A legjobb zenék

Legjobb zenék

A legjobb zenék megtalálása egy nagyon komoly és szubjektív feladat volt csapatunk számára. Ennek több oka is volt:

  • a legjobb zene nagyon egy szubjektív dolog. Valaki a rockot szereti, valaki a pop-pot és valaki a technot, így ami az egyik embernek a legjobb zenék közé tartozik a másiknak a legutálatosabba 🙂
  • nem mindegy, hogy milyen időhorizonton mozgunk. Ami 2 éve divatos és legjobb zenének számított, ma már lehet nem is hallunk róla

Amikor ezt a cikket elkezdtük megírni, mi leginkább az időtálló zenék körében gondoltunk, olyan legjobb zenékben, amelyek akár 50-60-70 évvel ezelőtt lettek kiadva, de még mindig szeretjük és imádjuk őket. Továbbá, a legjobb zenék cikk megírásában igen nagymértékben inspirált minket a Rolling Stones Minden Idők Legjobb 500-as listája. Vágjunk is bele csapatunk Top 5 legjobb zenék listájába!

  1. Bob Dylan – “Like a Rolling Stone”

Bob Dylan maga is úgy nyilatkozott a számáról, hogy ez a legjobb szám, amit valaha megírt. A kommenteket olvasgatva a szám alatt, mindenki megtalálja a saját értelmezését Dylan szövegében és ez teszi ezt a számot igazán egyedivé. Tökéletesen megírt szöveg, amely az élet több szituációjában is helytálló. Valaki úgy nyilatkozott róla, hogy teljesen felnyitotta a szemét, évekig úgy élt, hogy nem törődött senkivel és semmivel majd tönkre ment az élete, elvált tőle a felesége és majdnem öngyilkos lett emiatt, mikor a szám rádöbbentette, hogy valójában a múltjártól szól. Volt olyan, aki az 1967-68-as vietnámi útjára emlékeztette, amikor csak szimplán rádöbbent, hogy mit is keres egy olyan küldetésen, ami számára szinte semmit se jelent.

Bob Dylan – "Like a Rolling Stone"
A legjobb zenék listánk 1. helyezettje- Bob Dylan – “Like a Rolling Stone”

Bob Dylan számtalan időtálló klasszikust hagyott a múltra, de kétségtelen, hogy ez az egyik legjobb száma, ezért is kapta meg a legjobb zenék lista első helyezését.

  1. The Rolling Stones – “(I Can’t Get No) Satisfaction”

A legjobb zenék 2. helyezését egy Rolling Stones klasszikus érte el. Egy jó kis régi módi Stones szám, amit nem más inspirált részben, mint Dylan munkássága. Alapvetően egy nagyon gitár vezérelt szám és abban is egyetértettek Jagger-ék Dylan-nel, hogy nem akarnak egyszerű szövegű számokat írni, olyanról akartak énekelni, ami hozzájuk közelálló, személyes téma.

The Rolling Stones - "(I Can’t Get No) Satisfaction"
A legjobb zenék listánk 2. helyezettje – The Rolling Stones – “(I Can’t Get No) Satisfaction”

Jagger maga így nyilatkozott a számról: „Ez egy olyan szám, amely tökéletesen testesíti meg azt, amit éreztem akkoriban. Egyszerűen frusztrált voltam mindennel szemben”. Természetesen a szöveg nem csupán Jagger személyes problémáinak a frusztrációjára utal, de egyben megfogalmazza az akkori társadalmi kritikát is.

  1. John Lennon – “Imagine”

A legjobb zenék 3. helyezését, egy olyan szám érte el, amit talán az alkotója se fogott fel először, hogy micsoda himnuszt alkotott, ez pedig John Lennon Imagine című száma. A számot Lennon 1971 reggelén írta meg az ágyában, angliai rezidenciájában. 23 soros szám csupán, de minden egyes sornak iszonyat mértékű jelentése van. Lennon tökéletesen fogalmazta meg ezzel a számmal az álmát: egy világ, egy nemzet, egy ember. Ha jobban belegondolunk sajnos a világ nem Lennon elképzelése felé halad jelenleg, így a szám mondanivalója talán napjainkban még erősebb lett, mint valaha.

John Lennon - "Imagine"
A legjobb zenék listánk 3. helyezettje – John Lennon – “Imagine”

Hihetetlen, hogy 1971-ben már Lennon olyan érzéseket tudott megfogalmazni és papírra vetni, amelyek 2018-ban még mindig aktuális, társadalmi problémaként jelennek meg, szinte rádöbbenti az embert, hogy a világ semmit se változik, vagy ha mégis, akkor nem a legjobb irányba.

  1. Nirvana – “Smells Like Teen Spirit”

A legjobb zenék lista 4. helyét egy már populárisabb, több ember által jól ismert zeneszám kapta, ez pedig a Nirvana Smells Like Teen Spirit című száma. Nagyon érdekes, hogy Cobain a „Teen spirit” alatt, egy női dezodor illatra utalt, amit az a lány viselt akkoriban, akinek Kurt egy számot szeretett volna írni. További érdekesség még, hogy akkoriban a Kurt féle „Hello, hello” soroktól nem tudta a kiadó, hogy mit várhat.

Nirvana - "Smells Like Teen Spirit"
A legjobb zenék listánk 4. helyezettje – Nirvana – “Smells Like Teen Spirit”

A mai modern zenei világban szinte ezek jól bevált sorokként jelennek meg, már-már fülbemászók és segítik egy szám sikerességét is. Sajnos az átütő sikerek után Kurt folyamatos magánéleti problémákkal küszködött, így nem volt lehetősége a bandának további ilyen horderejű számok megírására.

  1. The Beatles – “Hey Jude”

A legjobb zenék listánk 5. helyét pedig szintén egy klasszikus banda szerezte meg. A The Beatles legnagyobb US száma volt a Hey Jude. 9 héten keresztül vezette az amerikai toplistákat. A szám további különlegessége, hogy ez a banda leghosszabb száma, 7 perc és 11 másodperc. A szám hosszúsága miatt többen is jelezték Johnnak, hogy nem fogják lejátszani a számot, amire John csak ennyit mondott: „Lefogják, ha csak mi vagyunk porondon”.

The Beatles - "Hey Jude"
A legjobb zenék listánk 5. helyezettje- The Beatles – “Hey Jude”

A számot amúgy Paul McCartney írta miközben épp Lennon felé tartott és az ő akkor már válásban lévő feleségéhez, Cynthia-hoz, a szöveget pedig alapvetően az ő közös gyereküknek írta, Juliannak, de később megváltoztatták a szám címében Jude-ra.

Íme tehát csapatunk top 5-ös legjobb zenék listája. Reméljük Te is találsz benne olyan számokat, amelyek segítenek vagy akár inspirálnak életed nehéz időszakaiban! 🙂