A legjobb bukósisak

legjobb bukósisak

Legjobb bukósisak

Bár a nyárnak már vége és ezzel véget ért a motoros szezon is, ilyenkor van időnk tervezgetni a következő gurulást és begyűjteni a motoros kiegészítőkről a szükséges infókat. A legjobb bukósisak kiválasztásához számos szempontot figyelembe kell vennünk. Mivel a legtöbb ember nem kedveli a fejetlenséget, ezért a legfontosabb a biztonság, emellett jelentősen befolyásolhat minket a kényelem, tömeg, tartósság, esővédelem, zaj, szellőzés és a dizájn is. Ha nem csak motorral szeretnél kétkeréken közlekedni és a női nemet erősíted, akkor itt olvashatod legjobb bringáról szóló bejegyzésünket.

Amin nem érdemes spórolni az a bukósisak, ezzel kapcsolatban gyakran szokták hangoztatni, hogy mindenki döntse el mennyit ér a feje és ennek megfelelően válasszon bukósisakot. Azonban a drágább termék nem feltétlenül nyújt nagyobb biztonságot, ennek legfőbb oka, hogy a töréstesztek szabványosítottak, azaz mindig ugyanolyan körülmények között hajtják végre őket, ami arra sarkallja a gyártókat, hogy erre a folyamatra optimalizálják a termékeket, annak ellenére, hogy a valóságban sokszor másképpen történnek a balesetek. Ezért érdemes részletesen utánanézni melyik a legjobb bukósisak, és bár reméljük élesben sosem kell tesztelni mennyire biztonságos az általunk használt bukósisak most mégis be szeretnénk mutatni számunkra melyik a legjobb bukósisak.

Shoei NXR
A legjobb bukósisak

Nem mindegy tehát milyen stílusban motorozunk, pl. cross-, pálya- vagy túramotorozás, illetve eséskor hol és milyen jellegű terhelést kap a sisakunk. Ha csak egy tanácsot adhatunk vásárlás előtt az az, hogy semmiképp ne vásároljunk sisakot próba nélkül. Egyrészt azért, mert nem kellemes örökös kényelmetlenségben motorozni, másrészt ha nem illeszkedik megfelelően a fejformánkhoz és fejünk méretéhez a sisak az komoly következményeket von maga után sérülés esetén. Emellett ha már megtörtént a baj, az sem mindegy mennyire egyszerű levenni a sisakot a sérültről, ezért ez a szempont is egyre fontosabb szerepet játszik a tesztek során. Ebben nyújt segítséget az ún. E.Q.R.S. kialakítás, ami az Emergency Quick Release System szavakat rövidíti, lehetővé téve, hogy baleset esetén a bukósisak egy mozdulattal, a nyakcsigolyákat kímélve eltávolítható legyen. Ezeket a szempontokat figyelembe véve a Shoei NXR típusú sisakja kiemelkedő pontszámokat kapott a törésteszten, lássuk hogyan teljesít ez a sisak a többi tesztelési szempont alapján.

A sisak anyaga ún. AIM, azaz Advanced Integrated Matrix, ami annyit tesz, hogy különböző irányban erősített kompozitról van szó, ami lehetővé teszi a legnagyobb ellenállást a különböző irányú és típusú igénybevételekkel szemben.

A sisak plexije alapesetben víztiszta, pinlock előkészítéssel ellátott, ezt mindenképp érdemes saját szájízünknek megfelelő plexire cserélni.

A legjobb bukósisak
Shoei NXR

Nagyon fontos szempont a szellőzés is, nos a sisak szellőzésére nem lehet panaszunk, köszönhetően az áll- és homlok légbelépőknek, ezeket nagy keresztmetszetű légcsatornák kötik össze a sisak hátsó részén található 4 db kilépővel.

Hogy ne csak kívülről vesézzük ki az NXR-t, vegyük górcső alá a benti részeket is, ugyanis a sisak belső kialakítása a kényelem mellett egészségügyi szempontból is fontos. Az NXR belső része antiallergén , teljesen eltávolítható, rétegenként különböző ütéselnyelő anyagokból került kialakításra. A csat a szokásos dupla D gyűrű kialakítással rendelkezik.

Legjobb bukósisak
Shoei NXR héjszerkezet

A következő fontos szempont a sisak aerodinamikai kialakítása, hiszen nem kell feltétlenül tempósan közlekednünk ahhoz, hogy érezzük milyen erők hatnak a fejünkre, elegendő egy erősebb szél és már 60-70 km/h sebesség mellett is észlelhetjük a szél erejét és zaját. Nagyon fontos funkció az is, hogy mennyire képes észlelni a motoros a környezetet, vagyis mennyit takar ki a sisak a látótérből, illetve a plexi kialakítása hogyan segíti a közlekedést. A hatékony légáramlás érdekében a sisakon légterelő elemeket is találunk.

A Shoei NXR tömege kb. 1300 g, aminél vannak ugyan könnyebb sisakok, de ez az érték egyáltalán nem mondható rossznak, ráadásul sok egyéb gyártó kínál ettől nehezebb és kevésbé biztonságos sisakot drágábban, tehát ilyen szempontból is jó választás a Shoei NXR.

legjobb bukósisak
Sokféle dizájn

Dizájn tekintetében ezt a típust választva mindenki találhat kedvére való sisakot, hiszen az egyszerű egyszínűtől a mintákkal dekorált sisakokig mindenféle bukósisak megtalálható a kínálatban. Méretét tekintve szintén széles a választék, ugyanis XXS-től az XXL-ig le vannak fedve a vásárlói igények.

Összességében elmondható, hogy egy jó ár/érték arányú, nem túlzottan cicomás, inkább egyszerű vonalvezetésű és dizájnnal rendelkező sisak a Shoei NXR. Használata során érezhető, hogy a tervezés során a biztonság és a kényelem játszotta a főszerepet.