Legjobb forralt bor

legjobb forralt bor

Fordítsunk figyelmet a tálalásra is

A Karácsony közeledtével elkezdődtek a karácsonyi vásárok, ahol az árusok minden évben megjelennek termékeikkel, ma már elég széles a kínálati paletta, azonban nekem továbbra is a forralt bor a kedvencem. Egyrészt azért, mert finom és jól esik a hideg téli időjárásban, másrészt pedig otthon is egyszerűen elkészíthető és mindenki saját ízlése szerint alakíthatja. Nem elhanyagolható szempont, hogy a forralt bor segít enyhíteni a megfázás tüneteit és jó kedvünket is fokozza. Ebben a cikkben a számomra legjobb forralt bor receptjét mutatom be nektek. 🙂

Legjobb forralt bor
Legjobb forralt bor

Az általam alkalmazott recepttel 4 adag bor készíthető, ehhez az alábbiakra lesz szükség (mennyiségek a lenti szövegben találhatók):

  • bor
  • víz, szőlőlé vagy almalé
  • cukor
  • szegfűszeg
  • fahéj
  • narancskarika
  • szárított hegyes csípős paprika vagy gyömbér

Kezdjük a legfontosabbal, az italunk alapját adó borral. Forralt bor esetében kevésbé fontos a minőség, mint tisztán fogyasztva, ennek ellenére senkinek nem ajánlom az „alsó polcos” megoldásokat, ha csak valaki nem szeretne tisztítókúrát végrehajtani szervezetében, nem mellékesen a fejfájás is elkerülhető, ha minőségi bort használunk. A legnépszerűbb a vörös bor, de fehér borból vagy akár roséból is elkészíthetjük téli frissítőnket.

Másokkal megosztva még jobb
Másokkal megosztva fokozható az élmény 🙂

Készíthetjük hígítva is, ekkor érdemes szőlőlevet vagy almalevet adni a borhoz (7 dl-hez kb. 2-3 dl-t), akik szeretik a mámort és bírják az alkohol hatásait, hígítás nélkül is elkészíthetik.

Cukrot a fenti mennyiséghez 5 evőkanállal érdemes adagolni, kivéve, ha nem száraz bort használunk, hiszen ekkor alapból édesebb lesz a forralt borunk, ebben az esetben kóstolás után eldönthetjük szükséges vagy sem plusz cukor hozzáadása.

A megfelelő ízélmény elérésében fontos szerepet játszanak a fűszerek. Ha klasszikus ízre vágyunk, 6 szem szegfűszeget és 1 rúd fahéjat adjunk hozzá a keverékhez. Ezeket tegyük egy megfelelő méretű edénybe, majd kezdjük el melegíteni, fontos, hogy nem szabad forrnia, hiszen az alkohol már kb. 80 Celsius fokon párolog, ezért ügyeljünk rá, hogy forrás alatt tartsuk az elegyet. Igen, az  elnevezés ellentmond ennek J. Végül, ha szeretjük a csípőset, adjuk hozzá a gyömbért vagy csípős paprikát és a narancs karikákat, ezeket óvatosan keverjük még néhány percig és el is készült a legjobb forralt bor.

legjobb forralt bor
Fordítsunk figyelmet a tálalásra is

Egészségünkre!