Legjobb megtakarítási tippek 2020

Legjobb megtakarítási tippek 2020

Legjobb megtakarítási tippek 2020

Közeleg az év vége, mindannyian jobban fáradunk és már tülkön ülve várjuk a karácsonyi pihenést, azonban ez nem érvényes a pénzügyeinkre. A legjobb megtakarítási tippek 2020-as listát pont azért alkottuk meg, hogy Te nyugodtan pihenhess az említett időszakokban és ne azon aggódj, hogy mi lesz veled a következő hónapban. Életünk során alapvető fontosságú, hogy mindig rendelkezünk megtakarítással, így a legjobb megtakarítási tippek 2020-as lista igen nagy segítséged lehet számodra is. Lássuk tehát a tippeket!

1. Elemezd a háztartási költségeidet

A legjobb megtakarítási tippek között nyilvánvalóan szerepelni fog háztartási költségeid elemzése. Ha szeretnéd növelni megtakarításaidat mindenképpen érdemes először szétnézni otthonodban. Az alábbiakon érdemes elgondolkodnod:

  • mekkora albérleti díjat illetve lakáshitelt fizetsz? ez mekkora hányada a teljes bevételednek? ha az említett díjak meghaladják a bevételed 20%-át, akkor lehet érdemes más alternatívák után nézned (olcsóbb albérlet, szerényebb lakásba költözni és kiadni a jelenlegit stb.)
  • vizsgáld felül rezsiköltségeidet, hisz minden forint számít. Lehet feleslegesen mennek folyamatosan elektronikai eszközeid a lakásban? Mi a helyzet a fűtéssel?

Háztartási költségeinket gyakran hajlamosak vagyunk úgy kezelni, mintha nem lehetne rajtuk változtatni, ami természetesen nem igaz, minden csak rajtad múlik. Készítsd el elemzésed és dönts el hol szeretnél többet megtakarítani!

1. kép – a legjobb megtakarítási tippek 2020-as lista egyik kritikus pontja

2. Elemezed utazási költségeidet

A legjobb megtakarítási tippek 2020-as lista nem csak a háztartási költségeket veszi górcső alá, de az utazási költségeket is. Elgondolkodtál már azon, mennyit tudsz spórolni, ha nem kocsival jársz munkába hanem tömegközlekedési eszközzel? Gondolod végig az alábbiakat:

  • ha közel laksz munkahelyedhez mindenképpen javasoljuk, hogy felejtsd el az autót – járj inkább gyalog vagy biciklivel! Egészség és költséghatékonyság egy tevékenységben!
  • ha esetleg távolabb laksz a munkahelyedtől akkor mindenképpen érdemes elgondolkodnod a tömegközlekedési eszközökön mielőtt autóba ülnél. Az autó a legköltségesebb utazási forma, nyilván végtelenül kényelmes, de megvan az ára is
  • végül, ha kizárólag autóval tudsz bejutni munkahelyedre akkor javasoljuk, hogy mindenképpen egy olcsó, fenntartható típus válassz magadnak. Nincs szükség arra, hogy lenyűgözd az embereket valami luxus márkával, a cél, hogy minél több maradjon a zsebedben.

3. Elemezd életstílusod költségeid

A legjobb megtakarítási tippek 2020-as lista utolsó alkotóeleme az életstílus költségeid. Általában erre reagálnak a legérzékenyebben az emberek, hiszen itt olyan költségekről beszélünk, amelyek jelentősen meghatározzák a kedvünket. De mit is értünk életstílus költségek alatt?

  • Ruházat: imádunk giccses, márkás cuccokba bújni még akkor is, ha semmi szükségünk nincs rá. Gondolod végig, hogy mennyit költesz ruhára és mérlegeld valóban szükséged van ezekre vagy csupán impulzus vásárlásokat követsz el sorozatosan
  • Technikai eszközök: tablet, okostelefon, számítógép, konzolok – millió technikai lehetőség létezik már unalmunk elűzésére, de vajon mindig a legújabbra van szükséged? Valóban indokolt évente telefont cserélned vagy bővíteni technikai arzenálodat egy újabb taggal?
  • Szórakozási lehetőségek: azzal nincs semmi probléma, ha az ember szereti kiereszteni a fáradt gőzt, azonban pénzügyileg nem túl előnyös ha heti 3 alkalommal jár moziba, 4-szer sörözni és így tovább. A lényeg, hogy megtaláld az egészséges egyensúlyt pénzügyi és szórakozási lehetőségeid között. Mellesleg számtalan ingyenes szórakozási lehetőség is létezik, érdemes hát ezeket is kipróbálnod!
  • Étkezés: a legjobb megtakarítási tippek 2020-as lista kiemelkedő említése étkezési szokásaink elemzése. Az ételeken hatalmas összeget lehet megtakarítani, főleg ha az ember magának főzi meg őket. Miért fizetsz naponta több ezer forintot, azért hogy olyan dolgot egyél, ami nem is tudod mit tartalmaz? Ráadásul az alacsony költségvetésű étkezések általában nagyon egészségesek is, így mindenképpen érdemes rászoknod a főzésre!

Ahogy Te is láthatod a legjobb megtakarítási tippek 2020-as lista során elég sok mindent megemlítettünk, ahol spórolni tudsz a mindennapjaidban. Döntsd el, hogy mekkora összeget szeretnél megspórolni az említett lehetőségeknél és alkosd meg legújabb megtakarítási tervedet!