Legjobb kutyanevek

Legjobb kutyanevek

Legjobb kutyanevek

Kutyatulajdonos lettél? Éljen, éljen! Az új családtag (és az egész család) jóléte érdekében nem árt, ha néhány szabályt átbeszéltek. Ám még jobb, ha ezt az új jövevény érkezése előbb teszitek. Azonban az egyik esszenciális része a dolognak a legjobb kutyanevek kiválasztása. Vajon mi illik rá a legjobban? Legyen a hagyományos Morzsi vagy Blöki? Kicsit elcsépeltek már, nem igaz? Van, aki „emberi” neveket ad a kutyajánák. Szerintünk ez is elég furcsa. Egy szó mint száz, a legjobb kutyanevek megtalálása sok-sok kutatást és keresgélést igényelhet, így nem árt, ha már az elején elkezdjük a neveket fontolóra venni.

Állítólag, minél több a magánhangzó a névben, annál jobb. Ezenfelül a túl hosszú nevek sem épp a legmegfelelőbbek, és ajánlott, hogy i-vel végződjön a kutyanév, mert a kutya arra jobban felkapja a fejét. De vajon ezek tények vagy csak találgatások? A legjobb kutyanevek cikkünkben erre próbáltunk rájönni.

1. Magánhangzóval végződő nevet válassz

A magánhangzóval végződő nevek megváltoztatják a hangjelzést, amikor a kedvenc pajtid magadhoz hívod. Ez azért is fontos, mert a kutyák sokkal kifinomultabban észlelik a frekvenciatartományokat, mint mi, így a magánhangzókkal sokkal könnyebben elérjük, hogy figyeljenek ránk. Molly, Betty, Cuki, Fifi – csak hogy néhány ízelítőt mutassunk erre a pontra. 😊

2. Maximum 2 szótagból álljon

A legjobb kutyanevek keresése közben biztosan találkozol olyan nevekkel, amik elég hosszúnak bizonyulnak. Ezeket a neveket természetesen tudod majd valószínűleg becézni, ám akkor már célszerűbb olyan nevet választani, ami rövidebb. Jó módszer lehet, ha a nevet többször elismétled egymás után, így kiderülhet, hogy mennyire hangzik jól, mennyire könnyű kimondani. Például van, aki Kapucsínó-nak nevezi el a kutyáját, ám többszöri ismétlés után rájön az ember, hogy túl hosszú, és megunja a szó terjedelmességét. És a vége mi lesz? Becézni fogod, így azt javasoljuk a hosszabb neveket kerüld.

3. Negatív jelentésű nevek kerülése

Ismered Stephen King híres regényét, a Cujo-t? Nos, sokan vannak, akik ilyen ikonikus, ismert nevet választanak kiskedvencüknek, ám a legjobb kutyanevek kiválasztása során azt javasoljuk, hogy ne ilyen nevet válassz. Ha nem olvastad a könyvet, de hallottál róla, és megtetszett a név, járj utána, hogy pontosan milyen könyvről is van szó.

4. Kerüld az összezavaró neveket

Ennél a pontnál arra gondolunk, hogy nyilván a gazdi fog parancsokat adni a kutyának, például „ül”, „fekszik”, „megyünk”. A Lexi név aranyos, ám a „fekszik” paranccsal könnyen összetéveszthető lehet kedvencünk számára, márpedig, ha Te is szeretnéd fegyelmezni kiskutyádat, biztos, hogy szükség lesz néhány parancs elsajátítására, így célszerű jól meggondolni, milyen nevet választunk.

1. kép – na, ki a jófiú?

5. Változatosan adj nevet

Bizonyosodj meg róla, hogy ha több háziállatod van, a neveik hangzásban is kissé különbözzenek. Figyelj arra, hogy ne okozzon zavart a hasonló hangzású név a kiskutyák között, így elkerülheted azt a lehetőséget, ha csak az egyik kutyust szeretnéd magadhoz hívni, nem fog az összes megrohamozni. Például a Holly és a Molly külön-külön nagyon aranyos nevek, ám ha 1 háztartásban vannak jelen, megnehezíted mindenkinek a dolgát. 😊

6. Becenév teszt

A legjobb kutyanevek keresése közben azt javasoljuk, a becézést is vedd figyelembe a választás során. Például, ha a kiskedvenced a Sam nevet kapta, akkor könnyen játszadozhatsz a nevével – Sammie, akár Sassy-nek is becézgetheted. Esetleg, ha hosszabb névre esett a választás, győződj meg róla, hogy sokféleképpen tudod rövidíteni/becézni, amiket egyrészt könnyű kimondani, másrészt a kutyusod is fel tud rá figyelni.

7. Vedd figyelembe kiskedvenced személyiségét

Ha egy apró szőrmókról van szó, például Bichon Havanese, előszeretettel hívhatja a gazdi Fluffy-nak, bolyhos kis szőrzete miatt. Ám ne csak a külső alapján döntsd el a nevet. A kisállatok is rendelkeznek számtalan színes személyiségjegyekkel, amik alapján könnyen tudsz asszociálni akár egy élő emberre is, például a „Rossi” név Valentino Rossi, motorversenyző után is felmerülhet a gazdiban, hisz a kiskutya állandóan rója a gyorsabbnál gyorsabb köröket a szobában vagy a kertben.

8. Válaszd ki, és tartsd meg

Ha menhelyről hozol el egy kutyust, megvan annak a lehetősége, hogy a kiskutya már rendelkezik névvel, amit Te minden bizonnyal meg akarsz majd változtatni. Csak óvatosan, vannak korlátok! Ha már kiválasztottál egy nevet, ne változtass rajta. Az első 2 hónapban folyamatosan hozzá kell szoktatnod a kiskutyát az új nevéhez, így nem szabad minden héten megváltoztatnod azt. 1-2 névváltás még nem a világ vége, ám ha túl sűrűn cserélgeted, negatív hatást fogsz elérni vele.

Összességében a legjobb kutyanevek kiválasztása egy lenyűgöző folyamat, csakúgy, mint a babanevek esetében is, hiszen a kiskutya ugyanúgy egy családtagnak minősül. Nehéz lehet a döntés, ha több kutyanév lehetősége is felmerül, ám ha megtaláltad azt, ami jól is hangzik, és egyben illik is a kiskutyád természetéhez a választás biztosan tökéletes és kifogásolhatatlan lesz (főleg, ha az egész családnak tetszik a név). Ugye nem is olyan egyszerű?

Ha nagyon nincs ötleted, a Google biztosan tud pár nagyon frappáns nevet mutatni neked, vagy ha már csak ihletet is merítesz belőle, már megérte kicsit keresélni. Cikkünk végén adunk pár ötletet a legjobb kutyanevek kiválasztásához, legyen az szuka vagy kan. Reméljük, hogy ezzel is kicsit közelebb viszünk a célhoz. 😊

Szuka Kan
Betty Alfie
Bonnie Benji
Candy Bubba
Cassie Buddy
Daisy Chewy
Dana Coco
Dixie Dante
Edie (Édi) Foxy
Gemma Finn
Goldie Flash
Holly Gizmo
Izzy Iggy
Josie Koda
Kiki Loki
Lizzy Milo
Lulu Nero
Mandy Nico
Maya Odie
Mimi Ollie
Mitzi Rambo
Molly Ricky
Penny Snoopy
Pixie Toby
Rosie Willy
Tessa Woody
Tilly Yogi
Winnie Ziggy