A legjobb futócipő

legjobb futócipő

ASICS Gel-451

A legjobb futócipő

A munkával teli szürke hétköznapok végén fontos, hogy kiengedjük a gőzt valamilyen módon, a legtöbben ezt valamilyen hobbi űzésével teszik meg. A hobbik között talán a sport a leggyakoribb, (ha sportoláshoz szeretnéd a legjobb multivitamint szedni, olvasd el erről szóló tesztünket itt) ezen belül pedig a futás az, ami egyszerű, könnyen elérhető, úgy anyagi, mint fizikai szempontok alapján, hiszen nincs hozzá szükségünk semmire csupán akaraterőre és valamilyen talajra, ahol futhatunk. Ha mezítláb fut az ember (ez nem vicc, egyre nagyobb divat népszerűségnek örvend), akkor még cipőre sincs szükség hozzá. 🙂

Jótékonysági maratonra készülve merült fel a kérdés, hogy milyen a jó futócipő, ezért most három különböző márka cipőit eresztettük egymásnak, jobban mondva csak a talajnak, hogy megtudjuk melyik a legjobb futócipő.

A tesztet hobbi futóink véleménye alapján készítettük figyelembe véve a kényelmi (légáteresztő képesség, dinamika, stabilizás), funkcionális (tömeg, rugalmasság, dizájn) és anyagi (ár) szempontokat.

A három kiválasztott cipő más-más árkategóriába tartozik, arra voltunk kíváncsiak, hogy hobbi futóink megítélése alapján mennyivel tud többet egy magasabb árfekvésű (Saucony Kinvara 9) futócipő, mint a belépőszintű (Kalenji Kiprun Fast), illetve a kettő között elhelyezkedő széles vásárlóközönséggel rendelkező árbesorolású cipő (ASICS Gel-451).

Saucony Kinvara 9

legjobb futócipő
Saucony Kinvara 9

A Saucony futócipőjét elsősorban a futást magasabb szinten űzők számára ajánlja a gyártó, versenyzéshez, gyors tempóhoz ideális választás. Szerkezetének köszönhetően nagyon kis tömeggel rendelkező futócipőt sikerült fejleszteni. A komfortérzetet a Saucony egyik saját fejlesztése az Everun fantázianévre hallgató sok ezer darab gömbalkú habszivacs, amelyeket gőzöléssel egyesítenek, a három tesztelt cipő közül ez bizonyult a legkényelmesebbnek. Emellett stabilitása is kiváló, lábunkat oldalirányban és a sarok résznél is tökéletesen megtámasztotta, gyors tempó mellett is tökéletesen lehet irányt változtatni a cipőben. Továbbá éppen elég rugalmas és csillapított ahhoz, hogy még kemény talajon is kiválóan megvédjen minket a sérülésektől. Szellőzését tekintve nem a legjobb kialakítású a három futócipő közül, de a viszonylag sok külső borításnak köszönhetően várhatóan hosszabb élettartamú, mint a másik két vetélytársa.

A Kinvara 4 mm-es droppal rendelkezik (a drop a talp sarok alatti magasságának és a talp cipőorr alatti magasságának a különbsége, egyszerűen fogalmazva ebben az esetben a cipő sarka 4 mm-rel magasabb, mint az orra), ami számunkra tökéletesen megfelelőnek bizonyult. Egyes versenytípusoknál nem ritka a 10 mm feletti drop érték sem, ami azonban megszokást igényel, hiszen rákényszeríti lábunkat a természetes futáshoz tartozó mozgástól való eltéréshez. Érdemes mindenkinek kitapasztalni milyen drop érték megfelelő számára.

Összességében egy rendkívül kényelmes, mégis gyors futást lehetővé tevő, kicsit borsos áru cipő a Saucony Kinvara 9.

ASICS Gel-451

Tesztünk következő áldozata az ASICS által gyártott Gel-451 típusú cipő volt, első ránézésre már a dizájnon látszik, hogy olcsóbb cipőről van szó, mint a Kinvara esetében, ugyanakkor ez is egy teljesen vállalható forma és kialakítás. Szembetűnő még a különleges fűzőkialakítás is, amit BOA rendszernek neveznek, bringás cipőknél már régóta használják ezt a technológiát, ennek köszönhetően a cipő nagyon jó stabilitást ad. Az ASICS cipője is könnyű, a gyártó a félverseny/verseny kategóriába sorolja, ennek ellenére nem lehet okunk a panaszra, ráadásul a damilszerű fűző sem vágja a lábunkat, ezt a gyártó többek között pl. szövettel ellátott, ezáltal puhább anyagú damil választással és vastagabb nyelvkialakítással igyekezett kiküszöbölni.

A Gel-451 futócipő rugalmassága is kiválónak bizonyult, már-már lábunkkal tökéletes összhangban változik alakja. A Kinvara után felpróbálva a cipőt szembeötlő volt az alacsonyabb sarok, amit így újra meg kellett szokni, ebben a Kinvara sokkal jobbnak bizonyult. Ha Te is szeretnél minél hamarabb egyet a kezeid között fogni, akkor könnyedén beszerezhetsz egyet az alábbi webáruházban 🙂

legjobb futócipő
ASICS Gel-451

Szellőzését tekintve a vastag nyelv érezhetően gátolja a levegő áramlását, azonban a cipő többi részén szerencsére nem található semmilyen felesleges burkolat, sem dizájnelem, ezért összességében nagyon jól szellőző futócipő az ASICS ezen példánya. Neutrális létére (ez azt jelenti, hogy talpa nem dől sem befelé, sem kifelé) nagyon stabil, köszönhetően a saroknál lévő betétnek.

Az ASICS cipője vékony talppal rendelkezik, ezért csillapítása jóval kisebb, mint a Kinvara esetében, ez nekünk kevésbé tetszett, azonban épp ezért talán kicsit dinamikusabb érzést ad, mintha nem nyelődne el annyi energia a talpban.

Ennek a cipőnek 6 mm a dropja, számunkra ez az érték is megfelelőnek bizonyult.

Összegezve kicsit kényelmetlenebb, keményebb cipő az ASICS Gel-451, mint a Saucony Kinvara 9, ennek ellenére dinamikusan futó haladók számára jó választás és olcsóbb is, mint a Kinvara.

Kalenji Kiprun Fast

Végül, de nem utolsósorban a Kalenji Kiprun Fast típusú cipőjét teszteltük. A külcsínt és dizájnt tekintve ez a cipő hasonlít leginkább egy hétköznapi cipőre, akár utcai ruházathoz is passzolhat. A gyártó intenzív futásokhoz, illetve akár maratonhoz is ajánlja ezt a cipőt. Valamelyest nehezebb, mint az előző kettő, de nem vészes, sőt érzésre szinte észre sem vehető.

Kényelmes cipő, ami jól illeszkedik a lábunk formájához, párnázottsága is nagyon jó komfortérzetet biztosít. A három tesztelt cipő közül ez bizonyult a legmerevebbnek, teremcipőre emlékeztető rugalmassággal rendelkezik, ennek előnye, hogy strapabíróbb a cipő, mint a rugalmasabb típusok. Szerencsére a szellőzésre nem lehet panasz, nagyon jó a légáramlás a cipőn át, nincsenek felesleges dizájnelemek, az embléma is csak minimális területet takar el.

A K-only kialakításnak köszönhetően viszonylag univerzális cipőt sikerült összehozni, ami ezáltal különböző lábtartású és lábformájú sportolók részére biztosít kényelmes futást.

legjobb futócipő
Kalenji Kiprun Fast

A talp megfelelően csillapítja az igénybevételeket, ez egyrészt a megfelelően kiválasztott talp anyagának, másrészt a sarokban található csillapító gyűrűnek köszönhető. Azonban a korábban már említett talpmerevség miatt, nagyobb tempó esetén kevésbé kényelmes a cipő, mint tesztünk két másik szereplője.

Összességében a Kalenji Kiprun Fast cipő egy nagyon kedvező árú, szép dizájnnal rendelkező cipő, ami kialakításának köszönhetően széles rétegek számára kényelmesen viselhető. Hátrányként a talp merevségét tudjuk megemlíteni, ami nagyobb tempó és keményebb talaj esetében csökkenti a komfortérzetet.

A futáshoz jó egészséget kívánunk mindenkinek! 🙂