Legjobb házőrző kutyafajták

Legjobb házőrző kutyafajták

Magyarországon is egyre jobban hódítanak a különféle „modern” kutyafajták, azonban akik kertesházban élnek, valószínűleg inkább a legjobb házőrző kutyafajtákat keresik. Sokan azonban nem csak a haszonállatot látják a kutyákban (ami szerintem egy elég felvilágosult felfogásra vall), hanem családtagként szeretnék beválasztani, és gyakorlatilag felnevelni őket.

A legjobb házőrző kutyafajták cikkünkben így nem meglepően megpróbáltunk olyan kimondottan házőrző kutyafajtákat beválogatni, akik nem csak a ház védésében kiválóak, de ezen felül még családbarát természettel is rendelkeznek.

Lássuk tehát a bátor házikedvenceket. 😊

Németjuhász

A 19. századi Németországban nevelték ki a németjuhász kutyafajtát, majd Amerikában kezdték el szaporítani őket. Mindkét világháborúban részt vett ez a kutyafajta, kiváló ösztöneinek köszönhetően – gond nélkül nyomon követték az ellenséges szagokat, aknák felderítésében segédkeztek. Manapság a rendőrségen is alkalmazzák őket – szaglásuk és szófogadásuk miatt tökéletes társaknak minősülnek.

Legjobb házőrző kutyafajták
Legjobb házőrző kutyafajták 1. helyezettje a Németjuhász

Kertesház tulajdonosok körében szerintem az egyik legelterjedtebb kutyafajta, nem is véletlenül – a németjuhász természetes ösztöne az, hogy hallgasson, tanuljon és engedelmeskedjen gazdájának. Könnyen a szívünkbe lopják magukat, hiszen a külleme elég megnyerő, ám kissé fenyegető természetről árulkodik. A németjuhász kutyafajtának sűrű szőrzete van, így a kemény hideget is rendkívül jól bírják. Nagyon megértő, szóval a családnak nem lesz gondja azzal, hogy megértessék kedvencükkel a parancsokat. Ezen felül az idegenekkel szemben óvatosak, szóval ha rokonokat/barátokat várunk, akkor szép lassan történjen a bemutatkozás. 😊

Doberman Pinscher

Ezt a kutyafajtát is Németországban tenyésztették ki a 20. század fordulóján. Mivel hasonlítanak részben az agarakra, részben a terrierekre, ezért nagyszerű atlétikai tudással és hűséges hozzáállással rendelkeznek. Őket is szívesen alkalmazza a rendőrség, illetve a katonaság is.

Joggal említhetjük meg a legjobb házőrző kutyafajták között, hiszen hűséges, és hallgat a gazdi parancsaira, emellett elég óvatos is, ami nem hátrány, ha valóban házőrzésre szeretnénk alkalmazni. Külleme miatt egy kicsit ijesztő lehet, azonban, ha kisgyermekekkel együtt neveljük őket, tehát ha hozzászoknak a kisgyermek jelenlétéhez, aggodalomra nem lesz okunk. Már a korai időszakban kezdjük meg a tanítását, mert később nagyon nehéz lesz kiképezni megfelelően.

Berni pásztorkutya

A legjobb házőrző kutyafajták közé sorolható a berni pásztorkutya, melynek gyökerei elég messzire nyúlhat vissza, hiszen már a rómaiak is „kihasználták” tudásukat – kiváló képességeinek köszönhetően rájuk bízták a szarvasmarhák őrzését. Mivel egy elég lojális kutyafajtáról beszélünk, nem csoda, hogy az álattenyésztők igen nagy örömmel hagyják rájuk az állatok őrzését is.

Óvatosak az emberekkel, főleg az idegenekkel, így biztonságban fogjuk tudni magunkat, mert figyelmeztetik a tulajdonosokat a veszélyre. Nem túl agresszív ez a fajta, bátran ajánljuk gyermekek mellé is. Hatalmas bundája miatt nagyon jól tűri a hideget, viszont ez azt vonja maga után, hogy érdemes sokat foglalkozni a szőrzetével – eléggé hullajtja azt.

Erősek és fáradhatatlanok, ám sajnos a várható élettartamuk nem túl hosszú – ha ezt a kutyafajtát választjuk otthonunk őrzéséhez, sajnos számoljunk vele, hogy csont/gerinc problémákkal fog küzdeni kedvencünk.

Bernáthegyi

A bernáthegyiről már biztos nagyon sokan hallottatok: a hegyekben élő, nagy termetű szőrmók, aki egy kicsi hordóval a nyakában keresgéli a sérült síelőket. Vagy az is lehet, hogy a népszerű Cujo c. könyvből ismerős a neve? Az előbbivel nem lőttünk annyira messze – főleg nehéz terepen alkalmazták nyomkövetésre (pl hegyekben), illetve jó navigációs képessége miatt is szeretik alkalmazni – hegyi átjárók készítésében verhetetlen.

A legszembetűnőbb velük kapcsolatban, az a méretük, viszont nem kell tőlük annyira megijedni – más kutyákat sem igazán támad meg. Igazság szerint a betörők ellen nem nyújt akkora védelmet, mint az előbbi társai, azonban hatalmas mérete miatt okot adhat a félelemre. Habár szándékosan nem bántaná a gyermekeket, jobb figyelni, mivel néha kicsit ügyetlenek vagy figyelmetlenek, és fellökhetik a pici gyerekeket.

Összefoglalva, egy barátságos kutyafajtáról van szó, és ha csak a látványra szeretnél rámenni, akkor a bernáthegyi egy kiváló választás lehet számodra.

Készen állsz az új kalandra? 😊

Mielőtt elhozod kedvencedet, érdemes ezt a listát átnézned, hogy biztosan mindent beszereztél-e neki:

 • ételes és vizes tálka
 • étel (konzerv/száraz táp)
 • hám+póráz
 • nyakörv+biléta a neveddel és elérhetőségeddel
 • kemény műanyag hordozó
 • kutya fekhely
 • sampon és balzsam kiskutyáknak
 • körömcsipesz (bár személy szerint javaslom az állatorvos vagy megbízható kutyakozmetikust ebben az esetben)
 • kutya fogkefe és fogkrém
 • kefe vagy fésű (a szőrme hosszától és típusától függően)
 • törölköző
 • szivacs
 • nem mérgező tisztítószer
 • szag-semlegesítő
 • különböző játékok (labda, kötél, rágójáték)
 • jutalomfalatok

Neked is van otthon kutyusod? Oszd meg velünk bátran a tapasztalataidat/véleményedet, hogy szerinted milyen a legjobb házőrző kutyafajta!