Top 3 legjobb fehérje 2018-ban

Optimum Whey Standard

Optimum Whey Standard fehérje, amely a top 3 fehérje verseny 1. helyén végzett

Top 3 legjobb fehérje 2018-ban

Valószínűleg, ha megtaláltad ezt a cikkünket, akkor eljutottál arra a pontra, hogy szeretnéd kipróbálni életed első fehérjéért. Itt természetesen kizárólag a táplálék kiegészítőre gondolunk, mivel életed során már számtalan mennyiségű fehérjét bevittél szilárd táplálékokból J Mielőtt tovább olvasod cikkünket, fontos tisztázni egy dolgot.

Valóban szükséged van fehérjére?

Bármelyik testépítő oldalt elolvasod, a válasz egyértelműen az lesz, hogy nincs testépítés egy jó minőségű fehérje nélkül, azonban a valóságban ez nem egészen így működik. A három fő alkotóelem: fehérje, szénhidrát, zsír megfelelő arányával együtt tudod elérni az általad kívánt célt. Ha hízni szeretnél, nincs más dolgod, mint folyamatosan, lépésről lépésre növeld a kalória beviteled és kövesd valamilyen formában a már előbb említett három makronutrienst. Egy tipikus étrendben nagyjából az alábbi arányokat szokták használni: 40-50% szénhidrát, 20% zsír, 30-40% fehérje. Ha a célod a súlyvesztés, akkor pedig folyamatosan kalória deficitben kell lennie a testednek, diétában azonban érdemes a tartani ugyan úgy a fehérje bevitelt, és inkább a zsír és szénhidrát mennyiségeket visszavenni.

A kérdés, ami számodra igazán fontos, hogy valóban eltudod e érni a napi kalória mennyiségedhez meghatározott fehérje bevitelt?

Tegyük fel, 2500 kalóriát szeretnél elérni minden nap, akkor a számításod a következőképpen alakul:

1 gramm protein nagyjából 4 kalóriának felel meg

1 gramm szénhidrát nagyjából 5 kalóriának felel meg

1 gramm zsír pedig 9 kalóriának felel meg.

Jól láthatod, hogy az előbb nem hiába javasoltuk a 20%-os zsír bevitelt, hiszen a zsír tartalmazza a legtöbb kalóriát, így elég könnyen kitudja tölteni a kalória igényedet, ha nem figyelsz rá alaposan.

Ha a fehérjédet szeretnéd a 30%-os aránnyal bevinni, akkor körülbelül 190 gramm fehérjére van egy nap szükséged. Ha úgy látod az ételeid alapján, hogy ez a 190 gramm fehérje szilárd táplálkozásból is sikerülhet, akkor neked teljesen felesleges a fehérje, mint táplálék kiegészítő. A probléma azonban az legtöbb esetben, hogy ez nem működik ilyen egyszerűen.

A fehérjék, mint táplálék kiegészítők, nagyon praktikusak, gyorsan elkészíthetők és tökéletesen megadják a hiányzó napi fehérje adagodat, ezért is olyan népszerűek. Fontos megemlíteni, hogy semmilyen szilárd táplálkozást nem pótolnak, ahogy a nevük is mutatja, csupán kiegészítők. Törekedj arra, hogy a napi fehérje beviteled 80%-ban szilárd táplálékból származzon és a maradék 20%-ot pótold kiegészítőkből, ha szükséges.

Rendben, szükségem van fehérjére, de melyiket válasszam?

Több ezer különböző fehérje márka van a piacon és egyik se különlegesebb annyival a másiknál. Sajnos ez az iparág eléggé standard alapokon nyugszik és nem nagyon tudnak előállni olyan legális dologgal, ami valóban akkora előnyökhöz juttatná az egyik gyártót a másikhoz képest. Ami viszont különbség és érdemes rá figyelni:

  • egy adagban megtalálható cukor mennyiség
  • milyen hozzáadott extrákat tartalmaz pl. BCAA
  • mennyibe kerül egy adag ára

A mi top 3 fehérje összeállításunkban, próbáltuk a fenti három tényezőt figyelembe venni és ezek alapján hoztuk meg a döntést, mivel egyénenként eltérhetnek a célok. Általában a fiatalok körében egyértelműen az ár fekvés a domináns tényező és csak utólag veszik figyelem a minőséget.

1. Optimum Whey Standard

Az Optimum, mint márka, USA-ban 10 éve töretlenül viszi haza a táplálékkiegészítő díjakat. Szinte úttörőként kezdték a fehérje gyártást és azóta is folyamatosan törekednek a legnagyobb minőség előállításában és továbbra is próbálnak úttörők maradni a fehérje gyártás piacán.

Optimum Whey Standard
Optimum Whey Standard fehérje, amely a top 3 fehérje verseny 1. helyén végzett

Egy adag Optimum kb. 30 grammnak felel meg, ami mindössze 1 gramm cukrot tartalmaz, így a könnyen hízók számára, ez egy ideális választás lehet, ha nagyon kényesen figyelnek a cukor bevitelükre. Továbbá tartalmazz még 24 gramm fehérjét, 5.5 gramm BCAA-t és 4 gramm glutamint is. A fehérje legnagyobb hátránya, a magas árazás, nem egészen a hazai anyagi viszonyokhoz tervezték J. Ami viszont nagy előnye, hogy szinte minden egyéb extrát tartalmaz, így érdemes azon mérlegelni, hogy valóban megéri e venni egy olcsóbb fehérjét majd mellé külön BCAA-t és glutamint, lehet rosszabbul járunk.

Ami nagyon nagy előnye még az Optimum fehérjéknek, az az ízviláguk. Szinte megunhatatlan mindegyik és több mint 20 egyedi ízesítéssel rendelkeznek, mint például fehércsoki, kávé, tofifi és meg sorolhatnánk.

2. BNS Synhta-6 fehérje

Az Optimumhoz hasonlóan, a BNS nevét se kell bemutatni a táplálék kiegészítők piacán. Kéz a kézben járnak elől az Optimummal és nagyjából a termék palettájuk is hasonló, viszont ami hiányzik a BNS fehérjéből, az cserében kompenzálódig az árában. Egy adag a gyártó leírása szerint 37 grammnak felel, ami tartalmazz 24 gramm fehérjét, 1.5 gramm cukrot, viszont az Optimummal szemben, nem tartalmazz további BCAA-kat és glutamint. 5 különböző ízben érhető el.

BNS Syntha-6
BNS Syntha-6 fehérje, amely a top 3 fehérje verseny 2. helyén végzett

3. 100% Whey – Protein Buzz

A hazánkban is igen népszerű Biotech egyik „kiegészítő” fehérjéje, ha nevezhetjük így. Egyértelműen azért került fel listánk dobos 3. helyére, mert a jelenlegi piac ár-érték arányban, szerintünk az egyik legjobb választás. 3 kg-os kivitelben is elérhető, hasonlóan vagy akár olcsóbb áron is mint versenytársai 2 vagy 2,25 kg-os kivitelei.

Protein Buzz Whey
Protein Buzz fehérje, amely a top 3 fehérje verseny 3. helyén végzett

Ez a fehérje igazán azoknak lesz jó választás, akik a lehető legkedvezőbb áron szeretnék finanszírozni extra fehérje adagjuk, jó minőségen. 5 különböző ízben érhető el és az előző top 2 fehérjéhez képest, kicsit magasabb a cukor tartalma és nem tartalmazz BCAA-t és glutamint.

Reméljünk listánkkal sikerült hozzájárulni a következő fehérje vásárlásodhoz és ne felejtsd el megnézni a címkét J. Neked van kedvenc fehérjéd? Ha igen, írd meg véleményed a komment szekcióban!