Legjobb torrentező program

A legjobb torrentező program továbbra is nagy kérdés lehet azon film, játék, zene rajongók között, akik nagyobb méretű fájlokat óhajtanak egyszerre megszerezni. Manapság a televíziós műsorok, a zene és a filmek egyik legkedveltebb módjaként a streaming-szolgáltatások egyre nagyobb teret kapnak, mégis kritikus jelentősége lehet annak, hogy a legjobb torrentező program áll-e rendelkezésünkre, ha egy igazán nagy felbontású (és ezzel egyidőben nagy méretű) filmet, vagy zenét akarunk letölteni.

A torrentező programok, vagy torrent kliensek egy olyan rajba integrálják a számítógépünket, ahol az adatok letöltésével egyidőben meg is osztjuk azokat, tehát miközben letöltünk, feltöltést is végzünk, mellyel segítünk a világhálón más embereknek is abban, hogy ugyan ezt a fájlt ők is letölthessék maguknak, a lehető leggyorsabban. Ilyenkor nem mindegy, hogy a legjobb torrentező program az, melyet használunk, a későbbiekben meglátjátok miért. 🙂

A torrentek hallatán rögtön az jut eszébe a legtöbb embernek, hogy milyen rossz hírnévre tettek szert az illegális fájlmegosztások miatt. Azonban fontos kiemelni, hogy sok legális lehetőség is rejlik bennük, beleértve az ingyenes szoftverek megosztását, a művészek által ingyenesen kiadott zenék letöltését, valamint a már kifizetett nagy fájlok letöltését. Ezekre kiváló segítség lehet, ha a legjobb torrentező program áll rendelkezésünkre. Rögtön mutatjuk, nekünk mi a top 3.

  1. qBittorrent

Az abszolút első nálunk. A funkciók egyensúlyával, sebességével, és egyszerűségével a legjobb torrentező program.

Néhány torrentező program minden elképzelhető (és képzeletet is felülmúló) funkciót kínál, néhány pedig egyszerűsíti a dolgokat ahelyett, hogy teljesen összezavarna minket.
A qBittorrent az arany középutat választotta: igyekezett megfelelni a legtöbb felhasználó igényeinek azzal egyetemben, hogy olyan kevés memóriát és energiát vesz el a gépünktől, amennyire csak lehet.

1.ábra: qBittorrent kezelő felület

Egybe gyúrja az integrált torrent keresőmotort, a médialejátszót, a titkosítást, a torrentek prioritási lehetőségét és az ezekben a torrentekben található fájlokat, az IP-szűrést és a torrent-létrehozást. Mindemellett ez a legközelebbi nyílt forráskódú, szemétmentes a uTorrent-hez hasonló program. A legjobb torrentező program pontosan ilyen: legyen egyszerű, platformokat keresztező és tartalmazzon minden elemet, melyre csak szükségünk lehet

2. Vuze

A sokszínű funkciók széles tárháza miatt lehetne ez is a legjobb torrentező program a listánkon, azonban egy (elég jelentős) gyengesége van: tele van hirdetésekkel.

2.ábra: Vuze kezelő felület

A Vuze (korábban Azureus) azt állítja, hogy a legerősebb BitTorrent kliens a Földön. Nem vagyunk biztosak abban, hogy a többi bolygón milyen rangsorolást kapna, de az biztos, hogy komoly versenyző a címért.
Rögtön két fajtával is előálltak nekünk: a lecsupaszított Vuze Leap és a teljes körű Vuze Plus. Mindkettő torrent letöltést, médialejátszást és mágneses fájlhivatkozások támogatását kínálja, de a Vuze Plus integrált vírusvédelmet és a médiafájlok előnézeti képét is biztosítja.
A Vuze egyik kulcsfontosságú értékesítési pontja az interfész, amely keresztülvág a zsargonon, és még a fejlettebb funkciókat is elérhetővé teszi az új felhasználók számára. A Vuze sávszélesség-korlátozást, IP-szűrést és minden más olyan funkciót is kínál, amelyet egy robosztus torrent klienstől elvárhatunk. Határozottan az egyik első lehetőség, amit a legjobb torrentező program kiválasztásakor figyelembe kell vennünk.

3. Deluge

A harmadik versenyzőnk olyannyira személyre szabható, hogy az minket is elvarázsolt, így nem hiányozhat a legjobb torrentező program listánkból.

3.ábra: Deluge kezelő felület

A Deluge szinte az örökkévalóság óta létezik (kis túlzással 🙂 ) és különlegessége, hogy lehet olyannyira erős, vagy olyan egyszerű, amennyire akarjuk, csak rajtunk múlik. Ez úgy lehetősége, hogy bővíthető plug-inek segítségével, amelyek meglehetősen hatékonyan teszik lehetővé a saját személyre szabott Deluge verziójának létrehozását.

Egy díszítésekkel teli, már-már a csicsás kategóriába eső programra lenne szükség, mely kicsit mintha hasonlítana a UTorrentre? Nem probléma!  Szeretnénk hozzáadni a betűrend szerinti letöltést, a letöltött fájlokat a megadott fájltípusok szerint mozgatni, beállítani a sebességet a hálózati feltételeknek megfelelően? Esetleg készíteni szép grafikonokat, ütemezni mindent, integrálni a Chrome-hoz vagy a Firefoxhoz, vagy töltse le a letöltéseket? A Deluge azért a 3. a legjobb torrentező program listánkon, mert ez is megoldható vele!

Ha tetszett a lista, hozzászólásotok, esetleg kérdésetek lenne, örömmel vesszük a komment szekcióban! 🙂