Legjobb munkahely

legjobb munkahely

legjobb munkahely

A legjobb munkahely

A legjobb munkahely megtalálása nem egyszerű feladat, és sokan könnyedén az alábbi helyzetek valamelyikében találhatják magukat jelenleg is:

  1. szeretik a munkájukat, de sajnos a munkahely önmagában nem fizet annyit, ami kényelmes életet biztosítana
  2. épp elvannak a munkahelyükön, mert régóta ott dolgoznak, ismernek már minden folyamatot, kollégát stb., de rég nem fejlődnek
  3. utálják a munkájukat, de valamilyen oknál fogva kénytelenek maradni

A fenti helyzetekből adódóan jogosan merül fel a kérdés, hogy létezik egyáltalán olyan, hogy legjobb munkahely? Ha igen, mitől is lesz egy munkahely a legjobb? Csapatunk most ezekre a kérdésekre próbálta megtalálni a választ. 🙂

Ahhoz, hogy egy helyet, ahova dolgozni járunk be, a legjobb munkahelynek nevezzünk több dologra is szükségünk van. Nem egyszerű csupán megtalálni az életben amit szeretünk, ha sajnos nem ad számunkra megfelelő anyagi biztonságot és ennek a fordítottja is igaz: hiába van biztos anyagi jövedelmünk egy munkahelyről, ha minden nap összeszorított fogakkal érkezünk és távozunk munkahelyünkről. Csapatunk 3 kritikus tényezőt szedett össze ahhoz, hogy úgy érezzük, a jelenlegi munkahelyünk a legjobb munkahely:

  1. Személyes fejlődés, sikeresek és kihívásokkal teli munka

Az első és legfontosabb dolog, ha a legjobb munkahely témát feszegetjük, hogy olyan munkát végezzünk, amit szeretünk és élvezünk. Ha olyan feladatot kapunk folyamatosan, amelyek megfelelő kihívásokat biztosítanak számunkra, az már egy nagyon jó kezdet. A kihívások leküzdése folyamatos sikerélményeket biztosíthatnak, amelyek erősíteni fogják a munkánk iránti elkötelezettséget és lendületet is. A folyamatos sikereknek és kihívásoknak továbbá van egy olyan pozitív hozama, hogy formálni fogja a személyiségünket is. Egyre magabiztosabbak leszünk, rutinosabbak, amelyek arra sarkallnak minket, hogy mély, komolyabb, nehezebb feladatok után nézzünk.

legjobb munkahely
1.kép: kihívásokkal teli munkára és sikerekre mindenkinek szüksége van

Ha jelenlegi munkahelyeden csupán rutin, monoton munkát végzel, akkor sajnos az a rossz hírünk van számodra, hogy ez a hely nem a legjobb munkahely számodra. A fejlődés örök és szükséges mozgatórugója mindennek, így ha úgy érzed, hogy a fejlődésed megtorpant jelenlegi munkahelyeden, mindenképpen érdemes beszélned a főnököddel, de nem muszáj azonnal felmondanod. A munkakör bővítés például egy remek eszköze annak, hogy kicsit felzárd a már meglévő, monoton munkafolyamataidat.

  1. Megfelelő munkakörnyezet: vezető, kollégák, infrastruktúra

A munkakörnyezet szintén egy sarokkő a legjobb munkahely esetében. Ide nem csupán a fizikai munkakörnyezetet értjük, hanem a vezetőid és kollégáid is. Visszatérve az első ponthoz, hiába élsz  Te meg személy szerint sikereket folyamatosan, ha ezt a főnököd és kollégáid például nem ismerik el. Ismered a mondást: sokszor az ember nem munkahelyet vált, hanem vezetőt. A legjobb munkahely esetében kritikus szerepet játszik a vezetőd személye. Ha ő támogat, tisztel és folyamatosan értékeli a munkádat, akkor a munkahelyi problémák ellenére is úgy fogod érezni, hogy maradnod kell, már csak az ő iránta érzett tiszteleted miatt is. Továbbá a kollégákkal való kapcsolat is nagyon sokat segít a legjobb munkahely kialakításában. Napjaink igen jelentős részét töltjük munkahelyünkön, így ha sikerül kialakítanunk tartós baráti kapcsolatokat a benti kollégákkal az nagyon sokat tud jelenteni, hogyan is érezzük magunkat benti környezetünkben.

  1. Anyagi megbecsülés

Utolsó pontunkban az anyagi juttatásokhoz érkeztünk, amely a legjobb munkahely utolsó fontos kritériuma. Lehet egy vezető bármennyire jó, lehet egy munkakörnyezet a legjobb a világon, de sajnos mindenki pénzből él. Ha nincs meg a megfelelő anyagi biztonság a munkáltatód részéről, akkor sajnos az első két pont önmagában kevés lesz ahhoz, hogy azt érezd, jelenlegi munkahelyed a legjobb munkahely a világon. Persze itt nem arról beszélünk, hogy csak azok élnek jól, akiknek a fizetésük 6 számjegyű, de mindenképpen fontos, hogy a béred piacképes legyen és a munkádnak megfelelő anyagi javakat kapd meg.

legjobb munkahely
2. kép: a legjobb munkahelynek szerves része az anyagi megbecsülés

Te elégedett vagy jelenlegi munkahelyeddel? Szerinted a cikk alapján érdemes lenne már váltanod? 🙂 Egyetértesz a fentebb leírtakkal: valóban ezek a tényezők szükségesek a legjobb munkahelyhez?