A legjobb TV

LG 43UJ701V

Magic Remote

Hazaérsz egy fárasztó munkanap után és kikapcsolódásra vágysz, esetleg sorozatfüggő vagy és szeretnéd megnézni a legújabb részt némi rágcsálnivaló és üdítő elfogyasztása mellett vagy egyszerűen csak nem szereted a csendet és szükséged van rá, hogy hallj és láss valamit a háttérben, miközben lazítasz vagy éppen a következő napra készülsz, nos bármi is a célod ezek közül, egy jó TV megoldást jelent számodra. Korábban már megnéztük melyik a legjobb monitor ebben a cikkben pedig arra keressük a választ melyik a legjobb TV.

A technika fejlődésének köszönhetően ma már mosolyogva tekintünk vissza a régi katódsugárcsöves fekete-fehér, kisfelbontású TV-kre, arra az időszakra, amikor még összejártak TV-t nézni az utcabeliek és csak bizonyos műsorsávokban voltak elérhető adások, ráadásul mindig oda kellett sétálni a készülékhez, ha csatornát szerettünk volna váltani vagy egyszerűen csak beállítani a hangerőt. Hosszú út vezetett idáig: jött az LCD, plazma, LED, OLED, csodáltuk a teletext megjelenését, a 3D-s megjelenítést, HD, FULL-HD, 4K adásokat, a klasszikus nintendo után ma már valósághű megjelenítéssel rendelkező konzolokat kapcsolunk kedvenc tévénkhez. Megjelent a kikapcsolás időzítés, USB csatlakozási lehetőség, ma már a TV is okos, többek között számtalan új funkcióval pl. internet használattal, vezetéknélküli eszközök csatlakoztatásával, saját tárolókapacitással rendelkezik. A feltalálásakor még senki sem gondolta, hogy egy nap idáig jutunk és hogy hova vezet a jövő az azonban bizonyos, hogy a készülék rászolgált a nevére valóban tele-víziót nyújt. 🙂

legjobb TV
                                               retro TV

Tesztünk alanya az LG 43UJ701V típusú készüléke, ami egy elérhető árú (150.000 Ft alatti) 4K-s  és HDR képes okostévé. Ejtsünk néhány szót a 4K-ről: bizonyára mindenki hallott már a készülékek felbontását jellemző elnevezésekről (HD, Full-HD, 4K, stb.). A 4K felbontás 4096 x 3072 képpont (egyes készülékeknél 3840 x 2160) felbontást tesz lehetővé, ami 4x jobb, mint a Full-HD esetében. A HDR (High Dynamic Range) és hagyományos felvétel között a különbség, hogy a HDR kép valósághűbbnek hat, mivel több részlet látható a nagy világosságú, illetve nagy sötétségű részeken.

LG
                                                      Legjobb TV

TV vásárlásakor az egyik legfontosabb kritérium a képátló mérete, hiszen ez jelentősen befolyásolja az élményt és figyelembe kell vennünk a rendelkezésre álló helyet is (mekkora helyünk van az elhelyezésre, illetve milyen messziről szeretnénk nézni az adást). Az LG TV-je 43 collos (108 cm), ami teljesen jól kezelhető méret egy átlagos nappaliban vagy szobában, hiszen kb. két méteres távolságból ideális a tévézés.

Fontos jellemzője ennek a típusnak, hogy LED háttérvilágítású IPS panellel rendelkezik, ami nem képes olyan jó képminőség biztosítására, mint az OLED technológiát alkalmazó TV készülékek, azonban ez átlagos felhasználóként nem fog feltűnni. A különbség oka, hogy az LCD esetében alkalmazott háttérvilágítás helyett az OLED technológia szerves fénykibocsátó diódák állítják elő a szükséges fényt és az összes pixel külön-külön vezérelhető, akár teljesen ki is kapcsolható, ezzel tökéletesen fekete kép állítható elő szemben az LCD sötétszürkéjével, az OLED további előnye az élesebb képminőségben és szélesebb betekintési szögben nyilvánul meg. Emellett az LG általunk tesztelt TV-je hajlamos a tükröződésre, ami természetes fényviszonyok (napfény) mellett zavaró, illetve viszonylag vastag kialakítású kb. 6-7 cm, ami manapság már vastagnak számít.

Természetesen ez a televízió is okos, webOS 3.5 operációs rendszer fut rajta, ami jelenleg az egyik legjobb ebben a kategóriában, köszönhetően felhasználóbarát kialakításának és gyors működésének. Nagyon tetszett a Magic Remote fantázianevű mozgásérzékelővel ellátott távirányító, ami igényel ugyan némi megszokást, de ezt követően nagyon egyszerűen és gyorsan tudunk navigálni a képernyőn látható kurzor segítségével, mindemellett kialakítása is nagyon stílusos.

LG 43UJ701V
         Magic Remote

A dizájnnal kapcsolatban elmondható, hogy nincsenek kirívó részletek, szürke kerettel rendelkezik, ami sokféle bútorhoz illik, tehát teljesen átlagosnak mondható és feltűnés nélkül könnyen beilleszthető a legtöbb otthonba. A bemenetek és kimenetek terén sem lehet okunk panaszra; antennák, analóg- és digitális audio, LAN, továbbá 4 db HDMI és 2 db USB csatlakozó kapott helyet, amelyek közül két HDMI és egy USB a burkolat oldalán került elhelyezésre, ami az eszközök TV-hez történő csatlakoztatását. Ami azonban kifejezetten furcsa volt az a TV talpa, mert nem tartja megfelelően stabilan a készüléket, hajlamos billegni, imbolyogni, a méreteivel nincs gond, kb. 25 cm mélységre van szükség az elhelyezéshez.

Legjobb TV
                       Csatlakozó kialakítás

A hangzásról két db 10 W-os Harman Kardan hangszóró gondoskodik, amik ebben a kategóriában a legjobbak közé tartoznal és egy kisebb helyiségben gond nélkül képesek megfelelő hangminőséget nyújtani, azonban, aki komolyabb élményre vágyik annak mindenképp érdemes beruháznia egy 5.1-es hangrendszerre.

Legjobb TVLG 43UJ701V

Összességében egy nagyon jó ár/érték arányú TV az LG 43UJ701V, kifejezetten ajánljuk azoknak a felhasználóknak, akik 4K-s tartalmakat szeretnének nézni (pl. Netflix) vagy konzolon játszik. Mellette szól, hogy többféle méretben is megvásárolható, a legnagyobb a 65 colos kivitel, kiváló operációs rendszerrel és távirányítóval ellátott modell, ami mindent tud, amit manapság egy okostelevíziótól elvárunk. Ha eltekintünk az apró bosszantó tényezőktől, mint ami a talp okozta billegés és a természetes fény miatti visszatükröződés, akkor ez lehet a legjobb TV számunkra.

Ti mit gondoltok a készülékről? Osszátok meg velünk a kommentszekcióban!