A legjobb diéta 3. rész – káposztaleves diéta

1. kép - a káposztaleves diéta alapja

1. kép - a káposztaleves diéta alapja

A legjobb diéta 3. részében a káposztaleves diétáról fogunk egy összefoglalót írni. Hazánkban ez a diéta évekkel ezelőtt igen nagy népszerűségnek örvendett, de vajon mennyire hatásos? Van egyáltalán értelme belevágnod egy ilyen káposztaleves diétába?

Na de az első és legfontosabb kérdés, mi az a káposztaleves diéta?

A káposztaleves diéta pontosan az, amit a neve is sugall: kizárólag káposztaleves fogyasztása megengedett 1 teljes héten át, némi gyümölccsel és zöldséggel. Na de mit kapsz ezért az 1 hét szenvedésért? Garantáltan 4.5 kg mínuszt a testtömegedből. Senki se nagyon tudja, hogy ez a diéta, hogyan került a köztudatba, állítólag Amerikában alkalmazták először olyan kórházakban, ahol a betegeknek szívműtét előtt hirtelen nagy fogyásra volt szükségük. Természetesen egyik kórház sem erősítette meg, hogy ez a diéta létezne, de valahogy mégis hatalmas népszerűségre tett szert.

Alapvető lépések a káposztaleves diéta előtt

Egyik nagy előnye ennek a diétának, hogy a fejed biztosan nem fog fájni attól, hogy mit egyél ebédre és vacsorára, hiszen kizárólag házikészítésű káposztaleves jöhet szóba. Természetesen a káposztalevest ízlésednek megfelelően készítsd el, de íme egy mintarecept:

Káposztaleves hozzávalók:

 • 2 nagy hagyma
 • 2 zöldpaprika
 • 2 konzerv paradicsom
 • 1 fej káposzta
 • 3 répa
 • 1 csokor zeller
 • 1 zacskó gomba
 • 1-2 húsleves kocka (opcionális)
 • 6-8 pohár víz

Elkészítés:

1. Vágd fel az összes zöldséget kockára.

2. Egy nagy méretű főzőedényben piríts hagymát kevés olajon.

3. Ezután a feldarabolt zöldségeket add hozzá a főzőedényben pirított hagymához, öntsd fel vízzel és ízesítsd ízlésed szerint.

4. Forrald fel az egészet, majd vedd vissza közepes lángra. Nagyjából 30-45 perc alatt a zöldségek puhára főnek.

1. kép – a káposztaleves diéta alapja

A káposztaleves diéta szabályai

A káposztaleves diéta is engedélyezi 1-2 alacsony kalóriás étel fogyasztását a levesen felül, viszont nagyon fontos, hogy kizárólag kalória mentes folyadékokat fogyaszthatsz, mint például ásványvíz, fekete kávé vagy zöldtea. A mindennapi vitaminbevitel erősen ajánlott, mivel a káposztaleves diéta igen szegény tápanyagban. A 7 nap alatt az alábbi szabályokat kell betartanod:

1. nap – korlátlan mennyiségben fogyaszthatsz káposztalevest és gyümölcsöket, kivétel banánt.

2. nap – kizárólag káposztaleves és zöldségek fogyaszthatók. Próbálj kizárólag zöld zöldségeket fogyasztani, lehetőleg nyers vagy főzött formában. Kerüld a borsót, kukoricát és a babokat.

3. nap – zöldség, gyümölcs is fogyasztható a 3. napon, természetesen a káposztalevesen felül. Banán és krumpli fogyasztása tilos!

4. nap – korlátlan mértékben fogyasztható banán, soványtej és finom káposztaleves.

5. nap – ezen a napon engedélyezett nagyjából 250-500 gramm marha, csirke vagy hal fogyasztása. A kiválasztott húshoz maximum 6 darab paradicsom ehető köretnek. Ezen a napon kifejezetten fontos a folyadékfogyasztás, legalább 6-8 pohár víz ajánlott.

6. nap – káposztaleves, marhahús és zöldségek fogyaszthatók. A marha helyettesíthető hallal, ha előző nap nem azt fogyasztottad. Próbálj megint leveles zöldségeket fogyasztani, ezen a napon tilos a krumpli!

7. nap – az utolsó napon fogyaszthatsz zöldségeket, barna rizset és korlátlan mennyiségben gyümölcslevet, de kizárólag olyan változatokat, amelyekben nincs hozzáadott cukor.

A 7. nap után mindenképpen állj le a káposztaleves diétával, hogy a szervezeted kicsit magához tudjon térni. Természetesen a diéta megismételhető ciklikusan, például 2 hét pihenő után ismét jöhet 1 hét káposztaleves diéta.

2. kép – Valóban Neked való a káposztaleves diéta?

A nagy kérdés: vajon tényleg alkalmas súlyvesztésre a káposztaleves diéta?

Ennek a diétának a hatékonyságát igazából semmilyen kutatás nem támasztja alá, sőt, soha senki nem is vizsgálta, így elég nehéz kijelenteni, hogy ez a legjobb, leghatásosabb diéta. Az biztos, hogy tömeget fogsz veszíteni az 1 hét alatt, de ennek kizárólag az alacsony kalóriabevitel lesz az oka. Nagy valószínűséggel, amint abbahagyod a diétát azonnal visszajönnek a korábban leadott kilók.

Sajnos a káposztaleves diéta igen szegény tápanyagokban, így nem is nagyon fenntartható hosszútávon és nem is túl egészséges. Továbbá, amikor a szervezetünk ennyire kevés kalóriát kap, akkor lelassítja önmagát, lelassul az anyagcsere, ami általában a legtöbb diéta holtpontját fogja eredményezni.

Természetesen nem csupán negatív oldalai vannak a káposztaleves diétának. Elhízott emberek esetében azt már alátámasztották kutatások, hogy egy ilyen 4-12 hét közötti ciklusban tartott 1-1 hetes diéta valóban nagyon eredményes tud lenni fogyás, illetve egészségügyi állapot tekintetében is. Továbbá a káposztaleves önmagában igen egészséges, hiszen zöldségekből készül, ami további pozitív pontokat eredményez ennek a diétának.

Nem utolsó pontban pedig megemlíthető, hogy ez a diéta rendkívül olcsó. Lássuk be, egyes diéták nagyon drágák tudnak lenni, amit nem mindenki engedhet meg magának, ha szeretne egy kicsit formába kerülni, azonban ez a probléma nem áll fenn a káposztaleves diétánál.

+1 pont emellett a diéta mellett, hogy sok embernek segít megmutatni a mentális állapotát. Akik korábban nem próbáltak ilyen szigorú szabályú diétát, azoknak már csak a mentális aspektusa miatt is érdemes egyszer belefogni, hogy megnézzék, valóban kibírják-e ezt az egy hetet. A diéta periódusában tökéletesen megtanulhatja az ember, hogyan mondjon nemet a finom falatokra, ráadásul még fejben is sokkal erősebbé válhat, amit az élet további területein is kamatoztathat.

Lehetséges mellékhatásai a káposztaleves diétának

 • nagyon alacsony a kalóriatartalma, amit sokan nem tudnak tolerálni, szédülés, gyengeség törhet rád
 • nagyon szegény tápanyagokban, így az előbb említett tünetek éppen emiatt felerősödhetnek. Levertség, rossz közérzet, szexuális étvágy csökkenése könnyedén előfordulhat
 • puffadások és gyomorgörcsök is előfordulhatnak

Végső ítélet: vajon érdemes e kipróbálnod a káposztaleves diétát?

A káposztaleves diéta semmiképpen se sorolható a legjobb diéták közé, aminek több oka is van. Először is, ez a diéta kizárólag 1 hétig tartható fenn, hosszútávon semmiképpen se javasolt, mivel komoly egészségügyi következményei lehetnek megfelelő orvosi felügyelet hiányában. Természetesen a fogyásra tökéletesen alkalmas lehet, de az eredmények fenntartása már annál nehezebb, plusz nem csak a külsőség a fontos egy diétában, hanem az is, hogy megfelelően kiegyensúlyozott, egészséges belsőt is eredményezzen.

Másodszor, a káposztaleves diéta mellett az aktív mozgás is sokkal nehezebbé válhat. Azoknak, akiknek maga a diétázás is egy kihívást jelent, biztosan nem fogják szeretni, ha emellett még heti 2-3 alkalommal edzéseket is kellene tartani, hiszen gyengének, életuntnak érezhetik magukat a kalóriahiány miatt.

Végső gondolatunk a káposztaleves diétáról, hogy kizárólag azoknak ajánljuk, akik már rutinosan diétáznak és például szeretnének egy jelentős, rövid időn belül bekövetkező eseményen egy kicsit jobban festeni. Ha inkább a hosszútávú, fenntartható megoldásokat preferálnád, akkor javasoljuk a 30 napos diétát. 😊