A legjobb lakástakarék (LTP)

legjobb lakástakarék

legjobb lakástakarék

„Utolsó lehetőség, hogy lakástakarékot köss!” – olvasható mindenhol, miután robbant a hír, hogy az állam nem támogatja tovább a lakástakarék pénztári megtakarításokat. Magyarországon trend az ingatlan birtoklási vágy, az emberek többsége előnyben részesíti a saját tulajdont a bérleménnyel szemben, nyilvánvalóan mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya egyaránt, amiről sokat lehetne írni, de ennek részleteibe most nem szeretnénk belemenni, ehelyett amolyan last minute szubjektív véleményként közöljük, hogy melyik a legjobb lakástakarék.

Mi is az a lakástakarék?

Egészen mostanáig a lakástakarék szerződés megkötésével a havi megtakarítás 30%-ával megegyező összegű, de maximum évi 72.000 Ft támogatást lehetett elérni ezzel a megtakarítási formával. A befektetés alacsony kockázat mellett igen kedvező hozammal kecsegtetett és azáltal, hogy közeli hozzátartozók számára is átruházható, könnyedén sokszorosíthatóvá tette a futamidő lejárta végén ingatlanra fordítható összeget. Legmagasabb hozam a 4 éves futamidejű és havi 20.000 Ft befizetéssel járó konstrukció rendelkezik, ami ebben az esetben több, mint 10%. Költségként az egyszeri számlanyitási díj, továbbá a havi 150 Ft-os számlavezetési díj jelentkezik. Előbbi szolgáltatóként változhat, egyes akciók esetében akár ingyenesen is nyitható a számla, azonban ebben az esetben érdemes megnézni a többi feltételt is, amelyeket a következő bekezdésben részletezünk.

legjobb lakástakarék
Álomház

Milyen szempontok alapján érdemes dönteni?

Ahogyan az már korábban említésre került, a számlanyitási díj jelentős tételt jelent a költségek terén, ennek összege ugyanis a futamidő mértékétől és a havi befizetés összegétől függ és akár 3-4 havi megtakarítás összegét is felemésztheti. Minkdenképp érdemes tehát figyelembe venni a lakástakarék szerződéskötési díját, mert akár ingyenes számlanyitási díj is elérhető, ennek általában csak az a feltétele, hogy a megszabott határidőig rendszeresen kell fizetni a havi megtakarítás összegét vagy egyéb terméket is igénybe kell venni az adott pénzintézetnél. Ilyen ingyenes LTP konstrukciót ajánlott korábban az Erste az Egyotthon0149 fantázianevű termékével.

Hasonlóan fontos szempont lehet, ha nem a legnagyobb elérhető hozamra, hanem a legnagyobb elérhető ingatlanra fordítható összegre vadászunk. Az ingatlanárak és az input termékek emelkedése miatt az esetek többségében nem elegendő a 4 éves futamidő alatt gyűjtött összeg, ezért sokan hosszabb időre kötik a szerződést, aminek az lesz az eredménye, hogy a hozam jelentősen csökken, azonban a futamidő végén nagyobb összeg áll rendelkezésükre, továbbá kedvezményes hitellel kiegészítve már adott a lehetőség ingatlanvásárlásra, illetve felújításra. Ebben korábban a Fundamenta 3,9-es fantázianevű ajánlata bizonyult a legjobbnak. Jobb taktika – amennyiben erre van lehetőség – családon belül több lakástakarék szerződést kötni és maximalizálni az elérhető hozam mértékét.

Ha fontos az, hogy már a megtakarítási időszak lejárta előtt hozzájuss a pénzedhez, akkor erre az áthidaló kölcsön a megoldás, ami pl. az Ersténél, OTP-nél és Fundamentánál is elérhető volt korábban.

Összegzés

A lakástakarék kiváló választás azok számára, akik kis kockázat mellett szeretnének megtakarítani és konkrét felújítási vagy ingatlanvásárlási céljuk van a jövőben, hiszen az egyéb alacsony kockázatú befektetések mellett ez nyújtja az egyik legmagasabb hozamot. Érdemes azonban utánajárni a szerződéskötés feltételeinek, hiszen jelentős különbségek lehetnek az egyes szolgáltatók ajánlatai között, a döntésben nagy segítséget nyújthatnak az interneten is elérhető kalkulátorok.

Lehetne vitatkozni arról, hogy jó vagy sem, hogy az állam nem támogatja tovább ezt a megtakarítási formát, hiszen állami szempontból nem minősült hatékonynak, azonban rosszabb helyre is elmegy ilyen nagyságrendű összeg. Ráadásul a módosítás végrehajtása sem fogja javítani az államba vetett bizalmat/befektetési biztonságot.

Azonban a lakástakarék mellett szól, hogy népnevelő hatása volt, a szerződést aláírók megtanulták mit jelent rendszeresen félretenni, tervezni, illetve tudatosabban kezelni a pénzüket és európai szinten is magas hozamot biztosított alacsony kockázat mellett.

Kíváncsian várjuk mivel pótolják ezt a megszűnő támogatási formát!