Legjobb autó akkumulátor

A legjobb autó akkumulátor

A legjobb autó akkumulátor

A tél beköszöntével nem csak szervezetünket (legjobb multivitaminról szóló cikkünket itt találod), hanem autónkat is fel kell készíteni a zord időjárásra és az ezzel együtt járó kihívásokra. A legjobb téli gumiról korábban már írtunk, amit itt találsz, most pedig a legjobb autó akkumulátort vesszük górcső alá. Hiába tartjuk karban autónkat megfelelően, ha nem fordítunk kellő figyelmet az akkumulátor állapotára és nem cseréljük ki időben könnyen abban a kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat, hogy autónkban ülve elfordítjuk a kulcsot és nem történik semmi… Vagyis de: halk kattanás, majd néma csend jelzi, hogy az akkumulátor lemerült, ami elég bosszantó tud lenni, főleg ha időben szeretnénk megérkezni valahova. Ha szerencsénk van egy töltés után még használhatjuk egy ideig, ha azonban élettartama végéhez ért, akkor ki kell cserélni. Ebben a bejegyzésben a Bosch S4 60Ah 540A akkumulátorát elemezzük részletesebben, lássuk mit tud ez a termék.

A gyengélkedő akkumulátort érdemes idejében átvizsgáltatni
A gyengélkedő akkumulátort érdemes idejében átvizsgáltatni

Mire érdemes figyelni vásárlás előtt?

A legfontosabb kritérium közé tartozik a feszültség, a legtöbb mai autóban 12V-os rendszer üzemel, ennek megfelelően kell akkumulátort választani. A következő szempont az indítóáram, hiszen az akksi fő funkciója mégiscsak a motor elindítása, azonban érdemes odafigyelni melyik szabvány szerint adták meg, különösen két különböző termék összehasonlításakor és nyilván minél nagyobb az érték, annál jobb. A kapacitás kevésbé lényeges, ezt Ah-ban szokás megadni, a gyárilag ajánlottnál kisebb értékkel rendelkezőt nem érdemes vásárolni, mert gyorsabban lemerül álló motornál üzemeltetett elektromos fogyasztók hatására, nagyobbat lehet – feltéve, hogy fizikálisan is elfér. Ha már a méretnél tartunk, az autó akkumulátorok esetében igenis számít a méret, be kell férnie a rendelkezésre álló helyre, ez evidensnek tűnik, de sokan megfeledkeznek róla vagy egyszerűen csak azt gondolják, hogy ha a fenti paraméterek stimmelnek, akkor a befoglaló méretekkel sem lehet gond. A nagy áramfelvételből adódóan az akkukábelek hossza éppen annyi, amennyi a bekötéshez szükséges, ezért játszik fontos szerepet választáskor a pólusok elhelyezkedése. Eszerint megkülönböztetünk jobbos vagy balos akkumulátorokat, ezt úgy tudjuk meghatározni, hogy az akkumulátort pólusaival magunk felé fordítva bal („balos) vagy jobb („jobbos) oldalra esik a pozitív (piros) pólus. Ezeken kívül érdemes még figyelembe venni a garancia időtartamát, a technológiát/kondíciót (pl. savas).

A legjobb autó akkumulátor
A legjobb autó akkumulátor

Miért ajánljuk a Bosch S4 60Ah akkumulátorát?

Bosch S4 60Ah
Bosch S4 60Ah

Tesztünk alanyaként választott Bosch autó akkumulátor jól teljesített a szakportálok tesztjein (indító képesség, tartósság, műszaki paraméterek alapján) és nem mellékesen saját autómban is ilyen típusú akkumulátor van, amit bátran ajánlok másoknak is, hiszen már 3 éve problémamentesen végzi a dolgát. Árát tekintve a hasonló paraméterekkel rendelkező „noname” termékekhez képest kb. 20%-kal drágább, ami jelen esetben 3-4 ezer Ft-os többletet jelent, ezt az élettartamra elosztva látható, hogy nem érdemes az autó akkumulátoron spórolni. Végül, de nem utolsósorban érdemes megjegyezni, hogy akkumulátorunk élettartama jelentősen függ a használat módjától is, pl. a „pizza üzemmód” – gyakori indítás és rövid távolságok megtétele jelentősen lerövidíti az élettartamot, azonban megfelelő karbantartással nagy mértékben javítható a helyzet. Problémamentes indítást és balesetmentes közlekedést kívánunk mindenkinek! 🙂