Praktikák hajhullás ellen házilag

1. kép - Miért hullik a hajam?

1. kép - Miért hullik a hajam?

Miért hullik a hajam?

Teszi fel minden nő (vagy férfi) a kérdést, aki sajnos ezzel a problémával küzd. Általában 40 éves kor felett a férfiak mintegy felén tapasztalható hajhullás, azonban a nők több mint fele 70 éves kor előtt tapasztal genetikai hajhullást (női kopaszságot). A haj is, mint minden élőlény, egy életcikluson megy keresztül, amely magába foglalja mind a növekedés, mind a kihullás vagy elhalás fázisát. Egyébként Te tudtad, hogy naponta kb. 100 hajszálad hullik ki? És ez teljesen normális!
Azonban, ha a hajvesztés nagyon hirtelen bukkan fel, vagy hirtelen változott meg a hajad minősége, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen különféle betegségek is állhatnak a hajhullás hátterében.
Sok esetben a hajvesztés ideiglenes, azonban hajhullás ellen házilag is tehetünk hajunk egészségéért. Jól reagálhat hajunk az étrend és/vagy az életmód megváltozására.

A hajhullás egyéb okai:

 • rossz egészségügyi állapot: mint például alopecia areata, fejbőr fertőzések vagy trichotillomania (hajhúzási rendellenesség)
 • hormonális változások: a terhesség, a szülés, a menopauza vagy a pajzsmirigy rendellenes működése okozhat hajhullást
 • gyógyszerek mellékhatása: például a rák, magas vérnyomás, depresszió vagy ízületi gyulladás kezelésére használt gyógyszerek esetében előfordulhat a jelenség
 • sugárterápia
 • fizikai vagy érzelmi stressz
 • rosszul megválasztott hajviselet: ebben az esetben a szoros lófarok vagy konty lehet hajunk ellenség
1. kép – Miért hullik a hajam?

Azonban hajhullás ellen házilag is védekezhetünk, vagy legalábbis lelassíthatjuk a folyamatot, de sok múlik azon is, hogy a felsoroltak közül a kiváltó okot megszüntessük. Egyes élethelyzetek, mint például a terhesség utáni hajhullás általában magától meg is oldódik. Persze azt se felejtsük el, hogy mindenkinek más és más a teste, egy adott kezelési módszerre máshogy reagálhat testünk.

Ha a hajhullás tartós, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni! Előfordulhat, olyan egészségügyi problémával diagnosztizálnak, ami akár pajzsmirigyproblémára, stresszre, fejbőr fertőzésekre, vagy egyszerűen az öregedésre vezethető vissza. Az alábbi módszerek segítséget nyújthatnak hajhullás ellen házilag, amik nem járnak különösebben nagy költségekkel:

 • Rendszeres hajmosás kímélő samponnal

A rendszeres hajmosás a hajhullás megelőzésének egyik alapvető része – a haj és a fejbőr tisztán tartása elengedhetetlen. A hajmosás során megszabadíthatod fejbőrödet a különféle fertőzésektől és a korpásodástól, amely hajtöredezéshez vagy rosszabb esetben hajveszteséghez vezethet. Emellett még számos előnye van a rendszeres hajmosásnak: illatos és dús hatást kelt. Ehhez korábbi cikkünkben adtunk pár tippet, hogy milyen sampont lehet érdemes kipróbálni.

 • Vitaminok szedése

Biztosan klisé és már vagy ezerszer hallottad, de a vitaminok vagy különféle étrendkiegészítők szedése nem csak a haj miatt, de egész testünk egészséges állapota megőrzése érdekében is fontos. Az A-vitamin hatására a fejbőr előállítja az egészséges zsírsavat, az E-vitamin javítja a fejbőr vérkeringését, a B-vitamin pedig segít a hajnak egészséges színének fenntartásában.

 • Megfelelő proteinfogyasztás

A sovány húsok (csirke, pulyka), halak, szója, vagy tojásfogyasztás mind-mind hozzájárul a haj természetes egészségéhez, illetve a hajhullás megfékezését is eredményezheti. Figyeljünk oda tehát, hogy mennyi fehérjét fogyasztunk egy nap, de vigyázzunk! Ne essünk túlzásba se!

 • Kerüld a nedves fésülést

A haj nedvesen kerül a leggyengébb állapotában, éppen ezért kerülnöd kell a nedves fésülését, mivel ez is az egyik alapvető oka lehet a hajhullásodnak. Ha nagyon nem tudod megállni vagy elkerülni, hogy nedvesen megfésüld a hajad, akkor is inkább egy széles fogú fésűvel tedd azt. Említettük, hogy hajhullás ellen rendszeresen moss hajat, ám a túl gyakori hajmosás is fokozhatja a haj sérülését, illetve a hajveszteséget is.

 • Fokhagymás, hagymás vagy gyömbéres „hajkoktél”

Igen, jól látod. Ha ezen hajkoktélok valamelyikével bedörzsölöd a fejbőröd, bizony jelentős eredményt érhetsz el. Hagyd a fejbőrödön egy éjszakán át a kiválasztott hajkoktél egyikét, majd mosd ki reggel alaposan. Ezt kb. 1 héten keresztül csináld végig, és hidd el, meglesz az eredménye, de ha mást nem is, egy próbát mindenképp megér, hiszen olcsón Te magad állítottad össze hajhullás ellen házilag a készítményedet.

 • Maradj hidratált

Bizony, szintén alapvető a hidratáltság, ha azt szeretnéd, hogy hajad sokáig megmaradjon. Legalább négy-nyolc csésze víz fogyasztása szükséges ahhoz, hogy hidratált maradjon és egészséges maradjon a hajunk.

 • Dörzsölj zöld teát a hajadba

Tanulmányok is bizonyították már, hogy a zöld tea hajba dörzsölése segíthet a hajhullás megfékezésében. Azt javasolják a szakértük, hogy kb 2 filter zöld teát áztass egy csésze forró vízben, hagyd lehűlni, majd dörzsöld bele a hajadba. Egy óra múlva alaposan öblítsd ki a készítményt a hajadból. Nagyjából 10 napig alkalmazd ezt a módszert a kellő hatás elérése érdekében.

 • Kerüld az állandó hajszárítást

A hő gyengíti a hajfehérjéket, ebből kifolyólag a haj az állandó melegítés (pl. hajvaslás) és szárítás miatt törékenyebb lesz, ami előbb vagy utóbb hajhulláshoz vezethet.

 • Tartsd a fejed izzadtságtól mentesen

A verejték felhalmozódása a pórusokban gyengíti a hajgyökereket. Ha sokszor előfordul, hogy sisakot, sapkát, kalapot kell viselned, ügyelj arra, hogy a fejbőr a megfelelő szellőzést megkapja, így elkerülheted a korpásodást és a hajhullást.

 • Ne használj vegyi anyagokat

A kemény vegyi anyagok és hajfestés károsíthatják a haj egészségét. Ha azt tapasztalod, hogy hajfestés után a hajad hullásnak indul, hagyd abba a festést! Mérlegeld, hogy mi a fontosabb: a hajad színe, vagy az, hogy egyáltalán maradjon hajad?

 • Módosíts hajviseleteden

A lófarok, az erős fonatok, kontyok stb. sajnos túlságosan meghúzzák a hajat és így a szőrtüszőket, ami kopaszsághoz vezethet. Próbáld meg kicsit kiengedni a hajad, így segíted a fejbőr szellőzését is. Hidd el, meg fogja hálálni a hajad, ha egy kicsit szabadon engeded. 😊

2. kép – A megfelelő hajviselettel elkerülheted a hajhullást

Számos praktikus tanácsot tudnánk még javasolni, mint például a dohányzás és alkoholfogyasztás csökkentése/eliminálása napjainkból, a rendszeres testmozgás vagy a stressz-mentes életmód (könnyű azt mondani, mi?). Természetesen tudjuk, hogy a hajhullás egyes okain nem minden esetben tudunk változtatni, de jobb, ha tudod, hogy hajhullás ellen házilag is ugyanúgy tudsz jó módszert találni, mintha csak megvennél a boltban egy mesterségesen előállított kemikáliát.

Neked milyen módszer vált be hajhullás ellen?