Legjobb animációs filmek

Felnőttként (szerintem) még sokunknak felkelti az érdeklődését egy-egy komolyabb hangvételű, esetleg felnőtt humorral rendelkező animációs film bemutatója. Véleményem szerint nem szégyen az, ha még felnőtt fejjel is képes valaki végig ülni egy rajzfilmet, pláne, ha az a rajzfilm inkább az „idősebb” korosztályt célozza meg. A legjobb animációs filmek között így olyan „rajzfilmeket” fogtok találni, amik nem feltétlenül csak a gyerekeket célozzák meg.

  1. Agymanók

A Pixar egyik igencsak érdekes meséjét helyeztük a legjobb animációs filmek aranyérmes helyére, hiszen a cselekmény az ember (jelen esetben egy tizenéves kislány) fejében zajlik javarészt. Főhősünket 5 érzelem irányítja:
Derű: az első és legmeghatározóbb érzelem Riley (a főszereplő) életében. Ő a vezető a „fejhadiszállásban”, így a történetben rendkívül fontos szerepet játszik – ahogy Riley személyisége is formálódik, Derű is kezdi más szemszögből látni saját szerepét a kislány életében.
Bánat: ahogy a nevéből is adódik, az ő szerepköre a szomorúság érzésével függ össze. Eleinte céltalannak tűnik a tevékenysége, ám később az ő jelleme és feladatköre is körvonalazódik a történetben.
Harag: amellett, hogy a düh érzést erősíti fel, plusz önbizalmat szolgáltat Riley-nak.
Undor: sok szempontból „védelmezi” főhősünket, ám egy ’’kis’’ arroganciával rendelkező érzelem.
Majré: Ő felel Riley testi épségéért – folyton elemzi a tevékenységek kockázatát.

Az érzelmek mellett még rengeteg szereplővel ismerkedhetünk meg a film során, ami nosztalgikus érzést válthat ki a nézőből – többek között találkozhatunk gyerekkori félelmekkel, ábrándokkal, képzeletbeli barátokkal, illetve egy gyermek legmeghatározóbb eseményei is terítékre kerülnek.

2. Zootropolis

Második helyezettünk a legjobb animációs filmek kategóriában a Zootropolis című Disney film lett. A történet 2 főszereplője a bátor és céltudatos nyúl Judy Hopps, illetve Nick Wilde a róka, aki nem éppen törvénytisztelő polgár. Judy mióta az eszét tudja rendőr szeretett volna lenni, ám ahhoz, hogy igazán elismert rendőr váljon belőle, rengeteg kihívással kell szembe néznie. Az első nyomozása kapcsán ismeri meg másik főhősünket, aki (igaz, eleinte kényszerből) végig segíti Judy munkáját.
A film végére láthatjuk, ha valaki igazán eltökélt és nem adj fel már az első akadálynál, biztosan eléri célját.

Ezen kívül azt is megtanulhatja a fiatalabb közönség, hogy nem érdemes az első benyomás után ítélkezni, hiszen egy nyusziból is lehet rendőr, és egy ravasz róka is lehet becsületes. 😊

3. Rontó Ralph

Szintén egy Walt Disney film került dobogós helyre a legjobb animációs filmek körében, ami nem meglepő, hiszen nem most kezdték… 😊
A cselekmény maga nem túl bonyolult: ezúttal az egyik ’gonosz’ főszereplő megunja, hogy folyton beskatulyázzák egy játékbeli szerep miatt, így elhatározza, hogy ő is hős lesz. Ennek érdekében pedig egy másik virtuális játékban próbál szerencsét, hogy egy hősnek szóló medált szerezhessen. Azonban szerencsétlenségére hamar elveszíti a medált egy véletlen baleset folytán, így egy harmadik játékban köt ki, a Cukorlázban. Itt megismerkedik a különc autóversenyzővel Vanellope-val, akivel kénytelen lesz összedolgozni, hogy a medál újra az övé lehessen, és bebizonyíthassa, hogy ő maga is egy hős. Ám gondolhatjuk, hogy nem ezzel fogja a legnagyobb hőstettet elkövetni, és a történet végére joggal lesz ő a történet jófiúja.

Számtalan animációs filmet tudnánk még sorolni, és nehéz lenne eldönteni, hogy melyik a legjobb, de csapatunk szerint ezt a hármat mindenképp érdemes felnőttként is megnézni. Hidd el, nem okoznak majd csalódást! 😊