Legjobb baba nevek – nehéz a választás!

Legjobb baba nevek

Legjobb baba nevek

Szülőként az egyik legkritikusabb döntés az, hogy egy szépen csengő, ám mégis egyben komoly nevet válasszunk gyermekünknek. Ha belegondolunk, egy kicsit félelmetes dolog a név eldöntése, hiszen utána a gyermeked egész életében ezt a nevet fogja viselni. Na jó, azért van már lehetőség a későbbi módosításra is, de szerintünk nem sokan válnak meg az „eredeti” nevüktől.

Mikor a legjobb baba nevek között keresgélsz, biztosan fontolóra fogsz venni több tényezőt is. Ilyen például a partner, a család és a barátok véleménye is. Eleinte élvezetes, mikor még csak találgattok, hogy melyik is legyen, hiszen még a legelején azt se tudod, hogy fiú vagy lány gyermeked fog születni. Aztán jön az a pillanat, amikor már ennek a tudásnak is a birtokában leszel, és szűkülnek a lehetőségek – vagy mégsem? Sokaknál itt jön el az a pont, amikor még több név kerül szóba, és már annyi mindent láttál, hogy magad sem tudod, melyik is legyen az igazi. Szóval az biztos, hogy miközben a legjobb baba nevek között kutakodsz, a végére már el fogsz fáradni. 😊

Íme néhány tipp, hogy mit érdemes figyelembe venni névválasztás során:

  • Ne az aktuális trendet kövesd!
  • A klasszikus nevek sem váltak még unalmassá!
  • Nézz körül a családodban!
  • Nézd meg a nevek jelentését is!
  • Hogyan fogod becézni?
  • Vajon szükség van második keresztnévre?
  • A kezdőbetű passzol-e a vezetéknévhez?
  • Mondd ki hangosan!

1. Ne az aktuális trendet kövesd!

Sajnos manapság, mint a vásárlás során is, sok impulzus éri az embert – sok új trendi film vagy sorozat jelenik meg, amikben egyes szereplőkkel szimpatizálhat a néző. Ennek a következménye, hogy az emberek akár fontolóra is vehetik ezen szereplők nevét, mint lehetséges opció. Ekkor azonban mérlegelned kell – vajon 10 év múlva is szeretni fogod/fogjátok ezt a nevet? Ugye Te sem szeretnéd, hogy a gyermekedet kicsúfolnák, csak azért, mert hirtelen megtetszett egy név egy sorozatból? Ha a legjobb baba neveket keresed, biztosan nem a TV-re és a médiára kellene hallgatnod.

2. A klasszikus nevek sem váltak még unalmassá!

Mielőtt még azt gondolnád, hogy itt azokra a klasszikus nevekre gondolunk, amiket már tényleg szinte csak nagyszülők viselnek, tévedsz. A klasszikus nevek között találhatunk néhány igen különlegeset is, hiszen régen sem hívtak mindenkit Józsefnek vagy Margitnak.

3. Nézz körül a családodban!

Ha inspirálódni szeretnél, akkor mondunk egy nagyon egyértelmű helyet – a családfád. Ha esetleg van lehetőséged visszamenőleg megnézni, melyik rokonod milyen nevet viselt, akkor tedd meg! Szerintünk biztosan volt egy-egy olyan rokon, akinek különleges neve megragadhat a szülőben, mint potenciális név.

4. Nézd meg a nevek jelentését is!

Manapság annyira a nevek jelentésével nem foglalkozunk, azonban, ha Téged személy szerint érdekel, és befolyásoló hatással van rád, akkor mindenképp járj utána a kiválasztott név jelentésének. Meglepődnél, hogy milyen jelentései vannak egy-két névnek, így szerintünk ezt a lépést is érdemes megtenni, ha a legjobb baba nevek után érdeklődsz.

5. Hogyan fogod becézni?

Megtaláltad a legjobb baba nevet? Próbálgasd kicsit becézni, nehogy ez legyen a buktatója. Sajnos vannak olyan nevek, amiket a gyerekek előszeretettel gúnyolnak ki (noha például a jelentését sem tudják), így próbáljuk meg elkerülni az ilyen neveket. Szóval azt ajánljuk, ha megtetszett egy név, becézgesd minden lehetséges módon. Azt is vedd figyelembe, hogy sokszor az is frusztráló lehet, ha egy névnek nincs beceneve.

6. Vajon szükség van második keresztnévre?

Vannak olyan esetek, amikor a szép hangzás miatt valóban érdemes megfontolni a második keresztnevet. Azonban sok esetben a szülők nem a hangzás, hanem a családi hagyomány alapján döntenek úgy, hogy a gyermeküknek egy második keresztnevet adnak, például az apa vagy nagyapa tiszteletére. Ez egy nagyon szép gesztus, de lássuk be, már kicsit elavult.

7. A kezdőbetű passzol-e a vezetéknévhez?

Ez egyrészt azért fontos, mert itt is a hangzást tekintve elkerülhetjük, hogy nyelvtörőt alkossunk gyermekünk nevéből. Másrészt a monogramoknak is jelentőségük lehet – ezért fontos, hogy ezt az apró szempontot is szem előtt tartsuk, mikor a legjobb baba nevek után nézelődünk.

8. Mondd ki hangosan!

Más sokszor emlegettük, de rendkívül fontos a név csengése – vajon jó vagy rossz benyomást kelt? Keresgélj nyugodtan a Google-n, hogy például milyen híres emberek kapták még ugyanezt a nevet, mert lehet, hogy Te sem szeretnéd, ha pont egy ilyen csekély részlet miatt bukjon el a baba név. 😊

1. kép – A legjobb baba nevek hosszadalmas keresgélése…

Tudjuk, ilyenkor nagy a nyomás, amikor a legtökéletesebb, legjobb baba nevek merülnek fel, de fontos tudnod, hogy van lehetőség a módosításra is. Szóval az utolsó és egyik legalapvetőbb tanácsunk: NE stresszeld túl! Emellett a második keresztnévnek is lehet olyan pozitívuma is, ha az első kevésbé tetszik a viselőjének, a másodikat is van lehetősége használni. 😊