáll. Némi előrelépések mindig történnek az évek során, de nem minden munkahely kínál azonos lehetőségeket a dolgozó nők számára. A nők fizetésének körülményei főleg arra összpontosulnak, hogy nagyjából illeszkedjenek a férfiakéhoz, azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy sok esetben a karriert építő nők közötti fizetések is eltérők lehetnek.

A különféle karrierlehetőségek a magas fizetés mellett számos tapasztalati lehetőségeket is kínálnak a nők számára, mint például egyes egészségügyi foglalkozások, a jogi, a vezetői és a technológiai munkakörök.

Mik lehetnek a legjobb női munkák napjainkban? Sokféleképpen lehetne csoportosítani, mivel egyrészt a nők különböző szempontokat vizsgálnak meg a pályaválasztás során. Van, akinek a magasabb fizetés megtalálása a fő cél, de akadnak olyanok is, akik szeretnék megtartani a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát, mások pedig hisznek abban, hogy tudnak változtatni a világon és kreatív tehetségüket kamatoztatva próbálnak meg érvényesülni a mai világban.

Cikkünkben próbáltuk ezen szempontok mindegyikét nézni, így kiválogatva a legjobb női munkák listánkat napjainkban. Íme:

  • Gyógyszerész

A gyógyszerészek kezelik és adják ki a gyógyszereket azoknak a betegeknek, akik receptre kaptak gyógyszereket orvosaiktól. A gyógyszerészek emellett tanácsot adhatnak a gyógyszerek használatával kapcsolatban is. A gyógyszerészeknek rendelkezniük kell gyógyszertári doktor fokozattal és engedéllyel is. Gyakran szorosan együttműködnek az orvosokkal annak érdekében, hogy a betegek megfelelően legyenek tájékoztatva, valamint a gyógyszerek kezelése és koordinálása érdekében.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezned, ha erre a szakmára adod a fejed?

  • segítőkészség
  • humanista világszemlélet
  • elméleti szaktudás
  • megbízhatóság

Emellett pedig figyelembe kell venned, hogy rengeteg szakmai felkészültségnek és kötelességnek eleget kell tenned, hiszen, mint az orvosok esetében is, itt is emberi életek múlhatnak a szakmai tudáson. Gondolj csak bele: a gyógyszer a második legnagyobb mértékben fogyasztott árunak tekintendő az élelmiszerek után.

  • Szoftverfejlesztő

A szoftverfejlesztők számítógépes programokat hoznak létre és segítenek azok kidolgozásában. A legfőbb feladatuk közé tartozik a felhasználói igények elemzése, valamint az alkalmazások megtervezése és kivitelezése. Nem meglepő, hogy napjainkban a szoftverfejlesztés az egyik legjobban menő szakma, hiszen az okostelefonok, tabletek elterjedésével igencsak megnőtt az igény a jobbnál jobb szoftverek fejlesztésére.

Emellett a szoftverfejlesztő feladatköre nem csak az új szoftverek „gyártására” szorítkozik, hanem a meglévők karbantartásával, hibák javításával és az illesztőegységek kivitelezésével is foglalkoznia kell.

Téged is lefoglalnak az ehhez hasonló feladatok? Akkor meg is van, hogy számodra a legjobb női munkák közül mit kell választanod. 😊

  • Mérnök

A mérnökök kémiai, elektromos, számítógépes, mechanikai és egyéb fizikai szerkezeteket terveznek, módosítanak és javítanak. Ezen belül sok irányba lehet szakosodni, például gépészeti, számítógépes, villamossági és vegyipari. A keresetek a mérnöki tudományág függvényében változhatnak.

1. kép – a legjobb női munkák közé sorolható a mérnöki pálya

Mérnökként (persze pontos szaktól függően) számos lehetőséged van akár állami, akár multinacionális vállalatoknál elhelyezkedni. Rendkívül fontos, hogy ne csak elméleti síkon legyél talpraesett, hiszen a gyakorlati jártasság elengedhetetlen, ha például egy gyártóegységen kell dolgoznod. Összességében, ha érdekelnek a műszaki dolgok, és szereted a komplex feladatokat, akkor akár a mérnöki pályát is fontolóra veheted.

  • Toborzó

Szeretsz emberekkel foglalkozni? Az emberi erőforrással foglalkozó szakemberek számos kérdéssel foglalkoznak, többek között a meglévő és a potenciális alkalmazottakkal kapcsolatban. A toborzók a nyílt pozíciókra keresnek megfelelő jelölteket, interjút készítenek, valamint javaslatot tesznek a munkáltató számára. Ezen felül akár az alkalmazottak képzéseit is vezethetik, hozzájárulnak a bérszámfejtéssel és juttatásokkal kapcsolatos feladatokhoz. Különféle programokat dolgoznak ki, amellyel segíthetik az alkalmazottak közötti jó kapcsolat fenntartását.

Toborzóként akár fejvadászcégeknél is van lehetőséged dolgozni olyan ügyfelek nevében, akik nyitott pozíciókat kínálnak a szervezetükön belül, így más szakember segítségével jutnak hozzá az új alkalmazottakhoz.

Készülj fel: lehet, hogy jól kommunikálsz, de vajon a konfliktusok megoldásában is megállod majd a helyed?

  • Egészségügyi asszisztens

Az orvos asszisztensek felmérik a betegek egészségi állapotát, diagnosztizálhatják a betegségeket/sérüléseket, valamint kezelést is javasolhatnak egészségügyi szakemberek felügyelete mellett. Általában kórházakban, egészségügyi intézményekben, magán szakrendelőkben van lehetőség elhelyezkedni. Az asszisztens fő feladata, hogy konzultáljon az orvosokkal, ha összetett esetekkel találkozik, valamint az adminisztratív feladatok ellátása is kulcsfontosságú tényező.

Ha jobban beleásod magad ebbe a munkakörbe, a szakképzettség kiváló kiindulópontja annak, hogy akár később orvosi pályára léphess. Próbáld ki magad, ha Te is elhivatottan szeretnéd szolgálni az emberek egészségét.

  • Saját vállalkozás

Ha a magad ura akarsz lenni, és van egy tuti ötleted, akkor a saját vállalkozás indítása lehet a számodra legjobb női munkák egyike. Mindenki vágyakozik kicsit arra, hogy az általa kiválasztott helyen és időben dolgozzon, amely mellett még a családra is tud időt szakítani.

Nehéz azt a vállalkozást megtalálni, amiben minden pozitívumot egyben megtalálunk, hiszen ha például fodrász szeretnél lenni és saját üzletet akarsz nyitni, akkor bizony meg kell dolgoznod keményen a pénzedért, mivel senki más nem fogja megtermelni neked a pénzt. Ebben az esetben a megélhetésed csakis tőled függ.

Emellett ügyelni kell arra, hogy a vállalkozásod megfelelően legyen marketingelve: ha nem vagy ott a megfelelő fórumokon, akkor akár búcsút is inthetsz a sikernek.

Viszont gondolkodhatsz máshogy is: egy megfelelő témájú webshop-pal akár simán elérheted az áhított célt, mégpedig, hogy láblógatás közben szerzed meg a napi betevőt. Persze itt fontos megjegyezni, hogy olyan kreatív ötletekkel kell előállnod, amivel nincs telítve a piac, és mellette még nagyobb árréssel is tudsz dolgozni. Nem egyszerű, ugye?

Függetlenül attól, hogy még „csak” egyetemi hallgató vagy, vagy karriert szeretnél váltani és új területen szeretnéd kipróbálni magad, a legjobb női munkák megtalálása sok esetben nehézséget jelenthet a fentebb említett szempontok miatt. Azonban, ha már van konkrét elképzelésed, nagyban szűkítheti a kört. Mivel a nők jelentős lépéseket tettek olyan területeken, amelyeket korábban a férfiak uraltak, a karrierkorlátozások vonalai szinte már eltörlődtek.

A nők számára most már több pályaválasztási lehetőség áll rendelkezésre, mint valaha. Ne félj, a mai világban már meg tudod teremteni az egyensúlyt a család és a karrier között: a munkáltatók figyelmet fordítanak arra, hogy mindez így is maradjon.

Reméljük, hogy ezzel a rövid listával tudtunk legalább néhány támpontot adni, hogy milyen irányba orientálódj. Szerinted melyek lehetnek a legjobb női munkák? Megtaláltad a számításaidat a legjobb női munkák listánkon?